Kritike na račun Merkel zbog podrške HDZ-u

Kritike na račun Merkel zbog podrške HDZ-u

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, kandidat Evropske narodne stanke za budućeg šefa Evropske komisije učestvovali su na predizbornom skupu HDZ- a u Zagrebu uoči evropskih izbora koji se održavaju od 23. do 26. maja.

“Evropa je projekt slobode i moramo raditi da svi imaju ista prava i da očuvamo mir i slobodu”, rekla je Merkel na skupu HDZ-a u dvorani Cibona. Nacionalizam pokušava uništiti Evropu, poručila je kancelarka uz poziv da se protiv toga mora boriti.

“Sljedeće godine Hrvatska će predsjedavati Evropskom unijom i naš Andrej Plenković će u isto vrijeme biti jedan od jakih predsjedatelja i sarađivati s Weberom koji će biti predsjednik Evropske komisije za dobrobit svih članica”, kazala je Merkel. Pozvala je na hrvatskom jeziku građane da izađu na izbore i podrže EPP i HDZ, Plenkovića, Webera i Karla Resslera.

Manfred Weber naglasio je kršćansku orijentaciju Evrope i podsjetio da danas evropski narodi žive u slobodi zahvaljujući Adenaueru, Kohlu, Tuđmanu i Merkel.

Prvi na HDZ-ovoj listi za EP, Karlo Ressler, zaradio je pljesak kada je rekao „da su danas svi u mislima s Bleiburgom“, gdje je isti dan  obilježena godišnjice bleiburške tragedije u znak sjećanja na maj 1945., kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetine hiljada pripadnika vojske poražene ‘Nezavisne države Hrvatske’ (NDH), koja je bila jedna od glavnih saveznika Hitlerove nacističke Njemačke i Musolinijeve fašističke Italije tokom Drugog svjetskog rata.

“Sa simbolom najveće tragedije hrvatskog naroda o kojoj se dugo nije moglo govoriti”, rekao je Ressler.

“Ono što se danas radi zacrtao je Tuđman”, rekao je, između ostalog, premijer Plenković.

Na društvenim mrežama dosta kritika na račun kancelarkine podrške HDZ-u. U komentarima se ističe da je Tuđmanov HDZ osuđen za udruženi zločinački pothvat zbog rata u Bosni i Hercegovini devedesetih, dok ta partija još uvijek snažno negativno utječe na unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, što destabilizira cijeli region.

Tokom skupa u zagrebačkoj dvorani čula se i pjesma Thompsona ”Lijepa li si”, u kojoj se spominje ‘Herceg-Bosna’, čije je vojni i političkih vrh presuđena za ratne zločine počinjeni u Bosni i Hercegovini devedesetih.

Skupu u Ciboni je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, jedan od glavnih saveznika proruskog političara Milorada Dodika.

Primjer cinizma EU i takozvane međunarodne zajednice: Zbog glasova samo pet HDZ-ovih poslanika u EU parlamentu koji bi mogli podržati njemačkog kandidata za predsjednika Evropske komisije, Merkel priča o Plenkoviću bajke, dolazi mu na noge, prešutkuje hrvatske neprincipijelnosti prema Bosni i Hercegovini“, napisao je na Twitteru novinar i ekspert za evropske politike i proces proširenja Evropske unije Zekerijah Smajić.

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić je na Twitteru napisao: „Na predizbornom skupu HDZ-a za Evropske izbore u Ciboni je bilo više Tuđmanovih bisti – i moglo se čuti više Thompsonovih pjesama – nego što je u dvorani bilo zastava Evropske unije.“

Njemački javni radio Deutschlandfunk emitirao je uoči skupa u Zagrebu prilog u kojem se posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu proglašava “upitnom” i to zato što pomaže predizbornoj kampanji HDZ-a, prenio je Index.hr.

Merkel i glavnog kandidata EPP-a Manfreda Webera se proziva jer dolaze na skup HDZ-a, stranke “čiji je osnivač Franjo Tuđman umanjivao broj ustaških žrtava”. Također citiraju narodnu pravobraniteljicu Loru Vidović koja kaže da HDZ ne poduzima ništa protiv povijesnog revizionizma.

Izvor: Agencije

Previous Livno - grad potkupolnih džamija
Next New York Times: Putovanje u Bosnu i Hercegovinu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Optuženi za “živu lomaču” u Višegradu Radomir Šušnjar izručen u Bosnu i Hercegovinu

  Vlasti Republike Francuske su udovoljile zahtjevu Tužilaštva BiH i pravosuđa naše zemlje te je iz Pariza izručen i predat pravosuđu BiH optuženi Radomir Šušnjar zvani „Lalco“, rođen 1955. godine

NAŠI DANI

‘Dan bijelih traka’ – Tužno sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana i 102 djece

Prijedor, ali i cijeli svijet, danas se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo 102 djece. “Dan bijelih traka – 31. maj”, koji je već odavno

NAŠI DANI

“Odbrana BiH-Igman 2020”: Na Igmanu je slomljena kičma agresije na Bosnu i Hercegovinu

Defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza na platou Ratne džamije na Igmanu, u petak je održan centralni dio 20.