Sarajevo: Konkurs za idejna rješenja obnove bob i sankaške staze na Trebeviću

Sarajevo: Konkurs za idejna rješenja obnove bob i sankaške staze na Trebeviću

 

Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rješenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” – Bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Staza za bob i sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984.g. održale u Sarajevu. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koji će i poslije igara privlačiti posjetitelje na planinu. Nakon Olimpijskih igara, staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa. Naknadnom podjelom staze na tri dijela, koji se mogu neovisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sankanja.

U toku rata 90-tih godina staza se našla na prvoj liniji fronta. Staza je znatno oštećena i ostalo je samo betonsko korito. Gotovo dvije decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staz – najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.

Na ovaj način, cijeli ovaj prostor postepeno se vraćao u svakodnevni život grada. Ovaj povratak svoj vrhunac očekuje 6. aprila ove godine, na dan grada Sarajeva kada je planirano otvorenje trebevićke žičare koja povezuje centar grada sa neposrednom okolinom staze. Bob staza će se ponovo naći u srcu grada!

Da li možemo zamisliti novi život ove infrastrukture? Koji su novi scenariji aktiviranja ovog prostora?

Konkursnim radom treba predložiti zahvat u prostoru koji bob stazi i planini Trebević nudi novi identitet i nove oblike korištenja, uzimajući u obzir njegovu bogatu prošlost.

Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Arhitekti, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi su pozvani na učešće.

Rok za dostavljanje radova je 15.04.2018. do 23.59h, na mail: info@daniarhitekture.ba, a rezultati će biti objavljeni 25.04.2018.

Svi pristigli radovi bit će objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018. Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018.

Više informacija potražite na stranici Asocijacije arhitekata BiH.

Previous Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda nastavlja sa dobrim rezultatima
Next Stepenište kao podsjetnik opsade Sarajeva

You might also like

NAŠI DANI

HDZ BiH i ‘Osmorka’ dogovorili resore u novoj Vladi FBiH. Lendo upozorava da to rade mimo ustava

 Izaslanstva HDZ-a BiH i ‘Osmorke’ potpisala su u petak u Mostaru dva sporazuma te dogovorila sve resore u novoj Vladi Federacije BiH.   Na današnjem sastanku predstavnika HDZ-a BiH i predstavnika

NAŠI DANI

Govor Silajdžića na velikoj međunarodnoj konferenciji u Bahreinu

Haris Siladžić bio je glavni govornik na velikoj međunarodnoj konferenciji, pod pokroviteljstvom kralja Hamada, u Bahreinu. Pod pokroviteljstvom kralja Hamada, u Bahreinu je proteklog vikenda u organizaciji Globalnog centra za

NAŠI DANI

Ustavni ekspert Ademović: Ustavni sud u potpunosti završio svoj posao. Sada je zadatak državne vlasti da dokaže svoju suverenost i snagu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je uradio svoju zadaću odbivši zahtjev Narodne Skupštine RS-a za preispitivanje odluke tog suda o neustavnosti obilježavanja Dana Republike Srpske, kaže za Al Jazeeru ustavni ekspert