Mahmutbegović učestvovala u pohodu ‘Put spasa Vrbanja 1993.’

Mahmutbegović učestvovala u pohodu ‘Put spasa Vrbanja 1993.’

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović učestvovala je u pohodu “Put spasa Vrbanja 1993.” organiziranom u okviru obilježavanja 29. godišnjice stradanja Bošnjaka u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna te na taj način odala počast nevinim žrtvama zločina u Vrbanji.

– Ovo je prilika da se sjetimo nevino stradalih u strašnom zločinu u Vrbanji, odamo im počast i damo podršku njihovim porodicama. Prošlost se ne može vratiti i promijeniti, ali je obaveza preživjelih da čuvaju sjećanja na stradale i istinu o događajima 1993. godine – istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Danas je otkriveno šesto spomen obilježje posvećeno ubijenim građanima Vrbanje.

– Nećemo i nismo zaboravili da njegujemo sjećanje na naše stradale sugrađane. Na nama je da obilazimo ove spomenike, da ih održavamo i da istrajemo na tome da se stradanja nevinih ljudi zbog pripadnosti jednom narodu nikada ne zaboravi, a ovi spomenici su trajni podsjetnik na stravičan zločin nad 45 bošnjačkih civila Vrbanje, Crniča i Vrpeći – naglasila je potpredsjednica Mahmutbegović.

Učesnici pohoda prošli su dionicu kojom se iz tog naselja, u vrijeme napada jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u julu 1993. godine, spasio veliki broj mještana, izbjegavši tako sudbinu ubijenih komšija.

Potpredsjednica FBiH Melila Mahmutbegović prisustvovat će u ponedjeljak, 18. jula, završnom programu manifestacije “Vrbanja – Šehidima dova, živima opomena”, koju organiziraju Udruženje “Porodice stradalih Vrbanja 1993” i Medžlis Islamske zajednice Bugojno.

Proteklih dana u Bugojnu su organizovani brojni događaji, s ciljem da se od zaborava sačuva uspomena na 45 bošnjačkih civila, koje su ubili pripadnici HVO, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.

Previous Srebreničanka Esnefa Smajlović-Muhić: Suze u očima babe Omera još uvijek me prate
Next Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović: Riješiti pitanje crkve u dvorištu Fate Orlović do kraja godine

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović upozorio je na sjednici tog doma na kršenje elementarnih ljudskih prava bh. građanke nane Fate Orlović

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tokača: Čin pravog pomirenja vraćanje je na prethodno stanje. Dakle, Republika Bosna i Hercegovina. Stanje bez entiteta, bez kantona

Četvrt stoljeća je otkako se Mirsad Tokača, direktor Istraživačko‑dokumentacionog centra i autor Bosanske knjige mrtvih, bavi ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini tokom agresije. Nakon dugog izbivanja iz medija,

NAŠI DANI

Sarajevo: Top sa Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane, javlja AA. Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana koji