Mahir Mujić, maratonac i humanista: Čovjek koji prodaje kilometre, a onda prikupljenim novcem pomaže bolesnoj djeci

Mahir Mujić, maratonac i humanista: Čovjek koji prodaje kilometre, a onda prikupljenim novcem pomaže bolesnoj djeci

 

Atletika je njegova ljubav još od malih nogu, ali on trči i kako bi vratio osmijeh na lice najmlađim Bosancima i Hercegovcima koji biju najteže bitke – one za život.

Njegovo ime je Mahir Mujić, maratonac i humanista velikog srca, čovjek koji prodaje kilometre, a onda prikupljenim novcem pomaže bolesnoj djeci.

Iako je u sportu cijeli život, aktivno mu se, kako nam reče, vratio u februaru 2017, a presudila je kilaža od 110 kilograma.

– Morao sam nešto učiniti, jer sam bio fizički neaktivan, neprirodno sam izgledao, ali, već u decembru iste godine vagao sam 15 kilograma manje, i to samo sa fitnesom. U januaru 2018. odlučio sam se vratiti onome što najviše volim, a to je trčanje. To je moja ljubav iz škole, kada sam ostvario svoje prve najbolje rezultate u atletici, tako što sam bio najbrži u razredu. Upoznao sam Tomislava Cvitanušića i Erola Mujanovića, ubrzo postao član “NGO Marathona Sarajevo”. Predložili su mi da trčim prvi splitski polumaraton. Iako sam se plašio, odlučio sam učestvovati. Završio sam 212. od 2.000 učesnika. Tako je sve počelo… – priča nam Mujić – koji je proteklu godinu, kada je riječ o maratonu u našoj zemlji, završio na 25. mjestu.

Rijadova porodica živi od 412 KM, moramo im pomoći

Svoje kilometre Mahir je odlučio pretvoriti u lijepe humane priče sa sretnim završetkom u aprilu prošle godine, kada je pomogao mališanima sa autizmom. A, onda su se humanitarne akcije nizale jedna za drugom…

Do sada je ovaj 27-godišnji komercijalista po zanimanju, i suprug i otac četverogodišnjeg dječaka, pomogao malenoj Dalal Omerović iz Bihaća, a potom i Afanu Selimoviću iz Visokog. Trčao je Mahir i za dvojicu ubijenih mladića -Dženana Memića i Davida Dragičevića – maraton od Sarajeva do Banje Luke, dug 200 kilometara.

– Mogu sa sigurnošću kazati da mi je taj maraton promijenio život. Moj cilj je bio da svaki kilometar prodam za 50 KM i da time sakupim 10.000 maraka, a novac uplatim za liječenje Dalal. Uz pomoć dobrih ljudi cilj mi se i ostvario, a na računu bilo je čak 1.000 KM više. Nakon svih akcija koje sam proveo sada imam više od 250 pretplatnika koji su u protekloj godini, u tri humanitarne akcije, otkupili moje kilometre. To su uglavnom obični ljudi, naši sugrađani, ali i oni koji trenutno žive u Americi, Švedskoj, u svim dijelovima svijeta. Ponosan sam što sam svojim akcijama povezao FBiH i RS, ljude različitih vjera kojima je samo važno da novac stigne do bolesnog djeteta – napominje Mujić, sa kojim smo razgovarali u ugodnom ambijentu hotela “Malak Regency” na Ilidži.

Istrčao je Mahir u septembru prošle godine i sarajevski polumaraton, dug 21. kilometar, a potom trčao od Sarajeva do Visokog kako bi zagrlio i poljubio bolesnog petogodišnjeg Afana Selimovića.

– Afan je, nakon moždanog udara, u to vrijeme bio u zaista teškom stanju. Nije se mogao kretati, niti govoriti. Danas je, hvala Bogu, puno bolje – govori Mujić.

Osim što im novčano pomaže u liječenju, Mahir sa svojim malim herojima sklapa i nerazdvojna prijateljstva.

– Afana sam posjetio uoči Nove godine i odnio mu paketić. Malena Dalal još je u Njemačkoj na liječenju. Jedva čekam da dođe u narednih mjesec ili dva. Redovno se čujem sa njenima, oni me obavješavaju o njenom stanju, koje je, hvala bogu, dobro. Važno mi je da sa svom tom djecom ostanem u kontaktu, da oni steknu prijatelja, ali i ja. Novac nije važan, odnosno važan je za liječenje, ali ja želim sa njima i kasnije, kada dobiju svoje najveće bitke, da ostanem u kontaktu – ističe Mujić.

