MANIFESTACIJA “400 GODINA DJELA HASANA KAFIJE PRUŠČAKA 1615. – 2015.”

MANIFESTACIJA “400 GODINA DJELA HASANA KAFIJE PRUŠČAKA 1615. – 2015.”

Pod visokim pokroviteljstvom Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, 11. novembra 2015. godine, održat će se manifestacija “400 godina djela Hasana Kafije Pruščaka 1615. – 2015.”.

Organizatori ove manifestacije su Uprava za obrazovanje i nauku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Fakultet islamskih nauka te Orijentalni institut.

Centralni dio manifestacije je naučni skup koji okuplja 18 izlagača, eminentnih učenjaka koji su se tokom svog naučnog rada bavili Pruščakom i njegovim naučnim opusom. Sastavni dio naučnog skupa je promocija knjige o Hasanu Kafiji, njegovom životu i radu s posebnim osvrtom na Pruščakovo najpoznatije djelo Usulul-hikem fi nizamil-alem (Temelji mudrosti o uređenju svijeta) koju je Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji sa El-Kalemom publicirao.

Konačno, na navedenoj manifestaciji biće održana i promocija interaktivne prezentacije o životu Hasan Kafije Pruščaka kao i izložba rukopisa autora Osmana Lavića.

Program manifestacije “400 GODINA DJELA HASANA KAFIJE PRUŠČAKA 1615. – 2015.”

iitb.ba

Previous Olga Zirojević : Oko posebnosti Bošnjaka
Next Tragovima bosanskog kraljevstva: Od Bobovca do Bilinog polja – podrška za 'Zmajeve'

You might also like

BAŠTINA

U Sarajevu predstavljen projekt “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini predstavila je javnosti aktivnosti na realizaciji naučno-istraživačkog projekta s multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: Islam i

KULTURA I UMJETNOST

Galerija primijenjenih umjetnosti i dizajna otvorena u Sarajevu (VIDEO)

  Galerija Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) Bosne i Hercegovine otvorena je večeras u Sarajevu.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Historija Bosne i Hercegovine u djelima akademika Galiba Šljive (Video)

  Društvo historičara Tuzla i Akademija društveno-humanistipčkih nauka Tuzla organizirali su jednodnevni naučni skup naziva ”Historija Bosne i Hercegovine u djelima akademika prof. dr. Galiba Šljive.” Uz to su promovirana