Marković: Kad negator genocida glumi bošnjačkog prijatelja

Marković: Kad negator genocida glumi bošnjačkog prijatelja

Vučićev režim podržava i promoviše ratne zločince, onima koji se vrate sa odslužene kazne dodjeljuje sve počasti kao zaslužnim članovima društva i idolima na koje se treba ugledati, piše autor.

Početak 2022. godine u Priboju obilježen je nizom šovinističkih incidenata. Policajci su slavili rođenje djeteta uz prigodnu pjesmu koja priziva nove Srebrenice.

Uslijedile su blagdanske bakljade uz prateće pjevanje bogougodnih stihova „Božić je, Božić je, pucaj na džamije“, sasvim u ratobornom duhu praznika koji se obilježava pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi“. Nisu slavili samo ljubitelji muzičke umjetnosti, već su prazničnom raspoloženju dali maha i vizuelni umjetnici, slikanjem dva murala sa likom Ratka Mladića, ratnog zločinca osuđenog za pomenuti genocid.

Situacija se malo otrgla kontroli, pa je vrhovni piroman Aleksandar Vučić, poznat i kao predsjednik Srbije, morao da skokne do Priboja kako bi zagasio vatru, smirio međunacionalne tenzije i obavio kontrolu štete. Vučić se u Priboju pojavio kao beskompromisni zagovornik mira, tolerancije, nacionalne ravnopravnosti i univerzalnih ljudskih prava, iznenađujući pomalo i samog sebe. Besjedio je predsjednik kako „moramo da poštujemo muslimane, da poštujemo džamije kao što poštujemo naše manastire i crkve”.

Vatrogasac sa kanisterom benzina

Poručivao je kako Srbija podjednako pripada i Bošnjacima i Srbima, kako ne može da zamisli “Priboj bez Bošnjaka, i neće biti bez Bošnjaka jer imaju ista prava kao Srbi”. Upućivao je poruke kakve u ovoj zemlji priliče onima koje Vučićevi mediji nazivaju izdajnicima, stranim plaćenicima i neprijateljima Srbije i srpstva, na primjer: „Ne postoji jači u ovoj državi, svi su jednaki pred zakonom zvao se neko Asmir ili Predrag”. Slao je i poruke o mirnom suživotu različitih nacija – “mi moramo da živimo zajedno”. Potencijalnim sumnjičavcima je odbrusio da to nije prazna priča i bajka, nego stvaran život.

Uprepodobio se Vučić, uživio se u ulogu mirotvorca, ne možeš ga prepoznati. Stvarno lijepo čovjek priča, sve kako bi trebalo da bude u svakoj normalnoj zemlji, prava je šteta što mu se ništa ne može vjerovati. Vučić kao lažni zagovornik tolerancije najviše podsjeća na čovjeka koji svima priča da je vatrogasac dok u rukama drži kanister benzina i upaljač sa otvorenim plamenom. Predsjednik ima najveću moć u zemlji Srbiji, praktično je sva vlast u njegovim autoritarnim rukama, pa je on i najzaslužniji za atmosferu u kojoj su izlivi šovinističke mržnje svakodnevna pojava.

Vučićev režim podržava i promoviše sve moguće ratne zločince, onima koji se vrate sa odslužene kazne dodjeljuje sve počasti kao zaslužnim članovima društva i idolima na koje se treba ugledati. Jedan takav zločinac, Veselin Šljivančanin, Vučiću sjedi u Glavnom odboru stranke čiji je predsjednik. Pritom zločinac uživa apsolutnu institucionalnu podršku, pa se već godinama šetka po ustanovama kulture u kojima promoviše svoja remek-nedjela, falsifikuje prošlost i širi nacionalističku ideologiju koja je do zločina i dovela.

Zaštitnik ratnih zločinaca

Vučić je postavio Aleksandra Vulina za ministra policije, a ovaj promoviše „srpski svet“, savremenu inačicu Velike Srbije u čije ime su počinjeni najužasniji zločini prema Bošnjacima, uključujući i srebrenički genocid. Ministar Vulin je zaštitnik murala sa likom Ratka Mladića na Vračaru, i ljubitelj svakog pripadnika srpskih snaga koji je osuđen za zločine protiv čovječnosti. Zar onda nije logično što policajci u Priboju pjevaju „Srebrenice, tako si mi mila, dabogda se triput ponovila“? Pored takvog resornog ministra, službenici MUP-a svakako neće pjevati „Mir, brate, mir“ ili „Nismo znali da su sela spaljena, nismo znali da je vatra greh“.  Predsjednik je u Priboju upozorio da će svi koji bi da „pucaju na džamije, ubijaju, kolju nečiju decu“ završiti iza rešetaka. A gdje će završiti oni koji ovu pješadiju inspirišu na takve pretnje? U ministarskim kabinetima?

