Magoda: Sarajevo puno turista, očekujemo najbolju ljetnu sezonu

Magoda: Sarajevo puno turista, očekujemo najbolju ljetnu sezonu

Turiste iz svih dijelova svijeta već sada možemo vidjeti na ulicama Sarajeva. Nakon mjera i blokada koje su bile na snazi u protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa, život se ponovno vraća na sarajevske ulice ali i u druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Turizam oživljava, a predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda smatra da će imati najbolju ljetnu sezonu do sada.

“Sarajevo je puno turista. Ohrabruje me to da su hoteli sa četiri i pet zvjezdica skoro pa popunjeni. Siguran sam da ćemo imati najbolju ljetnu sezonu. Na to nam ukazuju razni parametri, a najveći vjetar u leđa nam je novi broj aviolinija na sarajevskom aerodromu što smo povećali sigurno za 50 posto prethodnih godina. To nam govori da će Sarajevo veoma brzo biti krcato turistima iz različitih dijelova svijeta”, pojasnio je Magoda.

Sarajevski aerodrom konstantno radi na proširenju broja linija i letova koji se obavljaju iz Sarajeva za brojne destinacije svijeta.

“Što se tiče Evrope, tu su Varšava, Pariz, kreće i London. Do sada smo uspostavili direktan kontakt i sa zaljevskim zemljama, sa Dohom iz Katara, Saudijskom Arabijom, standardno Dubai i radimo na poboljšanju letova za Španiju”, izjavio je Magoda za AA.

Smatra da je pik sezone tokom augusta.

“Tokom augusta, pored Sarajevo Film Festivala koji je najveći događaj u Bosni i Hercegovini, imat ćemo i niz koncerata koje će objaviti veoma brzo. Koncerti će biti besplatni, a radi se o svjetskim zvijezdama”, istakao je Magoda.

Kako je kazao, tokom ljeta u Kantonu Sarajevo dominiraju turisti iz zaljevskih zemalja.

“Tu je i Turska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora. To je top pet zemalja s turistima koji najviše posjećuju Kanton Sarajevo. Turisti iz zaljevskih zemalja su ljubitelji prirode, gastronomije, turisti iz Turske uživaju u šarmu Orijenta kojeg imaju u Sarajevu, a vole i okolne planine. Dakle, najviše ih privlače planina, gastronomija i šarm Orijenta”, dodao je Magoda.

Previous Enormno bogati vlasnici kladionica i kockarnica finansiraju Čovića i HDZ BiH, a oni ih štite od plaćanja poreza
Next Medicinski univerzitet u Beču će biti strateški partner ASA bolnice u Sarajevu

You might also like

TURIZAM

Jezera Bistarac: Biseri nadomak Lukavca (VIDEO)

Dva kilometra od Lukavca, nalaze se turistički biseri Tuzlanskog Kantona -jezera Bistarac. U samo nekoliko metara, nalaze se tri jezera sa centralnim – najvećim, koji se zove jezero Ontario. Bistarac

TURIZAM

Učenici na ekskurzije odlaze u druge zemlje, a Bosnu i Hercegovinu uopće ne poznaju

Hiljade učenika iz Bosne i Hercegovine svake godine odlaze na školske ekskurzije u susjedne zemlje ili neke udaljenije zemlje, a da nisu upoznali ni svu ljepotu vlastite države, piše bh.

BAŠTINA

Počitelj – zaboravljeno blago u dolini Neretve

Srednjovjekovno naselje sa zidinama i kulama godišnje posjeti 100.000 turista koji se zadrže samo dvadesetak minuta. Nakon 20 godina života u Chicagu, Asim Perviz se prošlog proljeća sa porodicom vratio