Korićanske stijene: 200 ruža u znak sjećanja na ubijene logoraše

Korićanske stijene: 200 ruža u znak sjećanja na ubijene logoraše

Na Korićanskim stijenama (planina Vlašić, općina Kneževo – Skender Vakuf), lokalitetu gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 logoraša koji su prethodno bili zatočeni u prijedorskim logorima, danas je u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini obilježena 24. godišnjica ovog zločina, prenosi Fena.

Sjećanje

U znak sjećanja na žrtve masakra čija su imena pročitana, najmlađi sudionici komemoracije su s ruba litice bacili 200 ruža uz poruku – Da se ne zaboravi, da se ne ponovi.

Prethodno je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata počast ubijenim logorašima.

S komemoracije, kojoj su prisustvovali članovi porodica i prijatelji ubijenih, kao i predstavnici vlasti, među kojima i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, te članovi udruženja koja okupljaju bivše logoraše i predstavnici vjerskih zajednica, još jednom je upućen apel za pronalazak posmrtnih ostataka žrtava, kao i za hitno procesuiranje svih odgovornih za izvršenje zločina na Korićanskim stijenama.

Kako je Feni kazao predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, komemoracija je bila prilika da se još jednom ukaže na težinu počinjenog zločina, način organizacije i izvršenja, kao i na pokušaje njegovog prikrivanja, ali i imperativ njegovanja kulture sjećanja, kako se ništa slično nikada i nikome ne bi ponovilo.

On podsjeća da još nisu pronađeni posmrtni ostaci svih likvidiranih osoba, istaknuvši da zasigurno postoje očevici ovog zločina, ali da se o tome šuti, kao i o lokacijama sekundarnih masovnih grobnica.

Mešković navodi kako je karakteristično da u ovom slučaju postoje snimci prebacivanja posmrtnih ostataka, sačinjeni 4. septembra 1992. godine, a zabilježeni kamerom tadašnje policije u RS-u (SJB Prijedor).

Godišnjica zločina na Korićanskim stijenama: 200 crvenih ruža za 200 mučki ubijenih logoraša

Pozvao je sve koji raspolažu bilo kakvim informacijama o tome “da progovore” o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci ubijenih, te iskazao očekivanje da će se nadležne pravosudne institucije u BiH maksimalno angažirati na utvrđivanju odgovornosti i procesuiranju svih koji su umiješani u zločin na Korićanskim stijenama.

Traže se posmrtni ostaci 98 žrtava

Prema podacima Intituta za nestale osobe BiH, u ovom slučaju se traga za posmrtnim ostacima još 98 žrtava, uzimajući u obzir i posmrtne ostatke 27 žrtava, gdje još uvijek nema dovoljno skeleta kako bi ih porodice mogle ukopati.

Masakr na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja omogućila da se sazna istina o ovom zločinu te da se dio odgovornih procesuira i sankcionira.

Za zločin na Korićanskim stijenama u Haškom tribunalu (ICTY) i Sudu BiH dosada su procesuirani i osuđeni – Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na osam godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Izvor: Agencije

Previous SREDNJOVJEKOVNI UNIVERZITET U MOŠTRU KOD VISOKOG
Next Kome i zašto smetaju Arapi u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Srbijanski vrh prikuplja bezbjedonosne informacije o Bosni. Analitičari podsjećaju na kninsko-beogradsko inaćenje i sudbinu ‘RSK’

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ističe da je prikupio sve relevantne bezbjednosne informacije poslije ” ratnohuškačkih poruka koje su stigle iz Sarajeva”. – Razgovarao sam sa predsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, predstavnicima

NAŠI DANI

Eli Tauber o Čovićevom pijetetu žrtvama Holokausta: Neka prvo ukine ulice ustaških ideologa

  Svima kao opomena – da se više nikad ne ponovi, napisao je na Twitteru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uz fotografiju Zagrebačke katedrale koja je porukama mira obilježila 27.

NAŠI DANI

Izetbegović u Mozartovom gradu podsjetio na slavu roda: Bošnjaci uvijek bili junaci, nikada nisu klečali pred drugima

U austrijskom gradu Salzburgu održana je treća po redu manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, koje organiziraju Centar za dijasporu „Mreža“ u saradnji sa bosanskohercegovačkim udruženjima i organizacijama u Austriji.