Lagumdžija dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu

Lagumdžija dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu

Asja Zara Lagumdžija dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. Marakeš međunarodnom film festivalu.

Nakon devet dana predstava i debata, žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Džesika Čestejn, objavio je dobitnike ovogodišnjeg festivala, nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmicarskom programu.

Lagumdzija je nagrađena za ulogu u filmu “Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak.

Pored Čestejn, članovi žirija su bili osam svjetski priznatih filmskih umjetnika, glumca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australije, Francuske, Švedske, Velike Britanije, Irana, Egipta, Maroka) sa pet kontinenata.

Za najbolji film je proglašen “Majka svih laži”, nagradu žirija su podijelili “Psi” i “Baj Baj Tiberijus”, najbolja rediteljka je Ramata-Toalaje Si za film “Banel i Adama”, te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna, za ulogu u filmu “Dormitori”.

Nagrađeni filmovi su iz svojih zemalja kandidovani za Oskar nagradu među najboljim međunarodni filmovima.

Ovogodisnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Madsu Mikelsenu i marokanskom reditelju Faozi Bensaidi. Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oskara američki reditelj Martin Skorsize i glumac Vilijem Defo. 

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa šest kontinenata.

Izvor: Agencije

Previous Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova i 3,3 miliona metaka!
Next Rukometaši Slobode eliminisali Sport Toto iz Ankare

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložba “Skender Kulenović: Bosna je sve što imam”

23. septembar 2020. godine u 14:30 satiCentar za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića Izložba se organizira povodom sto deset godina od rođenja Skendera Kulenovića u okviru projekta Ime moje škole

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka

U 2015. se navršava 400 godina od smrti Hasana Kafije Pruščaka, za kojeg mnogi tvrde da je bio najveći bošnjački mislilac 16. stoljeća, ali i jedna od najpoznatijih ličnosti iz

KULTURA I UMJETNOST

U Travniku premijerno prikazan film ‘Na krovu svijeta Alagić’

U Travniku je premijerno prikazan dokumentarni film „Na krovu svijeta Alagić“, koji kroz podsjećanje na veličanstvene akcije oslobođenja od 1993. do 1995. godine, predstavlja nevjerovatnu ličnost generala Mehmeda Alagića, komandanta