Krivična prijava protiv odgovornih radi obnove ploče u čast presuđenom ratnom zločincu

Krivična prijava protiv odgovornih radi obnove ploče u čast presuđenom ratnom zločincu

Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo:

-Upravo sam Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i protiv odgovornih osoba u Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo radi obnove ploče u čast presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću!

“Dana 22. jula 2021. godine, a koristeći se ovlastima koje mu daju Dejtonski mirovni sporazuma i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, donio je Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a kojim je dopunio član 145a. ovog Zakona, koji je stupio na snagu isti dan („Službeni glasnik BiH“ broj: 46/21).

Navedeni član 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u stavu (6) propisuje:

„Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”

2014. godine, a prema pisanju medija, na ulazu u Istočno Sarajevo, na Vracama, “Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo” je na podzidu postavila ploču u spomen i u čast ratnog zločinca Ratka Mladića, osobe koja je od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđena na kaznu doživotnog zatvora zbog počinjenih ratnih zločina, genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Spomen ploča je zbog svog provokativnog sadržaja više puta uništavana, a posljednji put 08.01.2023. godine. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je nakon toga medijima izjavio da će ploča biti obnovljena i da se neće uklanjati s tog mjesta.

Nakon toga ploča je i obnovljena. Dakle, sporna spomen ploča je obnovljena nakon donošenja odredbi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje veličanje na bilo koji način osobe koja je pravosnažno presuđena za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Također, mediji su objavili vijest se da je Osnovni sud u Sokocu, dana 20.02.2024. godine, donio presudu kojom su Elvis Gurda i Esad Jašarević osuđeni zbog uništavanje sporne ploče, te su kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 6.000 KM, a od čega su 5.000 KM dužni uplatiti Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo. Dakle, iz same presude Gurdi i Jašareviću, a koji su uradili ono što su Sud i Tužilaštvo bili dužni uraditi, može se izvan svake razumne sumnje utvrditi da je vlasnik sporne ploče upravo spomenuta boračka organizacija.

Kao reakciju na ovu presudu mediji su zabilježili izjavu izvijesnog Dragiše Tuševljaka, navodno predsjednika boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, a koji je izrazio zadovoljstvo presudom i najavio da će sredstva biti utrošena za uređenje ove spomen ploče.

Imajući u vidu sve gore navedeno može se zaključiti da su gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić i odgovorna osoba iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, već poduzeli mjere, a najavljuju i nove, za obnovu sporne spomen ploče u čast ratnom zločincu Ratku Mladiću osuđenom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, iako su znali i/ili morali znati da je to protivno odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

S obzirom na sve navedeno, očekivao sam reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti, a kako je ista izostala, podnosim ovu krivičnu prijavu i tražim od Vas da navode iz ove prijave provjerite, utvrdite sve činjenice vezane za postavljanje i obnovu ploče, te da podignete optužnicu i od Suda Bosne i Hercegovine tražite procesuiranje odgovornih osoba za počinjenje ktivičnog djela propisanog članom 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, ali i uklanjanje sporne ploče koja je obnovljena u vrijeme kada je to bilo zabranjeno i koja kao takva predstavlja eklatantan primjer slavljenja ratnog zločinca i provokaciju preživjelih žrtava navedenog ratnog zločinca.”

Previous Azra Zornić prijavila Tužilaštvu BiH Dragana Čovića u vezi neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava
Next 'Muzej Hercegovine Mostar' izložbom o višestoljetnom kontinuitetu BOSNE I HERCEGOVINE obilježio Dan nezavisnosti

You might also like

NAŠI DANI

Dan oslobođenja Zenice obilježen brojnim aktivnostima

Dan oslobođenja Zenice 12. april  obilježen je brojnim aktivnostima. U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Udruženja  porodica šehida i poginulih boraca  održani su prigodni programi kod spome-obilježja borcima

NAŠI DANI

Posmrtni ostaci ubijenih stanovnika Lješeva još nisu pronađeni

Na današnji dan 1992. godine na zvjerski način strijeljana su 22 stanovnika sela Lješevo u općini Ilijaš. Tim povodom, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je cvijeće

NAŠI DANI

Napreduje izgradnja ceste Neum – Stolac (VIDEO)

Saobraćajnica na dionici Oštrovac-Broćanac je završena i puštena za saobraćaj ovih dana. Radi se o dionici magistalne ceste M17.3 Stolac – Neum čija se izgradnja odvija punim intenzitetom. Ova prometna