Lazović: Primitivni Plenković razotkrio laž o ‘nosiocima evropskih vrijednosti’

Lazović: Primitivni Plenković razotkrio laž o ‘nosiocima evropskih vrijednosti’

Premijer Hrvatske danas je nedolaskom na sastanak u Predsjedništvo BIH izrazio duboko nepoštivanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanak nije došao, iako je to bilo planirano zvaničnim protokolom, čemu svjedoči i činjenica da je u svečanom salonu uz zastave EU, BiH i Nizozemske bila postavljena zastava Hrvatske. 

“Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske”, navedeno ej u reakciji Vlade RH čiji je Plenković predsjednik.

Predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član ratnog Predsjedništva Miro Lazović za Vijesti.ba kaže da je “namjerni nedolazak premijera Plenkovića na sastanak sa članovima Predsjedništva BiH nedržavnički čin kojim kompromitira sebe i Hrvatsku državu jer ovim postupkom je iskazao nepoštovanje prema državi BiH i njenom Ustavnom uređenju”.

– Također, ovakvo bahato i primitivno ponašanje diskvalificira Plenkovića kao pretendenta za neku važnu evropsku poziciju koju gradi u Briselu. Nesumnjivo da je ovaj Plenkovićev bezobrazluk rezultat dogovora sa Čovićem, kaže Lazović i dodaje:

– Ako su mislili ovim činom  diskreditovati Željka Komšića onda su postigli suprotno. Diskreditovali su sebe i razotkrili laž kojom se u javnosti predstavljaju kao “NOSIOCI EVROPSKIH VRIJEDNOSTI”.

Lazović navodi da bi “Plenkovićev postupak konačno trebao otrijezniti i Trojku koja još uvijek ne vidi da se udovaljavanjem Čovićevim izbornim pravilima učvršćuju postojeći etnički kavezi a građanske partije gube svrhu svoga postojanja”.

Previous Diplomatski cirkus u režiji zvanične delegacije Evropske unije
Next Der Standard o uplitanju Plenkovićeve vlade u politiku susjedne zemlje te saradnji HDZ-SNSD, koji dominiraju u odlukama vlasti

You might also like

NAŠI DANI

Top s Kicelja označio početak ramazana u Tuzli

Top s uzvišenja Kicelj označio je početak ramazana u Tuzli. Plotun je kao i prethodnih godina ispalio Nakib Husagić, javlja AA. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef.

NAŠI DANI

Komšić i Džaferović s njemačkim ministrom: Ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagovati i to pod svaku cijenu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se sa njemačkim državnim ministrom za pitanja Evrope Michaelom Rothom Njemački državni ministar za Evropu Michael Roth

NAŠI DANI

„Non paper“ dokumenti – Rječita šutnja i nejasni govor internacionalnih aktera o Bosni i Hercegovini

Saopćenje Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Da moć stereotipa o Bosni kao „tamnom vilajetu“ proizvođenog već dva stoljeća u politici, kulturi i propagandi aspiranata i povremenih osvajača njenih teritorija, bili