Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam

Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam

Četrdeset kilometara od Bihaća nalazi se Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam.

Prethodnih godina turizam je išao uzlaznom putanjom, međutim, ovogodišnja sezona je neizvjesna zbog pandemije koronavirusa.

Svoje mjesto na zidu uspomena ima svaki gost koji je u prethodnih 16 godina odsjeo u motelu Ismete Handžić. U njen motel dolazili su gosti iz svih dijelova svijeta, a danas, Ismeta pamti dane kada je 20 kreveta koliko ima njen motel, bilo premalo da primi sve posjetitelje koji dolaze.

“To je bilo toliko turista, auto do auta je bio i na jednom i na drugom parkingu, nisu imali gdje spavati pa sam pomoćne ležajeve stavlja i spavali su na podu”, priča Ismeta Handžić, vlasnica motela.

Prve turiste čeka i Seadova brvnara, okružena zelenilom na obali rijeke Une. Iako su brojne rezervacije zbog pandemije otkazane, Sead ne gubi nadu jer, kako kaže, nisu ipak svi otkazali svoj dolazak.

“Svaka godina je bolja i bolja, a u ovoj smo se nadali bumu, međutim to je što je. Najviše Hrvata i Slovenaca očekujem, moguće i Česi ako budu, ali to je još upitno. Sve zavisi od ovoga što će se dešavati”, kaže Sead Handžić, vlasnik apartmana.

Apartmani Emine Mašinović su zatvoreni, a rad restorana ovisi od popunjenosti smještajnih kapaciteta. Njena porodica se nije usudila nastaviti započeta ulaganja, jer je budućnost turizma zbog sveukupne situacije neizvjesna.

“Sav novac koji smo zaradili smo uložili u proširenje tih kapaciteta i to smo mi sad trenutno zaustavili, kompletnu gradnju. Bojimo se da nećemo biti u prilici da završimo i za više od par godina”, kaže Emina Mašinović, vlasnica restorana.

Muhamed Handžić se bavi iznajmljivanjem opreme za flyfishing – skupi sport kojim se na reviru u Kulen Vakufu bave samo bogati, ali i redovni gosti koji su odsjedali u porodičnim apartmanima, a sada ih nema.

“Japanci, Australija, Amerika, kompletna Evropa… ali mislim da su najzahvalniji bili Slovenci i Česi i ja sam s njima ovaj zanat dobro ispekao. Ja sam se spremio za sezonu, međutim – nema ribara”, kaže Muhamed Handžić, iznajmljivač ribolovne opreme.

Dugogodišnji trud vrijednih ljudi iz Kulen Vakufa mogao bi biti uništen samo jednom neuspješnom sezonom. Ipak, oni ostaju optimistični i nadaju se da se neće dogoditi scenario koji bi ih mogao vratiti na početak.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous Premijer Novalić umirio građane: Ubuduće neće biti restriktivnih mjera
Next U Travniku se gradi luksuzni hotel

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanski brdski konj zaslužuje puno više nego smo mu do sada davali: Ideja za osnivanje Oaze BBK na obali Jablaničkog jezera

    Bosanski brdski konj, bosanski poni, domaći konj… neodvojivi je pratilac bosanskog čovjeka kroz cijelu historiju bh. naroda. Opjevan u pjesmama, opisan u pričama, svjedok i pratilac kroz najsretnije

BH RAZGLEDNICA

Izuzetno prirodno i kulturno blago na području općine Olovo

Prostor općine Olovo ima izuzetne potencijale i prirodna bogatstava – šume, rude, rijeke, termalni izvori, a čak 13 spomenika kulture sa područja općine uvršteno je na listu nacionalnih spomenika Bosne i

TURIZAM

TURISTIČKI MAGNETI- ENERGIJA PIRAMIDA

  Lagano se bližimo proljeću, a sa buđenjem prirode, probudiće se i naši turistički potencijali. Piramidalna priča i dalje živi, pa se treba prilagoditi jednom njenom segmentu. Energiji koju akumulira