Ljekovita voda u Gati kod Bihaća jedna od najkvalitetnijih u Evropi

Ljekovita voda u Gati kod Bihaća jedna od najkvalitetnijih u Evropi

Prva po kvaliteti u Evropi je ljekovita voda u banji Vichy u Francuskoj, a druga je upravo u Bosni i Hercegovini – u Gati kod Bihaća.

No, potencijali ovog lječilišta još nisu iskorišteni. Vrijednost ustanove su prepoznale i lokalne vlasti pa se počelo s ulaganjem. Radi se na projektu izgradnje modernog terapijskog bazena.

Za dozvole i dokumentaciju potrebne su bile tri godine. Ove godine napredak – sredstva iz budžeta.

“Odvojena su sredstva za Gatu, koliko – ja još to ne znam. Obećano nam je da će se odvojiti negdje do 500.000 KM jer takav nam je dogovor da Vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja ide sa dvije trećine finansijske potpore u taj projekat, mi da idemo sa jednom trećinom”, objašnjava Aida Ibrahimpašić, direktorica Zdravstvene ustanove Lječilište Gata.

Kapacitet Lječilišta je 90 kreveta i trenutno je popunjen. Puni su i hodnici ustanove. Brojni pacijenti su bez izuzetka zadovoljni i kažu da im za ozdravljenje uveliko pomaže empatično i uvijek dostupno osoblje. 

Do liječenja u Gati se može na dva načina – putem Zavoda zdravstvenog osiguranja kada je liječenje prijeko potrebno ili vlastitim sredstvima, linijom wellness-turizma. Elektroterapija i hidroterapija neke su od usluga koje imaju povoljna djelovanja za mnoge bolesti.

Specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije Aida Mataruga navodi kako pomažu u liječenju steriliteta, kože – a posebno za psorijazu: “Ona djeluje relaksantno, opušta mišiće i mi je koristimo kao pripremu za ostale fizikalne procedure”.

Različita istraživanja potvrđuju da kapacitet samih izvora i vode može podnijeti projekte koji su planirani, sredstva su izdvojena, pa se za bazen još samo čekaju – konkretne akcije.

Videoprilog FTV.

Previous Helez: Ovo što je Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi
Next Bosanske kompanije iz metalske industrije na sajmu u Utrechtu

You might also like

TURIZAM

Letovi za Sarajevo iz zemalja Zaljeva i tokom zime

Gulf Air će 15. decembra 2021. godine ponovo uvesti dva sedmična leta sa Međunarodnog aerodroma Bahrein (Manama) za Sarajevo. Letovi su predviđeni kao redovni čarter i saobraćat će srijedom i

ZDRAVLJE

ROBB BUTLER (WHO): “Ako se nastavi pad imunizacije, u Bosni i Hercegovini ćemo vidjeti ono što i u Rumuniji gdje je epidemija ospica odnijela ljudske živote”

Robb Butler, menadžer Programa za imunizaciju i bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropski region boravio je u Sarajevu povodom Svjetske sedmice imunizacije te učestvovao

TURIZAM

Rafting na Tari bez prelaska u Crnu Goru

Mehanizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine probija se kroz kanjon Tare, krčeći šumu i šikaru za novi put koji će omogućiti rafting bez prelaska u Crnu Goru, piše biznis.ba. Put