Konjički sport sve popularniji u Bosni i Hercegovini (Video)

Konjički sport sve popularniji u Bosni i Hercegovini (Video)

Konjički sport u našoj zemlji itekako ima svoje konzumente i unazad nekoliko godina privlači sve više ljudi. A jahanje kao sportska disciplina pored razvijanja empatije prema drugim živim bićima, ali i tjelesnog zdravlja tu je i terapeutsko djelovanje na čovjeka.

Ovaj sport u našoj zemlji je sve atraktivniji, a svjedoči tome i povećan broj jahača koji učestvuju i na takmičenjima kao što je Vilenjak Jump 2021. organizovan proteklog vikenda u Visokom.

Kompletan proces treninga konjičkog sporta zahtijeva kontinuirano zdravstveno-higijensko bavljenje konjem, ali i jedan poseban uvjet:

– Moja ljubav prema konjima je najjača moguća. Jašem već dugo, možda devet godina, i u tih devet godina mnogo sam naučila – ističe Matija Pejić, takmičarka KK Stina Grude.

– Ljubav, jedna od prvih ljubavi mog života. I konjički sport je općenito moja najveća ljubav života – dodaje Džan Imamović, takmičar KK Vilenjak Visoko.

Upravo to je preduvjet za uspjeh u sportu koji sa sobom nosi velike prednosti.

– Sada se pokazala ta komparativna prednost konjičkog sporta koji se održava u prirodi, da ste sa životinjama, nemate  previše direktnog kontakta sa suparnikom, nego kada se takmičite, vi se zapravo takmičite ne protiv drugih koliko protiv sebe – objašnjava sudija Predrag Ilić.

Jahači, kojih iz godine u godinu ima sve više, nadaju se da će predanim radom u narednim godinama imati svoje predstavnike i na Olimpijskim igrama.

– Moj životni cilj je da dospijem na Olimpijadu, ali za to se mora često trenirati i mnogo ulagati – naglasila je Ema Trezner, takmičarka KK Sarajevo.

Za to su važna takmičenja u dresurnom i preponskom jahanju koje je proteklog vikenda organizovao visočki Vilenjak.

– Prvi start u preponama koji smo organizovali je bio jedva trideset. Bilo je pet klubova. Danas je preko šezdeset učesnika iz 10 klubova iz cijele BiH, na šta sam ponosan – ističe dr. vet. med. Abdulah Imamović, predsjednik KK Vilenjak Visoko.

Bavljenje konjičkim sportom izrazito je poželjno kod djece i odraslih s psihofizičkim smetnjama gdje se pokazalo izuzetno terapeutskim. Terapijsko jahanje u brojnim konjičkim klubovima kao i u Vilenjaku besplatno je za ove kategorije društva, izvještava FTV.

Previous „Semberka“ ove godine planira preraditi oblizu 10.000 tona povrća
Next Karate: Svjetska liga za mlade - Mulahalilović osvojio zlato, Busnov srebro

You might also like

SPORT

OKUPLJANJE REPREZENTACIJE – Cimirot: Napadači su nam u dobroj formi to bi mogla biti naša prednost

Reprezentativci Bosne i Hercegovine pristižu danas u Trening centar NS/FS BiH u Zenici, gdje će se do petka spremati za utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvensto 2018. sa Grčkom. Predstavnicima medija,

SPORT

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine: Nadam se da počinjemo novu eru bh. rukometa

Bilal Šuman, nekada sjajno desno krilo, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, te igrač bitoljskog Pelistera, španskog Barakalda i danskog Koldinga vratio se u domovinu u novoj ulozi. Imenovan je za

SPORT

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“: U Sarajevu se okupilo više od 300 mladih iz regiona

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“, 29. po redu, danas se održava u sportskoj dvorani “Goran Čengić“ u sarajevskom naselju Grbavica. Ovo jedinstveno takmičenje, koje se održava u čast velikog sportiste