Magoda: Sarajevo puno turista, očekujemo najbolju ljetnu sezonu

Magoda: Sarajevo puno turista, očekujemo najbolju ljetnu sezonu

Turiste iz svih dijelova svijeta već sada možemo vidjeti na ulicama Sarajeva. Nakon mjera i blokada koje su bile na snazi u protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa, život se ponovno vraća na sarajevske ulice ali i u druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Turizam oživljava, a predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda smatra da će imati najbolju ljetnu sezonu do sada.

“Sarajevo je puno turista. Ohrabruje me to da su hoteli sa četiri i pet zvjezdica skoro pa popunjeni. Siguran sam da ćemo imati najbolju ljetnu sezonu. Na to nam ukazuju razni parametri, a najveći vjetar u leđa nam je novi broj aviolinija na sarajevskom aerodromu što smo povećali sigurno za 50 posto prethodnih godina. To nam govori da će Sarajevo veoma brzo biti krcato turistima iz različitih dijelova svijeta”, pojasnio je Magoda.

Sarajevski aerodrom konstantno radi na proširenju broja linija i letova koji se obavljaju iz Sarajeva za brojne destinacije svijeta.

“Što se tiče Evrope, tu su Varšava, Pariz, kreće i London. Do sada smo uspostavili direktan kontakt i sa zaljevskim zemljama, sa Dohom iz Katara, Saudijskom Arabijom, standardno Dubai i radimo na poboljšanju letova za Španiju”, izjavio je Magoda za AA.

Smatra da je pik sezone tokom augusta.

“Tokom augusta, pored Sarajevo Film Festivala koji je najveći događaj u Bosni i Hercegovini, imat ćemo i niz koncerata koje će objaviti veoma brzo. Koncerti će biti besplatni, a radi se o svjetskim zvijezdama”, istakao je Magoda.

Kako je kazao, tokom ljeta u Kantonu Sarajevo dominiraju turisti iz zaljevskih zemalja.

“Tu je i Turska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora. To je top pet zemalja s turistima koji najviše posjećuju Kanton Sarajevo. Turisti iz zaljevskih zemalja su ljubitelji prirode, gastronomije, turisti iz Turske uživaju u šarmu Orijenta kojeg imaju u Sarajevu, a vole i okolne planine. Dakle, najviše ih privlače planina, gastronomija i šarm Orijenta”, dodao je Magoda.

Previous Enormno bogati vlasnici kladionica i kockarnica finansiraju Čovića i HDZ BiH, a oni ih štite od plaćanja poreza
Next Medicinski univerzitet u Beču će biti strateški partner ASA bolnice u Sarajevu

You might also like

BAŠTINA

Bogato historijsko i prirodno područje u selu Gorani kod Konjica

Nacionalni spomenik čine: nekropole sa stećcima na lokalitetima Velije, Šarčevina, Klokotje i Trnovnik, muslimansko groblje, te mjesto i ostaci džamije (Hadži-Šahmanova džamija) u Goranima. U podnožju brda Hum i Ilina

BAŠTINA

18. godišnjica obnove Starog mosta u Mostaru: Simbol ljubavi i mira

Prošlo je punih 18 godina otkako je prva noga kročila na novi luk obnovljenog Starog mosta. Te prohladne mostarske noći, iako je bio juli, u Mostaru su se okupili državnici

TURIZAM

Otvaranje označenih ruta i promocija projekta Trebević Outdoor Route

Trebević, jedan od simbola Sarajeva i jedno od najomiljenijih izletišta, do sada nije bilo mapirano i uvezano, kako bi svi posjetioci ove planine, koja je zaštićeni pejzaž, mogli sigurno istraživati