Konvoj s migrantima krenuo prema Salakovcu

Konvoj s migrantima krenuo prema Salakovcu

 

Kolona autobusa u kojima su bili izbjeglice i migranti krenula je, nakon nekoliko sati čekanja, prema Prihvatnom centru u Salakovcu.

Prethodno su bili zaustavljeni blizu Konjica, na pola putam, gdje ih je dočekala policija Hercegovačko-neretvanskog kantona i određeni broj pripadnika specijalnih jedinica policije.

U nekoliko autobusa je 300-tinjak izbjeglica i migranata, među kojima su djeca i trudnice, kao i maloljetnici bez pratnje.

Iako ne postoji nikakva službena odluka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u vezi s migrantima i izbjeglicama, pojedini bh. mediji javljaju kako im je bio zabranjen smještaj u Salakovcu.

Novinarima koji su očekivali dolazak migranata i izbjeglica u Salakovac, rečeno je kako je vrh kantonalne policije zabranio njihov dolazak u Mostar, prenosi Avaz.

No, ta odluka je u međuvremenu promijenjena.

“Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo samo su došli i rekli da kolona može nastaviti put prema Salakovcu”, javila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je da je autobuse u kojima su bili izbjeglice i migranti zaustavila je interventna policija naoružana dugim cijevima i da je pod prijetnjom sile naredila njihovo vraćanje u Sarajevo.

“Ovo je udar na ustavnopravni poredak”, ocjenjuje Mektić.

Zbog toga je najavio privođenje zapovjednika hercegovačko-neretvanske policije Ilije Lasića, poručivši kako neće dozvoliti kršenje Ustava i zakona.

Mektić: Na djelu je državni udar

Mektić raspolaže informacijama da Lasić “nezakonito obavlja funkciju komesara policije HNK-a” i da je “zim činom počinio krivično djelo zbog kojeg bi trebao biti uhapšen”.

“Komesar je počinilac teškog krivičnog djela. Dao sam naredbu da se kontaktira tužilac. Kontaktirao sa SIPA-om i u toku dana policijski komesar [Ilija Lasić] će morati biti priveden da se izjasni na te okolnosti i te sumnje”, rekao je Mektić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Prethodno je podsjetio da je “potpuno zakonito donesena odluka da se migranti smjeste u izbjeglički centar u Salakovcu”, ali ih je “na granici između Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona presrela kantonalna policija iz Mostara sa dugim cijevima i oružjem”. Nakon toga je “interventni vod naredio pod prijetnjom sile da ih se mora vratiti nazad”.

“To je za mene klasični udar na ustavno-pravni poredak da nekakav kantonalni policijski komesar zabrani državnim institucijama da rade svoj posao za koji su ustavom i zakonom ovlašteni. Odmah sam naredio SIPA-i da obavijesti Tužilaštvo BiH”, rekao je Mektić za Al Jazeeru.

“Policija nije smjela da izvršava ničiju nezakonitu odluku. Neću ih vratiti odozdo. Poslao sam hranu i vodu, te medicinsku ekipu dok se ne riješi taj problem. Ako jeste državni udar, poštujem i državni udar – ako nije, onda neko mora odgovarati i dozvoliti da institucije rade svoj posao”, dodao je Mektić.

Herceg: Nismo obaviješteni o dolasku migranata

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona samo su naveli da ne mogu dati više informacija, te su potvrdili da je kolona autobusa trenutno u Konjicu i ne ide prema Salakovcu.

Iz kabineta premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega oglasili su se priopćenjem za javnost, navodeći kako niti oni, niti Grad Mostar “nisu uopće kontaktirani niti konsultirani o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu”.

“Stoga se postavlja pitanje tko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvanski kanton. Tvrdimo kako je donošenje takve odluke, ma tko da je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije Hercegovačko-neretvanskog kantona što nećemo dopustiti”, navedeno je u priopćenju.

“Svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različitih razloga našle na području BiH, pozivamo odgovorne državne organe da pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način. Suosjećajući s teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući navedenu ustavnu strukturu BiH, sustavno i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status”, navedeno je u priopćenju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ministar Mektić odbacio je navode o destabilizaciji, te naveo kako su kantonalne vlasti u Mostaru obaviješteni o dolasku migranata.

Služba za strance demantirala premijera Hercega

Premijera Hercega demantirao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, ukazavši kako je “policija Hercegovačko-neretvanskog kantona bila obaviještena o transportu migranata iz Kantona Sarajevo u izbjeglički centar Salakovac”.

Prema Ujićevim riječima, to potvrđuje zahtjev za pružanje pomoći koji je uputio Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U tom zahtjevu je navedeno da Služba za poslove sa strancima provodi određene aktivnosti s MUP-om Kantona Sarajevo na dislokaciji ilegalnih migranata na područje Grada Mostara, točnije u objekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

“Molim da dana 18.5.2018. godine, u periodu od 7 do 17 sati pružite svu neophodnu pomoć i podršku na vašem području, kako bi bezbjedno dislocirali i izvršili smještaj ove kategorije migranata na navedenu lokaciju”, navedeno je u pismenom zahtjevu.

Ujić je uputio molbu i da u okviru svojih nadležnosti, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona u komunikaciji s MUP-om Kantona Sarajevo, dogovori precizan termin preuzimanja autobusa na granici nagležnosti Hercegovačko-neretvanskog kantona kako bi migrante bezbjedno dopratili do izbjegličkog centra Salakovac.

Zahtjev je poslan prije dva dana i naznačen kao vrlo hitan, a potpisao ga je Slobodan Ujić, prenose bh. medije.

Specijalci na Ivan-sedlu

Glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić potvrdio je agenciji Fena da je prema Mostaru jutros krenuo konvoj autobusa s 269 migranata, među kojima i 18-ero djece.

Migrantima i izbjeglicama, među kojima ima i djece, a koji su bili smješteni u jednom parku preko puta Vijećnice u Sarajevu proteklih su dana uglavnom pomagale humanitarne organizacije, kao i pojedini građani Sarajeva.

Rano jutros smješteni su u nekoliko autobusa te su krenuli prema izbjegličkom centru Salakovac, ali je konvoj zaustavljen u Konjicu te potom vraćen na prijevoj Ivan-sedlo koji predstavlja granicu dva kantona.

Al Jazeerini reporteri javili su kako su se oko 11:00 sati na tom mjestu pojavili i pripadnici specijalne policije.

Kapacitet centra u Salakovcu je 296 mjesta i u potpunosti je opremljen za zbrinjavanje migranata i izbjeglica.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Previous HDZ je najgenocidniji politički entitet u ovom dijelu Europe
Next Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad

You might also like

OTPOR BOSNE

Ljiljan, spomen-obilježje na razmeđu Zenice i Teslića

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u svom radu posebnu pažnju posvećuje obilježavanju značajnih događaja iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu. Na Javorju kod Šerića, na razmeđu Zenice i

NAŠI DANI

Obilježeno 26 godina od reintegracije naselja Grbavica, Vraca i Kovačići

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje Šehidskom mezarju Kovači u petak je počelo obilježavanje 26. godišnjice reintegracije novosarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Vraćanjem naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

OTPOR BOSNE

Deblokada Mostara jedna od najznačajnijih akcija za opstanak Bosne i Hercegovine

Deblokada grada Mostara na području IV korpusa jedna je od najvažnijih i najbriljantnijih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), kazao je u povodu 30. godišnjice pogibije brig.gen. Midhada Hujdura