Kraljeva Sutjeska: Donacija sarajevske općine Centar franjevačkom samostanu i džamiji sultana Fatiha (Foto)

Kraljeva Sutjeska: Donacija sarajevske općine Centar franjevačkom samostanu i džamiji sultana Fatiha (Foto)

Kraljeva Sutjeska zajedno sa tvrđavom Bobovac je bila sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića Tomaša i Tvrtka. Prije nego je Austro-Ugarska dala mjestu naziv Kraljeva Sutjeska u starijim dokumentima, u 14. stoljeću susreće se naziv “Curia bani”, što u prijevodu znači Banski dvor.

Ovo naselje je najpoznatije po franjevačkom samostanu, ali i jednoj od najstarijih bosanskohercegovačkih džamija koju je 1463. godine izgradio turski osvajač sultan Mehmed II el-Fatih po kojem i danas nosi ime.

Danas je ovaj prostor, koji bi po svim normama trebao da bude pokretač razvoja i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u našoj zemlji, nažalost skoro pa pust, a i franjevci i džematlije ističu da su i više nego spremni učestvovati u oživljavanju Kraljeve Sutjeske i privlačenju turista iz raznih dijelova svijeta. Međutim, interes šire društvene zajednice izostaje.

S obzirom na takvu situaciju franjevci u samostanu, ali i džematlije džamije Mehmed II el-Fatih na sve moguće načine trude se da sačuvaju ova nacionalna blaga do nekih boljih vremena i većeg interesovanja nadležnih za oživljavanje ovog prostora.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa dogradonačelnikom Sarajeva Ivicom Šarićem, načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom i Željkom Šainom, profesorom Ekonomskog fakulteta i čovjekom čiji korijeni potiču iz Kraljeve Sutjeske, posjetio je ovo historijski značajno mjesto i obišao franjevački samostan i džamiju Mehmeda II el-Fatiha, gdje su uručene donacije i za samostan i džamiju.

Tokom posjete Kraljevoj Sutjesci delegacija je prvo posjetila franjevački samostan gdje ih je ugostio gvardijan fra Željko Brkić koji je svoje goste proveo samostanom i zajedno sa ostalim franjevcima upoznao o kulturnom blagu koje je ovdje pohranjeno.

-U našoj biblioteci imamo jako vrijedne knjige među kojima se nalaze i one koje su štampane 1500. godine. Kada je u pitanju muzejska postavka imamo predmete od drveta, keramike i metala. Franjevački samostan je nacionalni spomenik kulture i on bi trebao biti briga šire društvene zajednice. Imali smo određenu pomoć, ali ona je trebala biti veća. Zbog toga smo se obraćali različitim institucijama, a sve kako bi sačuvali kulturno blago koje se ovdje nalazi.

Zahvaljujemo se načelniku Ajnadžiću na doniranim sredstvima koja ćemo upotrijebiti kako bi se očuvalo blago koje se nalazi u samostanu, naglasio je fra Brkić, izražavajući nadu da će se prvenstveno državni nivo uključiti kako bi se Kraljeva Sutjeska oživjela, izgradili smještajni i ostali neophodni kapaciteti, a što bi rezultiralo većom turističkom posjetom.

Predsjednik medžlisa Islamske zajednice Kakanj Nijaz Đokić je istakao da posjeta načelnika Ajnadžića i sredstva Općine Centar znače mnogo kada je u pitanju objekat džamije sultana Mehmeda II el-Fatiha.

-Ovo je najstarija džamija u izvornom obliku i kao takva je ušla pod zaštitu države. U posljednjih 12 godina imali smo nekoliko faza restauracija objekta, ali nedostaje još sredstava da bi se posao u potpunosti završio. Poslije unutrašnje restauracije koja je završena preostao je dio vanjskog uređenja i zahvaljujemo se načelniku Ajnadžiću na sredstvima koja ćemo iskoristiti da završimo i taj posao, kazao je Đokić.

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo posjetom Kraljevoj Sutjesci.

-Mi smo u vrijednoj posjeti i drago mi je da smo kao lokalna zajednica dodijelili skromna finansijska sredstva za franjevački samostan i džamiju Mehmeda II el-Fatiha. Ovo je dobra poruka da se podupire jedinstvo različitosti i nadam se da će samostan i džamija imati koristi od ovoga jer to nam je krajnji cilj, naglasio je Ajnadžić.

Dogradonačelnik Šarić je istakao da su historijska mjesta često zaboravljena od nadležnih.

-Nažalost mi u cijeloj BiH ne vodimo računa o ovakvim mjestima i dokumentima državnosti i blagu koje treba sačuvati. Onaj ko ne poštuje povijest, teška mu je budućnost, kazao je Šarić.

Načelnik Mandra se zahvalio Općini Centar i Ajnadžiću na doniranim sredstvima, te dodao da je Općina Centar pomogla Kaknju i tokom majskih poplava 2014. godine.

Previous Pogledajte kako će izgledati novi terminal Aerodroma Sarajevo
Next Šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji: Smiraj za devet ubijenih zvorničkih Bošnjaka

You might also like

NAŠI DANI

Kod Višegrada teško pretučeni povratnici Fadil i Ajša Memišević

Povratnici u Višegradu Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana, a pronađeni su tek sinoć oko iftara, svezani i s teškim povredama po

NAŠI DANI

Zagreb ispratio preminulog gradonačelnika Bandića – Bosanac koji je dvije decenije bio na čelu glavnog grada RH

Brojni građani Zagreba, visoki politički i vjerski dužnosnici te gradonačelnici iz susjednih zemalja ispratili su na posljednje počivalište zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je naglo preminuo pred kraj šestog mandata,

NAŠI DANI

Zvanično! Denis Bećirović kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

  Na Konvenciji Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koja je održana danas u Sarajevu, saopćeno je da je sa 26.787 ili 92,7 posto glasova članova i članica SDP-a kandidat ove stranke