Krater na Marsu nazvan po našoj riječi i mjestu u Bosni – ‘Jezero’, sljedeća velika misije NASA-e!

Krater na Marsu nazvan po našoj riječi i mjestu u Bosni – ‘Jezero’, sljedeća velika misije NASA-e!

 

Krater Jezero na Marsu, za koje je NASA objavila prije dva dana da će biti nova lokacija sljedeće velike misije na toj planeti, dobio je ime prema naselju Jezero u blizini Jajca u Bosni i Hercegovini, prenose mediji. 

Tako se navodi na sajtu Međunarodne astronomske unije, organizacije osnovane 1919, koja je zadužena za imenovanje zvijezda, planeta, asteroida te drugih nebeskih tijela i pojava.

Svjetski mediji također su prenijeli tu informaciju, navodeći da je ime kratera prigodno jer je, prema NASA-i, jednom bilo mjesto gdje se nalazilo jezero, nastalo od široke riječne delte.

NASA smatra da je krater Jezero najpovoljniji za istraživanje jer se sastoji od različitih vrsta tla, a u kojima se možda skrivaju tragovi života. Nastao je udarom meteora sjeverno od ekvatora na Marsu.

Dodaje se da su se tu mogle “nakupiti i očuvati prastare organske molekule i drugi potencijalni znakovi mikroba iz vode i sedimenata koji su se ulijevali u krater prije nekoliko milijardi godina”.

“Krater Jezero nudi geološki bogat teren, star čak 3,6 milijardi godina, koji bi mogao dati odgovor na važna pitanja o evoluciji planeta i astrobiologiji. Uzorci s ovog jedinstvenog područja promijenit će način na koji razmišljamo o Marsu”, istaknuo je Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Misija “Mars 2020”, koja bi trebala službeno početi u julu 2020, obuhvata slanje rovera, robotskog vozila, na Mars u potrazi za tragovima života i prostorom na kojem je možda nekad bilo života.

Mars nije uvijek izgledao kao što sada izgleda. Ranija istraživanja pokazala su da je na njemu nekad bilo vulkanske aktivnosti i da je na površini Marsa bilo tekuće vode, što bi značilo da je i atmosfera tada bila gušća. Naučnici zato smatraju kako postoji vjerovatnost da je na Crvenoj planeti u prošlosti bilo živih organizama.

Jezero je naselje u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u kojem živi nekoliko stotina stanovnika.

-Za Jezero se vežu i dvije značajne ličnosti iz bosanske historije. Naime, pretpostavlja se da je tu u vrijeme Bosanskog kraljevstva Katarina kraljica dala sagraditi jednu crkvu. Gledajući dalje, spominje se da je baš u Jezeru svoju rezidenciju imala poznata ilirska kraljica Teuta koja je vladala od 231. pne. do 228. pne.

Previous Predsjednik UEFA-e: Svijet se ovih dana divi rezultatima vaše reprezentacije, Džeki i Pjaniću
Next Ostaci pogrebnog plašta bosanskog kneza Mirka Radojevića

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru – veći broj studenata u odnosu na prethodne godine

Svečana sjednica Senata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru (UNMO), na kojoj su dodijeljene rektorove nagrade i priznanja Univerziteta, održana je u utorak u Mostaru. Video FENA

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Agencija Lilium pokreće prvu digitalnu akademiju u BiH

Agencija za digitalni marketing Lilium pokreće višemjesečni program obuke iz oblasti digitalnog marketinga namijenjen poduzetnicima, freelancerima, blogerima, marketing menadžerima i entuzijastičnim ljudima koji su odlučili da zakorače u dinamični svijet

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevo: Dinka i Zerina američki san zamijenile studijem u Bosni i Hercegovini

Dinka Hodžić i Zerina Modronja su dvije mlade Bosanke koje su odlučile ostaviti život u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) te se vratiti u Bosnu i Hercegovinu kako bi svoje obrazovanje