Kuća spasa na Bjelašnici doprinos turizmu u Trnovu, u toku unutrašnje opremanje objekta

Kuća spasa na Bjelašnici doprinos turizmu u Trnovu, u toku unutrašnje opremanje objekta

 Završena je izgradnja Kuće spasa na Štinom Dolu, na planini Bjelašnica kod Sarajeva. Preostalo je unutrašnje opremanje objekta koje je u toku, kao i manji vanjski radovi, te uređenje okolnog prostora.

Potvrđeno je to za Fenu iz Općine Trnovo, uz napomenu da je taj objekt bio u ruševnom stanju, u periodu nakon rata, te je Općina Trnovo pokrenula projekt obnove.

Nakon urađene projektne dokumentacije i potpisivanja Ugovora 2020. godine počela je izgradnja sasvim novog objekta.

Investitor radova je Općina Trnovo, sa sudjelovanjem Vlade Federacije BiH i Turističke zajednice KS. Izvođač radova je firma Neimari, a nadzor vrši Arting BH.

Kuća spasa zadržava prvu namjenu, planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna bruto površina objekta je 559,36 m2, a sastoji se od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Prema projektu, planirano je da taj objekt, između ostalog, sadrži sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za sastanke i terasu.

Kuća spasa smještena je na Štinom Dolu, na putu prema Lukomiru i vrhu planine Bjelašnica. Taj objekt ima svoju historiju. Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare, u vrijeme mećava i jakih udara vjetra. Najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima.

Kuća spasa na Štinom Dolu, na planini Bjelašnica, jedan je od projekata koji za cilj ima podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području općine Trnovo.

Previous 'Naše srce je ovdje. Ko kod ode u inostranstvo, svi će se željeti vratiti kad tad'
Next Turska policija u velikoj akciji privela 33 osumnjičenika za špijunažu za Izrael

You might also like

TURIZAM

Uprkos krizi usljed pandemije, Trebevićka žičara radi svaki dan

Uprkos krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, Trebevićka žičara, jedan od simbola Sarajeva, radi svaki dan, iako je nažalost ovakvo stanje prouzrokovalo da je broj putnika manji u odnosu na prethodne godine.  

BH RAZGLEDNICA

Goražde: Na Hranjenu posađeno 1.000 sadnica bijelog bora

Grad Goražde u saradnji sa JP ”Bosansko-podrinjske šume” d.o.o. Goražde pridružio se Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost (Go Green Initiaitive), kojom se želi ukazati na važnost očuvanja životne sredine

BH RAZGLEDNICA

Fotomonografija – Bosna i Hercegovina očima ljubavi (Video)

U Bihaću je ovih dana održana promocija fotomonografije ‘Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi’, umjetničkog fotografa Samira Sinanovića. Na 448 stranica fotomonografije autor je prikazao najčarobnije prizore iz prirode, kulturno-historijsko