Mahmutbegović učestvovala u pohodu ‘Put spasa Vrbanja 1993.’

Mahmutbegović učestvovala u pohodu ‘Put spasa Vrbanja 1993.’

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović učestvovala je u pohodu “Put spasa Vrbanja 1993.” organiziranom u okviru obilježavanja 29. godišnjice stradanja Bošnjaka u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna te na taj način odala počast nevinim žrtvama zločina u Vrbanji.

– Ovo je prilika da se sjetimo nevino stradalih u strašnom zločinu u Vrbanji, odamo im počast i damo podršku njihovim porodicama. Prošlost se ne može vratiti i promijeniti, ali je obaveza preživjelih da čuvaju sjećanja na stradale i istinu o događajima 1993. godine – istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Danas je otkriveno šesto spomen obilježje posvećeno ubijenim građanima Vrbanje.

– Nećemo i nismo zaboravili da njegujemo sjećanje na naše stradale sugrađane. Na nama je da obilazimo ove spomenike, da ih održavamo i da istrajemo na tome da se stradanja nevinih ljudi zbog pripadnosti jednom narodu nikada ne zaboravi, a ovi spomenici su trajni podsjetnik na stravičan zločin nad 45 bošnjačkih civila Vrbanje, Crniča i Vrpeći – naglasila je potpredsjednica Mahmutbegović.

Učesnici pohoda prošli su dionicu kojom se iz tog naselja, u vrijeme napada jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u julu 1993. godine, spasio veliki broj mještana, izbjegavši tako sudbinu ubijenih komšija.

Potpredsjednica FBiH Melila Mahmutbegović prisustvovat će u ponedjeljak, 18. jula, završnom programu manifestacije “Vrbanja – Šehidima dova, živima opomena”, koju organiziraju Udruženje “Porodice stradalih Vrbanja 1993” i Medžlis Islamske zajednice Bugojno.

Proteklih dana u Bugojnu su organizovani brojni događaji, s ciljem da se od zaborava sačuva uspomena na 45 bošnjačkih civila, koje su ubili pripadnici HVO, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.

Previous Srebreničanka Esnefa Smajlović-Muhić: Suze u očima babe Omera još uvijek me prate
Next Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

You might also like

NAŠI DANI

Skok bez aplauza, cvijeće u Neretvi: Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

Simbolično, kao i svih minulih godina, uz zvuk sirene koja je u vremenu agresija predstavljala opasnost od granatiranja, bacanje cvijeća u rijeku Neretvu i skok bez aplauza, obilježena je 29.

NAŠI DANI

Godišnjice: Akcija Pretis bila je presudna za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine

  Dvadeset šesta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen

NAŠI DANI

Dva slova manje za čist obraz Novog Sada

Iako je na svaki način na udaru, iako mu primitivni kleronacionalisti od „jogurt revolucije“ vade dušu –  recimo sramni nivo na koji se srozala nekad ugledna Matica srpska to na