Nova godina za ovog velikog humanistu puna je ciljeva – na profesionalnom, sportskom, ali prije svega, na humanitarnom planu.

Ovih dana započeo je još jednu akciju pomoći paraliziranom devetogodišnjem dječaku Rijadu Dubravcu iz Zavidovića, koji je bez majke ostao kao desetomjesečna beba.

– Rijadovo liječenju u Dubrovniku jeste besplatno, ali putovanja iz BiH u Hrvatsku i ostale troškove njegov samohrani otac Sadžid, ne može finansirati. Sadžid je sa Rijadom u Dubrovniku, a kćerku, koja ide u školu, povjerio je nani i dedi na čuvanje. Ta porodica živi od Rijadove invalidnine koja mjesečno iznosi 412 KM. Zamislite kad taj iznos morate rasporediti na sve troškove koje današnja porodica ima. Još ako u njoj imate bolesnog člana, 400 maraka je kap u moru. Moj cilj je da obezbijedim sredstva koja će toj porodici biti potrebna u 2019. Ma, to vam je heroj od dječaka. Kad se rodio ljekari su kazali da će biti “kao biljka”, ali on je uporan, jer uskoro ustaje iz kolica, i hodat će uz pomoć štaka. Želio bi da nekada u budućnosti Rijad i ja učestvujemo u trci na pet kilometara i pobijedimo – kaže Mahir.

Želja mi je da sarajevski maraton iznjedri još jednog Mahira

Mujić puno očekuje i od prvog “Unusual 42.195 m Sarajevo” maratona, koji će se održati 20. januara, a koji će imati i humanitarni karakter.

– Svi koji budu učestvovali u maratonu moći će prodavati svoje kilometre, a novac će biti doniran za pomoć Rijadovoj porodici. Želio bi da ovaj maraton iznjedri još jednog Mahira, jer u životu nema ništa ljepše nego kad vidite da ste nekome pomogli, da ste ga utješili, izmamili osmijeh na lice, vratili nadu – govori Mahir.

Mujić razmišlja i o formiranju fondacije za pomoć bolesnoj djeci, mališanima čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja, u koju bi svi sportisti mogli uplaćivati novac, ali u koju bi i najmlađi mogli prijavljivati nasilje u svojim porodicama.

– Na to me je podstakao nedavni strašan događaj u Bihaću kada je otac ubio svoje troje djece. Imamo mi tih institucija, ali mi se čini da se takve stvari slabo promovišu. Ja jednostvano želim da Mahir Mujić postane zaštitnik djece – rekao nam je na kraju razgovora ovaj veliki humanista koji je krajem decembra, u organizaciji jednog bh. magazina, proglašen i muškarcem godine.

 

Izvor: Coolstyle
Previous Originalan bosanski brand za djecu „Senses“ (Video)
Next Iz Holandije se vratili u domovinu i izgradili odmaralište: Čovjek je ipak najsretniji kad je svoj na svome

You might also like

SPORT

Strongman Ambešković ispunio obećanje i vratio se iz Švedske: Želim da budem najbolji na svijetu!

Kao što je najavio prije par mjeseci gostujući na FACE televiziji, srongman Nedžmin Ambešković vratio se u Bosnu i Hercegovinu nakon godina provedenih u Švedskoj. Nedžmin kaže da je već

SPORT

Godišnjica smrti Mirze Delibašića, najboljeg bosanskog sportiste 20. vijeka

 Na današnji dan prije 21 godinu preminuo je Mirza Delibašić, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena.  Članovi porodice, prijatelji, poznavaoci i poštovaoci Kinđetovog lika i djela položit će danas

ZDRAVLJE

Iako radi u inozemstvu, Seid Kovačević pri svakom dolasku u Bosnu daruje krv

Jednim darivanjem krvi mogu se spasiti čak tri života. Ipak, na ovaj velikodušan čin se ne odlučuju mnogi. Dokaz tome su svakodnevni apeli na društvenim mrežama koji privremeno aktiviraju ljude,