Kreševo – pomjereni stećci iz nekropole, radove nadzirao student

Kreševo – pomjereni stećci iz nekropole, radove nadzirao student

Pet stećaka pomjereno je i izmješteno iz nekropole na lokalitetu Polje, u općini Kreševo, tokom građevinskih radova na lokaciji na kojoj je planirana izgradnja policijske stanice, kazao je Feni voditelj Instituta za arheologiju pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu Adnan Kaljanac, nakon obilaska terena i uvida u trenutno stanje nekropole.

Komentirišući činjenicu da su prije nekoliko dana obustavljeni građevinski radovi koji su u blizini nekropole započeti početkom godine, Kaljanac je kazao kako je vidljivo da su stećci pomjereni prema regionalnoj cesti koja je smještena uz nekropolu, o čemu će biti izrađen detaljan elaborat, koji će biti dostavljen nadležnim institucijama.

– Istovremeno, evidentirana je prisutnost skeletnih ostataka na prostoru jedne grobne cjeline za koje možemo u ovom trenutku pretpostaviti da su dislocirane iz svoje originalne pozicije prilikom podizanja pripadajućeg nadgrobnog spomenika. Za detaljno utvrđivanje i razmatranje mogućnosti vraćanja u približno, prvobitno stanje bit će neophodno obaviti čišćenje prostora od okolnog materijala, koji je trenutno pozicioniran na jednom dijelu lokaliteta, prvenstveno armature. Ostale grobne cjeline se pregledom čine netaknute i za pretpostaviti je da se skeletni ostaci nalaze ispod trenutnog nivoa tla te je moguće zaključiti da su radovi prekinuti pri pojavi prvog skeleta – kazao je Kaljanac.

Lokalitet Kreševskog polja u fokusu je interesa arheologa od maja 2019. godine, kada su se pojavile informacije da će na području za koje se pretpostavljalo da krije stećke, biti započeta izgradnja policijske stanice.

Izgradnja policijske stanice tada je odgođena, a uslijedila su istraživanja tokom kojih je otkrivena nekropola koja, prema procjenama, datira s kraja 12. i početka 13. stoljeća.

Tokom tri faze istraživanja, pronađeno je više od 80 stećaka i 17 grobnih mjesta, a arheolozi iz Zavičajnog muzeja u Travniku i iz Instituta za arheologiju u Sarajevu, zaključili su, među ostalim, da je potrebna njihova konzervacija do osiguravanja uvjeta za sistematska istraživanja.

Također je konstatovano da je prostor nekropole vjerovatno znatno veći, kao i da je narušen izgradnjom regionalne ceste te razrušenim objektom škole.

– Zaključenjem ove faze radova i situacijom da niko od nas nije bio u mogućnosti započeti i participirati, kao i nadzirati ispravnost daljnjih radova, započeo je i niz nesretnih okolnosti koje su značajno utjecale na trenutno stanje lokaliteta – ustvrdio je profesor Adnan Kaljanac.

Gradilište je otvoreno početkom ove godine, kada su bageri počeli pripremati teren na kojem bi trebala biti izgrađena policijska stanica, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, kao investitora, novinarima je rečeno da se radovi provode pod arheološkim nadzorom.

– Iskreno, vjerujemo u neznanju, jedan od naših studenata ušao je u fazu radova za koje u ovom trenutku ne možemo definisati da li su bili dio građevinskih radova ili nečega što bismo uslovno nazvali četvrtom fazom arheološkog učešća. Činjenica je da je student postupao samoinicijativno, te bez saglasnosti Fakulteta preuzeo na sebe odgovornost nadzora, što je u arheološkoj struci ekvivalent voditelja istraživanja – naveo je Kaljanac.

Najavio je da će Filozofski fakultet u Sarajevu i Institut za arheologiju pokrenuti postupak za utvrđivanje uloge i odgovornosti spomenutog studenta arheologije.

Odluka o obustavljanju radova na izgradnji policijske stanice donesena je 17. februara u Kreševu, na sastanku kojem su, uz investitore i arheologe, učestvovali predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih institucija nadležnih za zaštitu spomenika, kao i lokalne zajednice.

Kako je najavljeno, idući korak trebala bi biti sistematska istraživanja na osnovu kojih će Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odlučiti hoće li nekropola u Kreševu biti proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

I da je blagosloven ko ce projti i proklet koji prevaliti‘ – završava se natpis na jednom, na mnogim, stećcima – spomenicima kulture ispod kojih leže naši preci, dobri Bošnjani.

Previous Vučić priznao: 1995. zamalo oslobođena Banjaluka!
Next Bony Domaće Žito novi delikates tvornice slastica Hoše komerca

You might also like

NAŠI DANI

Doboj: Zajednički nastup probosanskih stranaka na izborima poboljšaće položaj povratnika

Zajednički nastup probosanskih stranaka na području bosanskohercegovačkog entiteta RS naredne godine na opštim izborima može poboljšati položaj povratnika na ovom području, javlja AA. Poručili su to učesnici panela “Izborni sistem

NAŠI DANI

Dragoj Bosni i Hercegovini iz Fojnice

  Učenici dvije osnovne škole iz Fojnice, koje rade u istoj zgradi, zajedno su proslavili rođendan Bosne i Hercegovine, uz pjesme i recitacije Školarci iz Fojnice jučer su svim Bosancima

NAŠI DANI

Na Manjači službeno najavljena bilateralna vježba OS BiH i SAD „Brzi odgovor 21“

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić i šef ODC-a Ambasade SAD u