Latinka Perović: Hajduci su stavili leptir mašne, obukli svešteničke i vojničke odore, ali su ostali isti – nasilnici i zločinci

Latinka Perović: Hajduci su stavili leptir mašne, obukli svešteničke i vojničke odore, ali su ostali isti – nasilnici i zločinci

Historičarka Latinka Perović izjavila je da otpor liberalizaciji, modernoj državi, modernom svijetu predstavlja kontinuitet u Srbiji, kao što kontinuitet predstavlja i “hajdučki mentalitet”.

“Ja to tumačim činjenicom da je srpsko društvo bilo u svojoj novijoj historiji agrarno društvo, da je seljak živio na malom posjedu – kako su strani putopisci u 19. vijeku pisali – koji je takav posjed da na njemu ne možete ni da živite, ali ne možete ni da umrete. 

Drugo, to je hajdučko društvo, jedan mentalitet da brzo steknete – otimačinom, nasiljem, ubistvom, strašnim zločinima – od onoga ko nešto više ima od vas. Tu se vidi tijesna povezanost politike, sudstva, tužilaštva, cijelog sistema koji učestvuje u toj mreži hajdučkog sticanja. Mislim da se taj mentalitet zadržao. Hajduci su stavili leptir mašnu, obukli su vojničke uniforme, svešteničke odežde… Ali su ostali to: nasilni, arogantni, osioni. Dalje, to je ratničko društvo, što se gubi iz vida”, kazala je Latinka Perović u autorskoj emisiji pisca Svetislava Basare “Crveni karton” na TV Kurir, prenosi Autonomija.  

Prema njenim riječima, Radikalna stranka je vezala za sebe seljačke mase još krajem 19. vijeka: dala im je članske karte, dala im je ideologiju, i već krajem 19. vijeka radikalizam postaje neka nova vrsta religije, neka nova vjera: srpstvo, oslobođenje, ujedinjenje naroda kome mora biti sve podređeno.

“I iz toga proizlazi neka vrsta imperijalne fascinacije. Otuda tolika vezanost za pravoslavnu Rusiju, jer kada se Pašić dopisivao sa zvaničnim ruskim krugovima, on kaže: pravoslavni svijet, slovenski svijet je vezan za Rusiju kao njen centar, a poslije Rusije je odmah Srbija. To je ta imaginacija i gubljenje smisla za proporcije: uvijek hoćete više nego što možete, a ne činite ni ono što je moguće”, kazala je Latinka Perović.

Navela je da je nakon Prvog svjetskog rata, srpski koncept države bio da se na Jugoslaviju gleda kao na proširenu Srbiju, dok su Slovenci i Hrvati (za njima idu drugi, kako kaže) gledali na Jugoslaviju kao na zajednicu različitih naroda, koji imaju pravo na svoj identitet, historiju…

“Taj srpski koncept je postojao od početka i u Komunističkoj partiji, još 20-ih godina 20. vijeka i to je tako ostalo do kraja”, kazala je Latinka Perović.

Prema njenim riječima, Dobrica Ćosić je još 1968. godine najavljivao ratove i povratak Srbije u 19. vijek, kako bi se ispravile “greške”.

“On kaže: ratovaćemo sa Hrvatima, sa Muslimanima i sa Albancima. I tako se desilo”, kazala je Latinka Perović.

Ona je dodala da, međutim, postoji jedna krhka vertikala u srpskom društvu koja je malobrojna, ali koja postoji i oduvijek je postojala, i koja je alternativa tom antiliberalnom konceptu.

Ocijenila je da se oko aktuelne ruske agresije na Ukrajinu Srbija ponaša “kao da je na potpunoj periferiji svijeta”.

“Kao da se to što se događa tu, evropski rat, nas ništa ne tiče. Nas se to veoma tiče i mi ne možemo ostati neopredijeljeni u tome”, kazala je Latinka Perović i dodala da je sadašnji geopolitički “potres” najveći od Drugog svjetskog rata do danas i da će opredeljenje Srbije odrediti njenu sudbinu za naredne decenije.

“To je izbor između dobra i zla. Vi ne možete da kažete: pa dobro, ja ću biti privremeno na strani zla, pa ću vidjeti. Ne, vi sada birate sudbinu”, kazala je ona.

Previous U Bosni i Hercegovini za godinu dana prosječna plaća se povećala za 10,2%
Next Javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu ostaje otvoren do 24. aprila

You might also like

RIJEČ

Zašto smeta Sarajevo i Bošnjaci u njemu!?

Do naše javnosti ovih je dana došla informacija da je strani političar, visoki dužnosnik u Bosni, izjavio (ne baš kao kompliment) da je Sarajevo bošnjački grad! Da, Sarajevo je i

RIJEČ

Potresna ispovijest Halila Nukića: O genocidu moramo pričati da nam se ne bi ponovio

Halil Nukić imao je samo 11 godina kada je 1992. godine s roditeljima, braćom i sestrama napustio rodno Zapolje kod Bratunca. Sa 14 godina je zajedno sa majkom, najmlađim bratom

RIJEČ

‘Porodica Ramić je simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnosti na žrtvu’

Hasib-ef. Ramić je sa svojom porodicom postao simbol, i ostat će simbol – simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnosti na žrtvu, zarad opstanka i života drugih i opstanka islama