Kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja

Kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja

“Bosanski brdski konj – pasmina na rubu izumiranja”, naziv je simpozija koji je danas organiziran u Sarajevu, imajući u vidu kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja.

Organizatori simpozija su Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja i Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo.

Vlasnik ergele ‘Žiga’ i član Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja te predsjednik Upravnog odbora tog udruženja Enver Žiga kazao je da se broj jedinki bosanskog brdskog konja počeo smanjivati od 1960. godine, ali u poslijeratnom periodu pada iz godine u godinu.

-Sada smo došli u poziciju da imamo oko 140 grla uzgoja u čistoj krvi, i to je ispod kritične mase. Od tog broja u BiH je oko 50 grla, maksimalno – upozorio je Žiga.

Navodi da se tih 140 grla uzgaja na ergelama Borike, Žiga, Planido u Sloveniji, Gorskom kotaru u Hrvatskoj, te kod privatnih uzgajivača u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Kaže da je 1960. godine bilo 500.000 grla, prije rata oko 20.000 grla, po završetku rata nekih 3.000 grla, dok ih je danas oko 140.

Naglašava da je bosanski brdski konj naša autohtona pasmina, vrlo kvalitetna, čiji je genetski materijal pravo blago.

– Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja pokušava da i ovim simpozijem, ali i putem sredstva informiranja, animira širu javnost i da s apelima dopre do onih koji bi trebali pomoći da se pasmina očuva, a to su resorna ministarstva poljoprivrede u entitetima – naglasio je Žiga.

Žiga je napomenuo da na ergeli “Borike“, koja je formirana 1929. godine i na kojoj se do danas uspješno vršio uzgoj bosanskog brdskog konja, vlada veoma loše stanje.

-Anton Dolinšek, predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja (MUUBBK), smatra da svi u BiH trebaju biti svjesni da je ova pasmina jedinstven i dragocjen genetski materijal, koji predstavlja i jedan od simbola države.

‘Bosanski brdski konj je kritično ugrožena pasmina i posljednji je trenutak da se poduzmu mjere za očuvanje ove pasmine. Potrebna je koordinirana akcija da se poboljša uzgoj ove pasmine, koja bez pomoći uzgajivačima nije moguća. Znači svi uzgajivači sada rade bez ikakvog poticaja, ali uzgajivači u Bosni i Hercegovini moraju dobiti poticaj.’

U radu simpozija učestvovao je niz priznatih poznavaoca bosanskog brdskog konja iz regiona. Održane su dvije sesije, jedna pod nazivom “Status i stanje Bosanskog brdskog konja, i druga “Sprječavanje izumiranja bosanskog brdskog konja“.

Izvor: Agencije

Previous SUSPENDOVAN SALIHOVIĆ!
Next Prva novinarska žrtva agresije na Bosnu i Hercegovinu: Identifikovano tijelo Kjašifa Smajlovića

You might also like

NAŠI DANI

Donji Vakuf: Stotine ljudi na dženazi trojici ubijenih sugrađana

Donji Vakuf danas je obavijen tugom. Mnogobrojna rodbina, prijatelji i sugrađani oprostili su se posljednji put od Omera, Ferida i Ševke koje je prije dva dana ubio Sabahudin Habib u

NAŠI DANI

Agius: Vlasti entiteta Rs indoktriniraju djecu negiranjem genocida u Srebrenici

Vlasti Republike srpske indoktriniraju djecu negiranjem genocida koji se dogodio 1995. u Srebrenici kada je ubijeno osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, što uništava napore za pomirenje, kazao je u intervjuu

NAŠI DANI

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu: Objekti u Zenici večeras svijetle plavom bojom

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, objekti u Zenici večeras su osvijetljeni plavom bojom. Mostovi i fontane u Zenici te arena “Husejin Smajlović”, most u Visokom te tvrđave