Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši svoju obavezu i da usvoji Amandman na Ustav

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši svoju obavezu i da usvoji Amandman na Ustav

Predstavnička demokratija nema alternativu! Pozivam Parlament FBiH da izvrši svoju obavezu i da usvoji Amandman na Ustav.

Zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine dijelim čvrsto uvjerenje da je predstavnička demokratija osnovno sredstvo artikulacije političke volje, donošenja odluka i usvajanja pravnih propisa. Iz vlastitog iskustva mogu svjedočiti o posljedicama nepoštivanja demokratskih procesa i ustavnog i pravnog poretka.

Podsjećam da je Visoki predstavnik donio odluku o donošenju Amandman na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine koji će stupiti u pravnu snagu 1. maja 2024. godine, a pod uslovom da Parlament Federacije do tada ne usvoji vlastiti Amandman kojim će osigurati pravilno i efikasno formiranje i funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH.

Visoki predstavnik je u odluci naveo da se Parlament Federacije mora maksimalno potruditi da pokrene postupak i usvoji predmetni amandman. Međutim, Parlament Federacije do danas nije preduzeo nikakve mjere i radnje s ciljem usvajanja predmetnog Amandmana.

Podsjećam da je prije skoro godinu dana Predstavnički dom usvojio zaključak sa 63 glasa ZA kojim je obavezana Ustavna komisija Predstavničkog doma da pripremi i u proceduru dostavi amandman na Ustav Federacije BiH, ali Ustavna komisija tu obavezu nije izvršila.

Pozivam Ustavnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izvrši svoju obavezu, te da pripremi i u proceduru uputi Amandman na Ustav Federacije koji će biti razmatran i usvojen u Parlamentu Federacije.

Nedopustivo je da birani predstavnici građana i Ustavna komisija ne rade ništa s ciljem zaštite prava i interesa Federacije i onih koje predstavljaju, te da samo čekaju da u pravnu snagu stupi Amandman koji je donio visoki predstavnik – porućio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo

Previous Saučesništvo u genocidu: Odakle Izrael dobija oružje
Next Visoki predstavnik Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

You might also like

NAŠI DANI

Grupa eksperata UN-a osudila izraelsko ‘kolektivno kažnjavanje’ Pojasa Gaze

 Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i “kolektivnu kaznu” osvetničkih napada na Gazu. Osuđujući “užasne zločine koje je počinio Hamas”, grupa je

NAŠI DANI

Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak sa izabranim izvođačem radova na  projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Izabrani izvođač je konzorcij dvije firme Yapi Merkezi Insaat ve

NAŠI DANI

Foča: Obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve

  Udruženje žrtava rata Foča 92-95 organizovalo je obilježavanje Dana sjećanja na bošnjačke žrtve iz ovog grada, ubijene tokom rata od 1992. do 1995. godine. Po prvi put, nakon što