Košarkaška zvijezda rođena u mraku srebreničkih šuma

Košarkaška zvijezda rođena u mraku srebreničkih šuma

Emir Sulejmanović, mladić visok 205 centimetara, rođen na kamenu, proglašen je za najboljeg igrača juniorske Eurolige, pa je stigla pozivnica iz Barcelone.

https://youtu.be/AfM3DHmr19g

Na današnji dan prije 20 godina u srebreničkim šumama, iz kojih su tada dopirali najstrašniji krici, rođen je Emir Sulejmanović. Iako obilježen nevjerovatnom dramom koja je pratila njegovo rođenje, vjerovao je da ima pravo maštati o velikim stvarima, kao i svi njegovi vršnjaci.

Danas je Emirovo radno mjesto košarkaški teren. Ni na 20. rođendan ne propušta trening.

“Jedino želim da igram za Bosnu i Hercegovinu. To je nešto iza čega čvrsto stojim i čekam”, kaže za Al Jazeeru.

Takav odnos prema košarci Emir ima od kako je počeo trenirati kao dječak u Finskoj. Njegov talenat zapazili su ubrzo Slovenci, pa je naredna važna stanica karijere bila Ljubljana. Kao igrač Olimpije, proglašen je za najboljeg u juniorskoj Euroligi, nakon čega je stigla pozivnica iz Barcelone.

‘Osjećam veliku tugu…’

“Tu sam proglašen najkorisnijim igračem tog turnira. Onda se Barcelona zainteresovala za mene i ja sam prihvatio taj izazov, da vidim kako je u jednom gigantu Evrope biti, igrati, trenirati i živjeti…”, kaže Sulejmanović.

U dresu Barcelone kao 19-godišnjak je debitirao u Euroligi. Međutim, na jedan dres još čeka – zbog nastupa za mlađe finske selekcije. Tako će biti sve do 21. rođendana.

“U odmoru opet trebaš držati kondiciju, još kad si mlad trebaš još više da radiš, jer ima puno prostora za napredak, i to je veoma bitno za mladog igrača da trenira cijelo vrijeme. Tako će najbolje napredovati i uraditi neke veće stvari”, kaže.

Mladić visok 205 centimetara, rođen na kamenu, u mraku srebreničkih šuma, kao petogodišnjak je ostao bez majke. Tada je cijeli teret brige o dvojici sinova preuzeo otac, koji je prvu godinu Emirovog života proveo u logoru u Srbiji.

“Jednostavno, osjećam jednu veoma veliku tugu u sebi, a i sa neke strane i dodatnu motivaciju da ja to uradim. Ne samo zbog sebe, nego i za moga oca, i moga brata..”

Od Srebrenice do NBA

Svake godine jednanaesti julski dan Emir provodi u Potočarima. Vraćat će se dok je živ. Dramatične i teške okolnosti rođenja i godine odrastanja u izbjeglištvu, kako sam kaže, obavezuju ga na to.

“Upitam sam sebe – zašto je sve to trebalo da se desi? To je jedna velika bol i tuga, što je urađeno nad našim narodom, taj genocid što je bio. Neopisivo, bol kad odeš tamo, kad vidiš tu okolinu. Jednostavno, počnu suze same da ti krenu…”

Nakon teških pitanja i još težih odgovora o bolnoj prošlosti, za kraj jedno o svijetloj budućnosti. Gdje je sebi postavio cilj kada je o košarci riječ?

“Pa, ako Bog da, u NBA-u.”

Cilj koji je za Emira svakog dana sve bliže. Na putu je da postane svjetska košarkaška zvijezda, iako mu je bila namijenjena sasvim drugačija sudbina.

Izvor: Al Jazeera 

Previous Svjetski mediji o incidentu u Potočarima: VUČIĆ NIJE NAPADNUT, VUČIĆ JE OTJERAN SA KOMEMORACIJE
Next Vjernici obilježavaju Lejletu-l-kadr: Noć vrijednija od hiljadu mjeseci (FOTO)

You might also like

SPORT

Mesud Pezer s 21,06 metara pobijedio u bacanju kugle na 13. atletskom mitingu “Zenica 2022”

Bosanskohercegovački olimpijac Mesud Pezer očekivano je trijumfovao u bacanju kugle na 13. međunarodnom atletskom mitingu „Zenica 2022“, a s dužinom od 21,06 metara osvojio je i nagradu za najvredniji rezultat

SPORT

Pred košarkašku utakmicu s Rusijom: Mejdan rasprodan, igrači jedva čekaju meč, selektor se nada pobjedi

Od igrača tražim maksimum, a od publike veliku podršku. Nadam se da će nam to biti dovoljno barem za minimalnu pobjedu da bismo u Švedskoj osigurali nastup na završnici Eurobasketa

SPORT

BOSNA IMA SVJETSKOG VICEŠAMPIONA – Amel Tuka osvojio srebro

Najbolji bosanski atletičar Amel Tuka večeras je na Svjetskom atletskom prvenstvu osvojio srebro! Naš atletičar bio je drugi u utrci na 800m na prvenstvu koje se održava u glavnom katarskom