Kurtćehajić: Presuđenim genocidom kompletno dejtonsko ustrojstvo je dovedeno u pitanje

Kurtćehajić: Presuđenim genocidom kompletno dejtonsko ustrojstvo je dovedeno u pitanje

 

Akademik Suad Kurtćehajić komentarisao je aktuelnu inicijativu oko promjene naziva entiteta RS.

Inicijativu smatra pravno utemeljenom i siguran je da Sud za ljudska prava u konačnici može riješiti pitanje jednonacionalnog naziva entiteta.

-Nakon presude od 26. februara 2007. godine (presuda Međunarodnog suda pravde u kojoj je dokazan genocid u Srebrenici)  Republika Srpska je dovedena u pitanje, ali da ništa ozbiljno nije urađeno da se ona deinstalizira – mišljenja je profesor Kurtćehajić.

‘Bude li dejtonsko ustrojtvo dovedeno u pitanje, bude li Dejton poništen zbog genocida, bude li osporena RS – ne može Bosna biti ugrožena’, zaključio je Kurtćehajić.

Video Face TV.

(MiruhBosne)

Previous Male porodične firme su pozitivna strana bosanske privrede
Next Dijelovi Sarajeva koje ne biste prepoznali danas

You might also like

NAŠI DANI

Fojnica: Pronašli 10 hiljada maraka pa ih vratili turistima

Fahrudin Pezić i Amel Merdžanić tokom radnog vremena, obilazeći šume iznad Fojnice, pronašli su 10.000 maraka te dokumente državljana Kuvajta, a zatim su pronašli vlasnike i vratili im i novac

NAŠI DANI

Erdogan Macronu: “Ubacimo i vas u Turkijsku uniju!”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se sa brojnim državnicima na marginama samita Evropske političke zajednice. Tokom razgovora o Organizaciji turkijskih zemalja, Erdogan se obratio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu riječima:

NAŠI DANI

Stari Grad izdvaja 500.000 KM penzionerima, porodiljama i ugroženim; privrednicima umanjuje zakupnine za 50%

Općinski načelnik i komandant Općinskog štaba civilne zaštite mr Ibrahim Hadžibajrić sazvao je danas vanrednu sjednicu štaba povodom vanredne situacije zbog pojave korona virusa i poduzimanja hitnih mjera i aktivnosti.