Mađarski ministar u Zagrebu: Dao podršku Čovićevim zahtjevima i Dodiku

Mađarski ministar u Zagrebu: Dao podršku Čovićevim zahtjevima i Dodiku

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto istakao je danas u Zračnoj luci Franjo Tuđman kako Mađarska podupire hrvatski stav da hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju birati Hrvati.

Šef mađarske diplomatije je istakao kako je za stabilnost Bosne i Hercegovine nužno poštivanje volje svih triju konstitutivnih naroda te u tom kontekstu Mađarska ne podržava “političku hajku ni sankcije” protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promjeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini na način koji bi onemogućio da brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva i delegate u Domovima naroda. Istakao je da Hrvatska mora iskoristiti tu priliku, koja je “povijesni srebrni metak”, kako bi se izborila za prava bosanskohercegovačkih Hrvata i riješila, između ostalog, sigurnosno pitanje.

“Dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi i Nijemci ne natjeraju Sarajlije i Izetbegovića da promijene zakon, dok ne daju Hrvatima temeljna prava, Sabor ne smije ratificirati ičiji pristupni ugovor za NATO”, kazao je Milanović u utorak, prenose agencije.

Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u, koje bi ojačalo hrvatsku sigurnost i odbranu, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

“Mislimo da će članstvo Finske i Švedske u NATO-u samo ojačati našu sigurnost i našu odbranu”, kazao je Grlić Radman novinarima u Zračnoj luci Franjo Tuđman nakon razgovora s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, dodavši kako o tome isti stav imaju sve članice NATO-a.

Grlić Radman je kazao kako ga je prije dva dana zvao finski ministar vanjskih poslova, a jučer švedska kolegica, te da im je on rekao kako podržava “njihovu buduću aplikaciju kao važan doprinos sigurnosti transatlantskog prostora”.

Grlić Radman smatra da je Hrvatska pristupanjem NATO-u prihvatila i politiku otvorenih vrata koja podrazumijeva da sve zemlje koje su ispunile standarde mogu ući u NATO ako to žele.

Izvor: Agencije

Previous Edhem Čustović dobitnik jedne od najprestižnijih nagrada u svijetu za mlade inženjere
Next Dragičević novinarima entitetske tv.: Bando, nikad se nećete oprati. Ni MUP RS

You might also like

NAŠI DANI

Pulmolog Edo Selimić: Imao sam koronu i niko me ne može ubijediti da ovaj monstrum nije napravljen u laboratoriji

Edo Selimić je sarajevski pulmolog kroz čije ruke su prošle stotine snimaka pluća oboljelih od COVID-19. Selimić je i sam prebolovao ovu zarazu i za Faktor je ispričao kako je

NAŠI DANI

Osnovana Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ – BANUK

Osnivanje Bosanske akademije nauka i umjetnosti  ‘Kulin ban’ – BANUK ozvaničeno je u Sarajevu, članovi su naučnici raznih profila, a cilj im je da pomognu Bosni i Hercegovini na putu

NAŠI DANI

Tri osobe iz Konjica ozdravile nakon infekcije koronavirusom

Služba za civilnu zaštitu općine Konjic sopćila je sinoć da su tri osobe sa područja općine Konjic ozdravile, a koje su ranije bile pozitivne na prisustvo kornavirusa COVID-19. U obavještenju