Kozarac: Obilježena 30. godišnjica agresorskog napada

Kozarac: Obilježena 30. godišnjica agresorskog napada

Kozarčani su se jučer nizom sadržaja prisjetili 24. maja 1992. godine i stradanja bošnjačkog naroda.

Obilježavanje je počelo okruglim stolom o temi „30 godina od početka agresije na Kozarac i Republiku Bosnu i Hercegovinu“.

U toku napada na Kozarac formirani su i logori Omarska, Keraterm i Trnopolje, kazao je na okruglom stolu Jasmin Medić, historičar i saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

– Omarska je po broju ubijenih najkritičniji logor na području bivše Jugoslavije, Keraterm odmah nakon toga, a logor Trnopolje sa najvećim brojem zatočenika. Najveći broj ubijen je u toku napada na Kozarac, u dva dana oko 800 civila, a ostali Kozarčani su ubijeni u logorima ili su izvedeni iz logora i ubijeni na drugim lokacijama kao što je Hrastova glavica kod Sanskog Most – naglasio je Medić.

Posmrtni ostaci Kozarčana i Prijedorčana pronađeni su na 501 lokaciji u deset općina u tri države u primarnim, sekundarnim i tercijarnim grobnicama, naveo je Mujo Begić, šef područnog ureda Instituta za nestale osobe u BiH i profesor na Univerzitetu u Bihaću.

Obilježavanje je nastavljeno tradicionalnim mimohodom. 

– Vjernici su se okupili u džamiji Mutnik na podne-namazu, a zatim simbolično, onako kako su i 1992. godine u kolonama otjerani prema logorima, mjestima stradanja, prošli kroz kozaračku čaršiju sve do Šehidskog mezarja u Kamičanima, u kome je do sada ukopano preko 1.000 šehida. Na mezarju je proučen Jasin, a potom i dova šehidima – kazao je Mahić.

U okviru obilježavanja, prisutnim Kozarčanima obratio se izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković.

– Naša obilježavanja ovih naših stratišta nisu sami sebi svrha. Naprotiv, ona nas podsjećaju i obavezuju da pamtimo, ustrajni i odlučni budemo, da ovu zemlju čuvamo. To nam je izuzetno bitno u ovim turbulentnim vremenima u kojima živimo. Zbog toga ustrajmo i ove šehitluke svojim prisustvom u ovoj prelijepoj bosanskoj dolini čuvajmo – poručio je danas dr. Enes Ljevaković.

Prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

– Bez obzira na količinu nanesene boli i počinjenih zločina mi danas svjedočimo da ovdje želimo da budemo i zauvijek ostanemo. Zbog toga je za nas Kozarac ujedno i simbol žrtve, ali i odlučnosti i ustrajnosti u očuvanju naše vjere i domovine – naglasio je muftija Kudić.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je kozarac-obiljezena-30-godisnjica-agresorskog-napada34052.jpg

Na ovakav način u Kozarcu se od 2000. godine obilježava početak agresorskog napada, koji je 1992. godine samo u Kozarcu odnio 1232 bošnjačka, muslimanska života.

– Ovoliko je žena, djece, muškaraca, u rasponu od dva mjeseca do 104 godine ubijeno u Kozarcu 1992. godine. S ciljem da se spomenuto nikada ne zaboravi, i naravno nikome ne ponovi, Kozarčani ponosno obilježavaju ovaj dan i zavjetuju se da će u budućnosti čuvati sjećanje na ono što se dešavalo u prošlosti, ali isto tako  ponosno, časno i stasito živjeti na ovim područjima dok god Uzvišeni Gospodar drugačije ne odluči – kazao je zaPreporod.info hafiz Amir-ef. Mahić.

Previous Prije 27 godina ubijena je mladost Tuzle: Vrijeme prolazi, a krivac je i dalje na slobodi
Next Stoltenberg: Intenziviranjem pomoći Bosni i Hercegovini možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Četnički pop bez kajanja o izgubljenoj duši

“Da mogu, opet bih učestvovao u ratu i borio se danas protiv takozvane države Ukrajine”, kaže u razgovoru za Al Jazeeru English Vojislav Čarkić, nekadašnji komandant četničke divizije od 1992.

NAŠI DANI

Novalić: FBiH u novom valu epidemije koronavirusa, zatvaranje zadnja opcija (Video)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Federaciju Bosne i Hercegovine ponovo zadesila vanredna situacija zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom.

NAŠI DANI

Slobodna Dalmacija: ‘Republika Srpska sve će da vas smrska‘ – poručuje cirkusant Dodik pucajući iz prazne puške

Republika Srpska sve će da vas smrska, poručuje Milorad Dodik pucajući iz prazne puške, piše Slobodna Dalmacija. To njegovo cirkusantsko postrojavanje policijskih snaga kojima raspolaže ovaj bosanskohercegovački entitet, smiješno je koliko i žalosno. Niti