Manifestacijom ‘Stazom bosanskih vitezova’ obilježen Dan nezvisnosti Bosne i Hercegovine

Manifestacijom ‘Stazom bosanskih vitezova’ obilježen Dan nezvisnosti Bosne i Hercegovine

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Javna ustanova Dom kulture Blagaj, u saradnji s osnovnim i srednjim školama Grada Mostara, organizovala je manifestaciju “Stazom bosanskih vitezova”.

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana kada se prvi put u pisanim dokumentima spominje ime Blagaj, par stotina učenika osnovnih i srednjih škola Grada Mostara koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu s područja Mostara, defiliralo je od Šehidskog turbeta u Blagaju do Starog ili Stjepan – grada povrh Blagaja, inače nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, gdje je i održana centralna manifestacija.

Čas historije održao je poznati historičar Enver Imamović.

Kao gosti manifestaciji prisustvovali su predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

–  Ovo je jedan od najznačajnijih datuma ne samo moderne nego i ukupne prošlosti Bosne i Hercegovine, zato što je prije tri decenije narod plebiscitarno potvrdio svoju volju da BiH egzistira kao nezavisna suverena i cjelovita država – istakao je ministar sigurnosti.

Po njegovim riječima, bilo je politika koje su to osporavale, ali su one i snagom oružja i voljom naroda, kao i voljom međunarodnoga prava, poražene te danas “imamo državu koja živi put kompromisa između svih različitosti BiH”.

– Isto tako, imamo i zemlju koja ima bogatu tradiciju i koja njeguje jedinstvo različitosti i cijenimo da će se mehanizmom konzultacija, kompromisa i konsenzusa stvarati prosperitetnija budućnost, s nadom da će svaka godišnjica biti bolja od dosadašnje – poručio je Cikotić.

Osvrćući s na krizu u Evropi i rat u Ukrajini, ministar sigurnosti je ocijenio kako Bosna i Hercegovina već dugo živi vrijednosti koje EU ugrađuje u vrijednosti svojih članica i da su upravo te vrijednosti bile napadane i osporavane.

Foto: Fena

– Bosna i Hercegovina je živjela i preživjela sve one koje su je pokušavali osporavati i ne sumnjam da će to biti isti slučaj i u budućnosti – kazao je Cikotić, izrazivši očekivanja da će budućnost ipak biti bolja od prošlosti.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago kazao je kako je jako bitno da na ovoj manifestaciji i inih drugih ima puno omladine, studenata i svih onih koji kroz ovakve događaje uče o značaju Dana nezavisnosti i svega onoga što su njihovi roditelji i rodbina činili i dali žrtvu, kako bismo danas uživali slobodu, nešto što je najcjenjenije u svijetu.

– (…) Ovakve manifestacije, učešće omladine i djece i ostalih koji su dali svoj doprinos u izgradnji suverene i samostalne države Bosne i Herce, daju nam za pravo da kažemo da nikada nikome nećemo dozvoliti da se dovodi u pitanje sloboda, a time i neovisnost i suverenost naše jedine domovine – podvukao je Špago.  

 Inače, 1. ožujka 1992. godine velika je većina bh. građana odlučila da BiH nastavlja svoj put kao neovisna i samostalna suvremena država u skladu s važećim odlukama Parlamenta tadašnje Republike BiH o raspisivanju referenduma i preporukama međunarodne zajednice.

Previous Avdo Huseinović povodom 1. marta predstavio novi dokumentarni film ”Ovamo daleko-Atentat na Bosnu“
Next Da li će EU promijeniti priču u vezi proizvodnje energije na ugalj: Cijene uglja u Evropi porasle za 18 posto

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevska Sahat kula (VIDEO)

Sarajevska Sahat-kula visoka je 30 metara, a pretpostavlja se da je izgrađena u 16. ili 17. vijeku. Sat na kuli je jedini javni sat u svijetu koji mjeri lunarno, a

BH RAZGLEDNICA

Studenti na bosanskom Kraljevskom gradu Bobovcu (VIDEO)

-U nedjelju, 22.10.2017. godine vratili smo zastavu (grb srednjovjekovne Bosne-bez krune) od doba njenih banova i kraljeva do 1463. godine na njeno historijsko mjesto, ali ujedno i prvu zastavu RBiH,

TURIZAM

Dobar početak sezone za banju “Sanska Ilidža”

Ovogodišnja turistička sezona na lokaciji banje “Sanska Ilidža” započela je mnogo bolje nego ranije, a novina u odnosu na protekle godine jeste da se očekuju i prvi gosti iz arapskih