Mađarski ministar u Zagrebu: Dao podršku Čovićevim zahtjevima i Dodiku

Mađarski ministar u Zagrebu: Dao podršku Čovićevim zahtjevima i Dodiku

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto istakao je danas u Zračnoj luci Franjo Tuđman kako Mađarska podupire hrvatski stav da hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju birati Hrvati.

Šef mađarske diplomatije je istakao kako je za stabilnost Bosne i Hercegovine nužno poštivanje volje svih triju konstitutivnih naroda te u tom kontekstu Mađarska ne podržava “političku hajku ni sankcije” protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjednik RH Zoran Milanović rekao da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promjeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini na način koji bi onemogućio da brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva i delegate u Domovima naroda. Istakao je da Hrvatska mora iskoristiti tu priliku, koja je “povijesni srebrni metak”, kako bi se izborila za prava bosanskohercegovačkih Hrvata i riješila, između ostalog, sigurnosno pitanje.

“Dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi i Nijemci ne natjeraju Sarajlije i Izetbegovića da promijene zakon, dok ne daju Hrvatima temeljna prava, Sabor ne smije ratificirati ičiji pristupni ugovor za NATO”, kazao je Milanović u utorak, prenose agencije.

Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u, koje bi ojačalo hrvatsku sigurnost i odbranu, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

“Mislimo da će članstvo Finske i Švedske u NATO-u samo ojačati našu sigurnost i našu odbranu”, kazao je Grlić Radman novinarima u Zračnoj luci Franjo Tuđman nakon razgovora s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, dodavši kako o tome isti stav imaju sve članice NATO-a.

Grlić Radman je kazao kako ga je prije dva dana zvao finski ministar vanjskih poslova, a jučer švedska kolegica, te da im je on rekao kako podržava “njihovu buduću aplikaciju kao važan doprinos sigurnosti transatlantskog prostora”.

Grlić Radman smatra da je Hrvatska pristupanjem NATO-u prihvatila i politiku otvorenih vrata koja podrazumijeva da sve zemlje koje su ispunile standarde mogu ući u NATO ako to žele.

Izvor: Agencije

Previous Edhem Čustović dobitnik jedne od najprestižnijih nagrada u svijetu za mlade inženjere
Next Dragičević novinarima entitetske tv.: Bando, nikad se nećete oprati. Ni MUP RS

You might also like

NAŠI DANI

Premijer obišao spomenik ‘Ljiljan’ u Gradačcu koji simbolizira odbranu ovoga dijela Bosne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi danas u posjeti Gradačcu gdje je obišao spomen obilježje “Ljiljan” podignuto u čast svim braniocima Bosne i Hercegovine. Spomenik “Ljiljan” visok je

NAŠI DANI

Fočanski povratnik- neimar: Podigao most na Sutjesci!

Doveo je asfalt u selo, obnovio školu, a sada gradi i most na Sutjesci. Nakon rata i izbjeglištva u Austriji, Enes Hajdarević Hans, kao uspješan biznismen, vratio se prvo u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Zbog zločina počinjenih u septembru ‘92. na Sokocu danas uhapšeno 9 osoba

U koordiniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, u ranim jutarnjim satima, na području općine Sokolac, locirali su, identifikovali i