Libanci se pripremaju za najgore nakon izraelskog atentata u Bejrutu

Libanci se pripremaju za najgore nakon izraelskog atentata u Bejrutu

Izraelski atentat je bio prvi put da je Izrael pogodio Bejrut od julskog rata 2006. godine kada su izraelski napadi desetkovali dijelove Dahije.

Libanci su se probudili u stvarnosti prvog izraelskog napada na Bejrut od  rata 2006. godine , nakon atentata na zamjenika lidera Hamasa Saleha al-Arourija u Dahiyehu u utorak navečer.

Izraelski dron pogodio je kancelariju Hamasa u naselju Al-Mousharrafieh u Dahiyeh, gdje se navodno održavao sastanak između palestinskih frakcija, ubivši sedam muškaraca i ranivši 11 drugih.

Udar nalik grmljavini čuo se širom grada, dok se na snimcima koje su podijelili lokalni mediji vide izdubljeni pod zgrade, ulicu posutu krhotinama, au blizini je zapaljen automobil koji je navodno pogođen drugim udarom.

Iako je napad označio prvi put da je glavni grad pogođen od julskog rata 2006. godine , u kojem su dijelovi Dahije desetkovani izraelskim zračnim napadima i 1.200 Libanaca ubijeno u 34 dana, ovaj put nije ugrozio svakodnevni život onih u gradu .

Inženjer Jad Chehemi, stanovnik Salim Salama, nekoliko kilometara od mjesta eksplozije, rekao je za The New Arab da su radnje otvorene, automobili su na cesti, a muškarci na ulicama, a danom vladaju uobičajeni poslovi.

“Mislim da je Bejrut otupio, ali duboko zabrinut”, rekao je on preko telefona. “Ali u mom susjedstvu, kao iu istočnim dijelovima grada, vidio sam otvorene radnje i kafiće, i to je vrlo normalno.”

Međutim, bilo je jedno upadljivo odsustvo, a to je da nakon napada na libansko tlo nisu izbile demonstracije, ulični protesti, paljenje guma ili blokade puteva.

Grad, u kojem živi oko dva miliona ljudi, poznat je po svojim građanskim neredima i godinama antivladinih protesta kada je život stao tokom oktobarske revolucije 2019 .

Ali tišina koja je zavladala u satima nakon atentata u utorak uveče ukazivala je na tihu zabrinutost za ono što bi moglo biti sljedeće za zemlju koja je historijski bila uvučena u susjedne sukobe.

Mnogi strahuju da bi napad mogao potaknuti Hassana Nasrallaha, moćnog šiitskog imama i vođu političke grupe i Hamasovog saveznika Hezbolaha , da da zeleno svjetlo za eskalaciju borbi.

Već sedmicama se spekuliše o jačoj odmazdi Hezbolaha.

Granični sukobi su se intenzivirali , žrtve među borcima Hezbolaha i civilima su pogodile preko 150, a hiljade su i dalje raseljene iz južnih sela.

Dopisnik New Araba iz Bejruta, William Christou, izvijestio je da se u gradu nakon napada mogao osjetiti “opipljiv bijes”.

“Ideja da bi strana država mogla nekažnjeno izvršiti ciljani atentat u srcu glavnog grada Libana smatra se kršenjem suvereniteta zemlje – čak i među onima koji ne podržavaju Hezbolah”, rekao je.

Također postoji bojazan da će ubistvo al-Arourija dovesti do proširenja borbi između Hezbolaha i Izraela, koje su do sada bile ograničene na južnu granicu Libana, rekao je on.

Nakon napada u utorak navečer, Hezbollah je u saopštenju naveo da su “prsti njegovih boraca na okidaču” i da će “reperkusije napada biti svjedoci narednih dana”.

Nasrallah bi trebao govoriti u nacionalnom obraćanju na televiziji u srijedu kako bi obilježio četiri godine od ubistva visokog iranskog generala Qassema Soleimanija koji je ubijen u zračnom napadu u Bagdadu koji su naredili SAD. 

Ali s iznenađujućim izraelskim napadom na libansku frakciju Hamasa, Libanci zadržavaju dah zbog bilo kakvog nagoveštaja objave rata u tipično dvosmislenoj retorici šiitskog klerika.

Južno predgrađe Bejruta, Dahiyeh, uglavnom je dom šiitskim i sunitskim muslimanskim porodicama, od kojih mnoge potječu iz sela na jugu zemlje i previše dobro prepoznaju sjenu rata s Izraelom.

Iako je očigledno da je napad dronovima u utorak navečer imao na meti Hamasove zvaničnike, ipak bi to osjetile hiljade porodica koje žive u gusto naseljenom susjedstvu, od kojih su neke odlučile pobjeći od početka borbi između Izraela i Libana u oktobru .

Previous NUB BiH - 'Bosniaca' indeksirana u Scopus, multidisciplinarnoj bazi sažetaka
Next Ozbiljan pravni slučaj: Međunarodni sud pravde zakazao ročišta u slučaju genocida u Gazi od 11. do 12. januara

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena 28. godišnjica pogibije Zame Dučića, heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu položio cvijeće na mezar i odao počast rahmetli Zami Dučiću, dobitniku najvećeg ratnog priznanja “Zlatni

OTPOR BOSNE

Novi Grad Sarajevo: Obilježena godišnjica deblokade Dobrinje

U organizaciji Udruženja JOB “Unija veterana” Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena 29. godišnjica deblokade Dobrinje. Tim povodom delegacije Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, boračkih udruženja, porodice poginulih, te predstavnici

NAŠI DANI

Svjetski dan čišćenja u našoj zemlji obilježilo više od 2000 volontera – Let’s Do It Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina jedna je od 180 zemalja širom svijeta koja se terenskim volonterskim akcijama pridružila Svjetskom danu čišćenja. Let’s Do It BiH, u saradnji sa mnogobrojnim partnerima, udruženjima i