Kuhar bosanskih Sefarda

Kuhar bosanskih Sefarda

Knjiga čiji su autori Eli i Mirjam Tauber došla je kao rezultat desetogodišnjeg istraživanja, prikupljanja i pripremanja sefardskih jela.

“Kuhar bosanskih Sefarda” autora Elija i Mirjam Tauber nedavno je promovisan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Autori knjige su i idejni tvorci kantonalne manifestacije Noć sefardske kuhinje, koja je ove godine obilježila 10 godina postojanja u okviru Baščaršijskih noći, a održava se u organizaciji Udruženja Hagada, za očuvanje i promociju jevrejske kulture i tradicije u gradu Sarajevu. U “Kuharu bosanskih Sefarda” sadržani su ne samo recepti nego i nazivi na specifičnom ladino jeziku, koji su Sefardi u Sarajevu govorili sve donedavno, a koji se ipak pomalo gubi. Sva jela o kojima se govori u knjizi, uz pomoć Hane Montiljo-Gašić, skuhala je Mirjam Tauber.

Priprema jela

“Sefardsku kuhinju u Bosni sačuvale su unuke i praunuke onih vrijednih sefardskih žena koje su znale sačuvati špansku tradiciju, iskoristiti je i pomiješati s lokalnom, bosanskom tradicijom, stvarajući tako jednu potpuno autohtonu kuhinju bosanskih Sefarda. U knjizi se nalaze recepti i nekih tipično bosanskih jela koja su Sefardi prihvatili kao svoja”, kaže Tauber. Knjiga ima značaj i zbog toga što će dijelom sačuvati tradicionalnu sefardsku kuhinju koja je “došla” ovdje prije 500 godina. Izdavač je Dobra knjiga Sarajevo.

14779935540030.jpg - Kuhar bosanskih Sefarda

Eli i Mirjam Tauber su svoje snažno zanimanje za bosansku sefardsku kuhinju i njenu specifičnost uobličili kroz pomenutu manifestaciju. Priprema jela za ovu manifestaciju bio je zadatak supruge Mirjam, koja je vremenom izrasla u vrsnog poznavaoca sefardske kuhinje i tako dala izvanredan doprinos u uobličavanju i standardizaciji ovog kuhara. Tako, prvi put, autori su uspjeli da na jednom mjestu sačuvaju tradiciju kuhinje bosanskih Sefarda – izvanrednu mješavinu španske, mediteranske i bosanske kuhinje na sefardski način. Dr. Eli Tauber, priznati istraživač istorije Sefarda Bosne i Hercegovine, autor brojnih knjiga i naučnih radova, počeo je da se bavi prikupljanjem recepata iz sefardske kuhinje još davne 1974. godine. Neke od prikupljenih recepata objavio je u listu Oslobođenje 1975.

Rezultat istraživanja

“Moje zanimanje za sefardsku hranu, odnosno kuhinju, seže još u najranije djetinjstvo. Vjerovatno zato što su i moja majka Ester i moja baka Bončika bile vrsne kuharice. Kada sam se zaposlio u Oslobođenju, prije više od 40 godina, u meni se probudila želja da nešto interesantno objavim. Prikupio sam recepte iz sefardske kuhinje i od moje tetke, bake i mame i uobličio ih”, kazao je Tauber. “Kuhar bosanskih Sefarda” tako je došao kao rezultat desetogodišnjeg istraživanja, prikupljanja i pripremanja tradicionalnih sefardskih jela. “Posao jevrejske domaćice koja drži do košer hrane je težak i složen.

Mirjam i Eli Tauber, autori knjige “Kuhar bosanskih Sefarda” - Kuhar bosanskih Sefarda
Mirjam i Eli Tauber, autori knjige “Kuhar bosanskih Sefarda” / Foto: Benjamin BEŠIĆ

Svaki jevrejski praznik je obilježen posebnom vrstom hrane koja se priprema i obilježava taj praznik. Jevrejska tradicija održavala se u sinagogama, ali njen prvi izraz u okviru doma i porodice očitovao se za stolom. Kraljica Šabat dočekivana je u sinagogi, ali je još mnogo toplije dočekivana petkom uveče za stolom svake porodice koja bi se potrudila da na taj sto iznese ono najbolje što je mogla u tom trenutku”, kazala je Mirjam Tauber. Jedan dio recepata u knjizi autori su pronašli u Historijskom arhivu Sarajevo. Iako ovi recepti nisu zapisani po standardima koje zahtijevaju moderni kuhari, uvršteni su u ovaj kuhar da se sačuvaju od zaborava.

Izvor: Oslobođenje

Previous OKUPLJANJE REPREZENTACIJE - Cimirot: Napadači su nam u dobroj formi to bi mogla biti naša prednost
Next Prije 23 godine HVO srušio Stari most, njegova nova ljepota otkrivena 2004. godine

You might also like

BAŠTINA

Behar, bošnjački list za pouku i zabavu počeo izlaziti 1. maja 1900. (pdf prvog broja)

Časopis Behar pokrenut je 1900. godine. Osnivači Behara bili su Edhem Mulabdić, Safvet-beg Bašagić i Osman Nuri Hadžić, a štampanje lista finansirao je veletrgovac iz Tešnja Ademaga Mešić, kojeg su zbog toga smatrao vlasnikom

BAŠTINA
BH RAZGLEDNICA

Piva – Potraga za stećcima (Video)

Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici pod zaštitom UNESCO-a jedinstven su dio kulturne baštine područja Bosne i Hercegovine, zapadne Crne Gore, zapadne Srbije i središnje i južne Hrvatske – teritorija srednjovjekovnog