Kosovski premijer kaže da su nova pravila o upotrebi eura tu da ostanu

Kosovski premijer kaže da su nova pravila o upotrebi eura tu da ostanu

Kosovski premijer je stao pri novim propisima o primeni Eura kao jedine valute u zemlji, koje su SAD i Evropska unija kritikovale da ometaju gotovinsku pomoć etničkim Srbima koji koriste dinar.

Premijer Albin Kurti rekao je da se njegova vlada neće miješati u nezavisnu centralnu banku u sprovođenju uredbe, koja je stupila na snagu 1. februara. Govoreći u intervjuu za Bloomberg televiziju u Londonu, premijer je ponovio da će etničkim Srbima biti dato vremena da se prilagode.

“Ne možemo poništiti ovu odluku”, rekao je Kurti u ponedjeljak. “Nećemo imati nikakve kaznene mjere – ne želimo nikoga da kažnjavamo.”

Ali SAD i EU su zahtijevale da Kosovo barem odloži devizna ograničenja. Srbijanske vlasti su osudile promjene, rekavši da rizikuju da blokiraju osnovne penzije i socijalnu pomoć etničkim Srbima.

Kurti je zauzeo tvrd stav, rekavši da je uloga eura u zemlji “o kojoj se ne može pregovarati”. Kosovo nije članica eurozone, ali je usvojilo valutu kao svoje de facto zakonsko sredstvo plaćanja prije više od dvije decenije. Etnički Srbi su se držali dinara.

Valutni spor se pojavljuje kao novi front u rastućim tenzijama između Kosova i Srbije, koja odbija da prizna naciju kao nezavisnu državu. Neprijateljstvo između njih dvoje eskaliralo je nekim od najgorih nasilja u dvije decenije tokom prošle godine, ugrožavajući krhki mir od završetka posljednjeg balkanskog rata 1990-ih.

Kurti je optužio Srbiju pod predsjednikom Aleksandrom Vučićem da nije potpisala sporazum koji otvara put normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je uslov za ambicije obje zemlje da se pridruže EU. On je optužio SAD i EU da „smiruju“ Srbiju iako održava veze sa Rusijom i Kinom.

„Smirivanje Srbije trebalo bi da prestane i iz Brisela i iz Vašingtona“, rekao je Kurt. „Vjerujem da Srbiju smatraju nekom vrstom iracionalnog aktera koji mora biti umiren.

Ipak, rekao je, dogovor sa Srbijom treba postići što je prije moguće.

Ali, put naprijed mogao bi biti blokiran buktinjom oko eura. Američki ambasador na Kosovu, Jeff Hovenier, upozorio je da bi odnosi sa Vašingtonom mogli biti pogođeni ako Priština ne odgovori na kritike.

Zaplijena vozila srpske pošte i niz racija u srpskim opštinama ranije ovog mjeseca izazvali su upozorenje Hoveniera da će ova taktika ograničiti sposobnost SAD da bude „efikasan advokat“ za Kosovo.

Kurti je reklamirao besplatnu vruću liniju koja je uspostavljena kako bi informisala Srbe o detaljima pravila o euru i dobila povratne informacije.

„Napravićemo glatku tranziciju“, rekao je Kurti. „Napravićemo vruću liniju na koju će Srbi moći da se jave i da se žale za sve što po njima nije u redu.

Previous Konaković ponovo 'disciplinira' medije - pored bosanskih, ovaj put proziva i holandske
Next Odlični Pezer nanovo popravio lični i državni rekord

You might also like

NAŠI DANI

‘Simpatizeri Rusije su sada postali zagriženi Ukrajinci’

Dosta je bilo Ukrajinaca koji su bili uz Rusiju, ali su sada postali zagriženi Ukrajinci i mrze sve što Rusija radi ovdje, kaže Maksim Kamenecki – profesor iz Kijeva. Gost Al

NAŠI DANI

Više od 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine i regije na Ljetnoj školi ‘Mojoj BiH 2023’

Centar Litteratus u saradnji sa JU Studentski centar Sarajevo, Svjetskim bošnjačkim kongresom, Bošnjačkim nacionalnim vijećem Sjeverne Makedonije i Udruženjem Ilim Yayma Cemiyeti Bajrampaša – Istanbul, u periodu od 18. do

NAŠI DANI

Ministar Helez i zamjenik Galić sa mladim stručnjacima iz Bosne i Hercegovine u Londonu

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane za politiku i planove Slavenom Galićem, u srijedu, 13. septembra 2023. godina u Londonu