Konjički sport sve popularniji u Bosni i Hercegovini (Video)

Konjički sport sve popularniji u Bosni i Hercegovini (Video)

Konjički sport u našoj zemlji itekako ima svoje konzumente i unazad nekoliko godina privlači sve više ljudi. A jahanje kao sportska disciplina pored razvijanja empatije prema drugim živim bićima, ali i tjelesnog zdravlja tu je i terapeutsko djelovanje na čovjeka.

Ovaj sport u našoj zemlji je sve atraktivniji, a svjedoči tome i povećan broj jahača koji učestvuju i na takmičenjima kao što je Vilenjak Jump 2021. organizovan proteklog vikenda u Visokom.

Kompletan proces treninga konjičkog sporta zahtijeva kontinuirano zdravstveno-higijensko bavljenje konjem, ali i jedan poseban uvjet:

– Moja ljubav prema konjima je najjača moguća. Jašem već dugo, možda devet godina, i u tih devet godina mnogo sam naučila – ističe Matija Pejić, takmičarka KK Stina Grude.

– Ljubav, jedna od prvih ljubavi mog života. I konjički sport je općenito moja najveća ljubav života – dodaje Džan Imamović, takmičar KK Vilenjak Visoko.

Upravo to je preduvjet za uspjeh u sportu koji sa sobom nosi velike prednosti.

– Sada se pokazala ta komparativna prednost konjičkog sporta koji se održava u prirodi, da ste sa životinjama, nemate  previše direktnog kontakta sa suparnikom, nego kada se takmičite, vi se zapravo takmičite ne protiv drugih koliko protiv sebe – objašnjava sudija Predrag Ilić.

Jahači, kojih iz godine u godinu ima sve više, nadaju se da će predanim radom u narednim godinama imati svoje predstavnike i na Olimpijskim igrama.

– Moj životni cilj je da dospijem na Olimpijadu, ali za to se mora često trenirati i mnogo ulagati – naglasila je Ema Trezner, takmičarka KK Sarajevo.

Za to su važna takmičenja u dresurnom i preponskom jahanju koje je proteklog vikenda organizovao visočki Vilenjak.

– Prvi start u preponama koji smo organizovali je bio jedva trideset. Bilo je pet klubova. Danas je preko šezdeset učesnika iz 10 klubova iz cijele BiH, na šta sam ponosan – ističe dr. vet. med. Abdulah Imamović, predsjednik KK Vilenjak Visoko.

Bavljenje konjičkim sportom izrazito je poželjno kod djece i odraslih s psihofizičkim smetnjama gdje se pokazalo izuzetno terapeutskim. Terapijsko jahanje u brojnim konjičkim klubovima kao i u Vilenjaku besplatno je za ove kategorije društva, izvještava FTV.

Previous „Semberka“ ove godine planira preraditi oblizu 10.000 tona povrća
Next Karate: Svjetska liga za mlade - Mulahalilović osvojio zlato, Busnov srebro

You might also like

SPORT

U svlačionici Dinama zajedno vise zastave Hrvatske, Bosne, Srbije, Kosova

  Najveći adut ove ekipe je zajedništvo. Kada ih vidim kako treniraju, ne treba im trener”, rekao je Nenad Bjelica uoči najveće utakmice u svojoj karijeri. Bio je siguran da će

SPORT

Šuman: Imamo veliku motivaciju da prvi put izborimo nastup na EP-u

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra u Skenderiji protiv selekcije Španije i tri dana kasnije protiv Austrije u Beču igra posljednja dva susreta u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2018.

SPORT

Održano XX Međunarodno takmičenje u ekstremnim skokovima u vodu “Skok u Kazan” na Neretvi

Danas je u Konjicu na Glavnoj gradskoj plaži u organizaciji Triatlon asocijacije u BIH, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica održano  XX Međunarodno takmičenje u ekstremnim skokovima u vodu “Skok u