Kontinuitet podaničkog odnosa Trojke. Pretvorili su se u medijatore u ispunjavanju želja Čovića i Dodika

Kontinuitet podaničkog odnosa Trojke. Pretvorili su se u medijatore u ispunjavanju želja Čovića i Dodika

Ove sedmice lideri stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a, postigli su sporazum o vlasti na državnom nivou.

Dio se odnosi na izmjene Izbornog zakona, a dio na podjelu novca.

O tome su govorili Safet Softić, delegat u Domu naroda PSBiH-a; Dženan Ðonlagić, delegat u Domu naroda PSBiH-a i Džemal Smajić, delegat u Domu naroda PSBiH-a, u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV.

Sporno je mnogo stvari. Pokazuje kontinuitet podaničkog odnosa Trojke kad sjede sa Dodikom i Čovićem. Kao da sjede, da Dodik i Čović diktiraju zahtjeve. Taj trend imamo od početka formiranja vlasti. Niko do sada, ko je pregovarao sa Dodikom i Čovićem, nije stavio na papir da će se član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda birati onako kako je predložio HDZ. To niko do sada nije stavio na papir. Ovo je toliko neprihvatljivo i toliko je protivno onome što Trojka zagovara. Dođemo do zaključka da je Dodik dobio Ustavni sud, da je Čović dobio Predsjedništvo BiH, da su obojica dobili CIK, a da je Trojka dobila neku EU od lego kockica – rekao je Đonlagić.

Smajić je istakao da to neće podržati.

Sve ove zahtjeve koji su bili na stolu u Laktašima su zahtjevi HDZ-a i SNSD-a. Ni jedan od ovih zahtjeva nije od strane Trojke. Pretvorili su se u medijatore u ispunjavanju želja Čovića i Dodika i ko će se bolje pozicionirati u BiH, a da oni nemaju svojih zahtjeva koji bi bili u korist države BiH. Ova priča o evropskom putu znamo šta znači. Kandidatski status, dobili smo ga zahvaljujući Evropi, a ne našim politikama – govori Smajić.

Softić dodaje da su čak i u razgovoru u Neumu bili neki modaliteti koji su imali takvu vrstu rješenja.

Razgovaramo o onome što je skandalozno i opasno. Ovaj razgovor je sporan sa više aspekata. Katastrofalno je to da Trojka prihvati da ode na Dodikovo privatno imanje i razgovara o državi. Ovo je bućkuriš u koji je svašta nabacano. Trojka je potpuno izgubila kompas – mišljenja je Softić.

O tome da li je ovo manevar da Schmidt ne nametne izmjene Izbornog zakona, Đonlagić govori da jeste.

Mislim da je Trojka proklizala i pustila niz led i Schmidta. Schmidt je najavio da će donijeti odluku i taj rok je istekao. Umjesto da imamo integritet izbornog procesa, Trojka je ovim manevrom zatvorila put Schmidtu iako on ima obavezu da to uradi. Ako je ostalo dostojanstva kod tog čovjeka, on to mora uraditi – ističe Đonlagić.

Predsjednik HDZ-a obavezao se da će do sutra dostaviti prijedlog HDZ-a o izboru članova Predsjedništva BiH.

Možemo blokirati ovaj prijedlog. Ako bi se usvojilo u istom tekstu, onda bi to bio problem. To bi bio sumrak potpuni. Mislim da Trojka ne bi smjela ovo podržati – govori Softić.

Video pogledajte OVDJE.

Emrić: Spriječiti realizaciju antidržavnog plana „Tojka-HDZ-SNSD“ iz Bakinaca

Previous A. Islamović: Bosna je dala previše velikih brendova u muzici, sportu, kulturi, da je to neizbrisivo
Next Džamija u Essenu je dom za sve ljude dobre volje

You might also like

NAŠI DANI

“Izjava građana o protivljenju diskriminirajućem planu izborne reforme visokog predstavnika Schmidta”

Mi, dolje potpisani građani i saveznici BiH, proglašavamo svoje odlučno protivljenje nadolazećim odlukama Visokog predstavnika koje se tiču izborne reforme i funkcionalnosti Federacije BiH. Osuđujemo diskriminatorni plan koji bi isključio

NAŠI DANI

Za 18 mjeseci magistrala do jedinog bosanskog grada na Jadranu

Povezivanje magistralnom cestom Neuma, jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru, sa ostatkom zemlje, bit će završeno za 18 mjeseci, kazao je jučer za “Dnevni avaz” Ljubo Pravdić, direktor “Cesta FBiH”. Dovršeno

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).