Lewis Hamilton: Šaljem ljubav i podršku ljudima u Palestini

Lewis Hamilton: Šaljem ljubav i podršku ljudima u Palestini

Britanski vozač Lewis Hamilton, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, pozvao je na hitan prekid vatre u Gazi.

Hamilton, koji ima 36 miliona pratilaca, na nalogu na društvenim mrežama, objavio je da rat konačno treba stati, posebno u mjesecu ramazanu, muslimanskom mjesecu posta.

“Šaljem ljubav i podršku svim ljudima u Palestini koji se u ovo sveto doba suočavaju s opasnošću, gubitcima i dubokim bolom. U ovom svetom mjesecu za mnoge u regionu, moramo nastaviti pozivati ​​na trajni prekid vatre i razmjenu zarobljenika kako bi porodice mogle biti zajedno i oslobođene stalne prijetnje uništenja i nasilja. Tražimo hitni prekid vatre”, kazao je.

Hamilton je također podijelio informaciju da svako treće dijete u Gazi pati od akutne pothranjenosti, koja može biti fatalna ako se ne liječi.

Za genocid optuženi Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa.

Do sada su ubijena 31.923 Palestinca, dok je 74.096 povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

(AA/MiruhBosne)

Previous Džeko pred duel s Ukrajinom: Sve će zavisiti od toga koliko ćemo dati na terenu
Next Tešanj četvrti, a Kakanj sedmi najbolji u Evropi za investiranje

You might also like

NAŠI DANI

Vlada Kantona Sarajevo: Raspisana nagrada u iznosu od 50.000 KM za informacije koje bi dovele do hapšenja Edina Gačića

  Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se raspisuje nagrada u iznosu od 50.000 KM za prijavitelja čije informacije dovedu do hapšenja Edina (Muharema) Gačića, rođenog 01.09.1976.

NAŠI DANI

Uspješni zenički studenti novčano nagrađeni od Federalnog premijera i kompanije HIFA

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, danas je u zgradi Vlade FBiH, primio  članove arbitražnog tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici koji je sa Univerzitetom „Lomonosov“ iz Rusije podijelio

NAŠI DANI

Šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji: Smiraj za devet ubijenih zvorničkih Bošnjaka

U Gornjoj Kalesiji danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen je ukop devet zvorničkih Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. godine. Najmlađa žrtva imala je 19 godina, a najstarija 76, javlja Anadolu