Vučićev režim istrajno skriva ljude koji su u BiH optuženi za ratne zločine, među kojima se mnogi terete i za genocid u Srebrenici. Da li i ta državna zaštita spada u ono Vučićevo „poštovanje muslimana“? Da li su svi jednaki pred zakonom, ili su ratni zločinci ipak malo ravnopravniji od drugih? Ako je Vučiću stalo do Bošnjaka u Priboju i cijelom Sandžaku, mogao bi bar da inicira pokretanje istrage protiv nalogodavaca otmice i ubistva putnika u Sjeverinu. Ili da pomogne porodicama žrtava u otkrivanju posmrtnih ostataka svojih najbližih koji se i dalje većinom vode kao nestali. Nije teško na djelu pokazati da je Srbija zemlja koja pripada podjednako svim narodima koji u njoj žive, ako zaista to želiš da učiniš. Pošto predsjednik nema takvu namjeru, već samo sanira štetu kako bi ponovo dobio neke glasove na izborima, onda ništa.

Aleksandar Vučić i svi njegovi poslušnici, počev od Ane Brnabić, predsjednice Vlade u Vučićevoj sjenci, pa preko ministara, državnih i partijskih funkcionera, sve do najmanjeg šrafa naprednjačke mašinerije – jednoglasno i uporno već godinama negiraju genocid u Srebrenici, a nije im strana ni relativizacija drugih zločina, kao i svega što se događalo devedesetih godina. Poricanje je posljednja faza genocida, a naprednjački režim tu završnu etapu obavlja udarnički, sa entuzijazmom istinskih vjernika.

Medijska huškačka divizija

Svi mediji koji su pod kontrolom vlasti zagovaraju ideologiju krvi i tla koja je devedesetih zapalila Jugoslaviju, dovela do raspada zemlje, započela ratove, izvršila etnička čišćenja, masovne zločine i donijela neizmjernu patnju milionima ljudi. Na televizijama sa nacionalnom frekvencijom redovno gostuju ratni zločinci, njihovi advokati, ideolozi, intelektualci koji podržavaju velikosrpske aspiracije, čitava jedna bulumenta sačinjena od ljubitelja zločina koja ne bi imala ništa protiv da se užas još jednom ponovi.

Emisije poput „Ćirilice“ Milomira Marića postale su specijalizovane za negiranje genocida, ruganje žrtvama na razne bizarne i neljudske načine, za iživljavanje nad patnjama porodica čiji su članovi ubijeni u ratu. Vučić ima apsolutnu kontrolu nad svim takvim medijima, njemu je propagandna mašinerija jedna od najvažnijih stavki u održavanju na vlasti, a navedeni sadržaji su slika i prilika predsednikovog pravog odnosa prema Bošnjacima i drugim narodima koji su stradali od zločinačke politike.

Kad postaviš Milorada Vučelića, Miloševićevog Gebelsa, na čelo „Večernjih novosti“, šalješ jasnu poruku kakve ti vrijednosti leže na srcu. A sve postaje još jasnije kad Vučelić krene da radi ono za šta si ga doveo, pa priča istu priču kao i devedesetih, što i inače radi već godinama u svom nedjeljniku „Pečat“, ali tu bar nije bio pod Vučićevom paskom.

Providna maska

Kad Dragoslava Bokana, vođu paravojne formacije „Beli orlovi“, proglasiš za zvaničnog reditelja državnih komemorativnih svečanosti, te raznih priredbi, a usput paramilitarac dobije i redovan televizijski termin kako bi širio ratnohuškačku retoriku – takav čin je svakako ubjedljivija poruka od onog lažnog pribojskog prizivanja mira, međunacionalne tolerancije i jednakosti svih naroda. Djela govore jedno, a riječi nešto drugo, nema sumnje na kojoj je strani istina.

Da Vučić zaista vjeruje u ono što je govorio u Priboju, da to nisu samo predizborne fore i fazoni za naivne, ponašao bi se potpuno drugačije, tačnije – dijametralno suprotno u odnosu na ono što inače radi. Da mu je stalo do nacionalne ravnopravnosti, da Bošnjake iz Sandžaka smatra podjednako građanima Srbije kao i Srbe, ne bi istrajavao na istim ideološkim postavkama na kojima stoji još od ulaska u Srpsku radikalnu stranku.

Da je istinski zagovornik mira i jednakosti, bratstva i jedinstva, radio bi iz sve snage na demontaži velikosrpske ideologije, umjesto što nasrće na sve susjedne države i širi šovinističku retoriku preko svojih vjernih čauša. Da mu je zaista stalo do pripadnika drugih nacija, ne bi pružao političku podršku secesionizmu Milorada Dodika, izdašno ga finansirajući, već bi mu saveznici bili oni koji bi da sačuvaju jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Ne vrijedi, uzalud se Vučić trudi da glumi tolerantnog čovjeka, kao što se onomad uzalud trudio da imitira evropejca – te uloge mu jednostavno ne stoje. Iza providne maske mirotvorca uvijek se pomoli ono staro, dobro poznato lice radikalskog šovena koji škljoca očnjacima na sve što nije srpsko. Uzaludni su svi Vučićevi pokušaji da obmane javnost i da se prikaže u lažnom svjetlu. Za sve koji vide dalje od nosa Vučić će zauvijek ostati čovjek koji je sa govornice u Narodnoj skupštini Srbije poručio: „Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana”. I to samo nekoliko dana nakon počinjenog genocida.

Autor: Tomislav Marković

Izvor: AJB

Previous Šain: S uvozom robe BiH uvozi i inflaciju iz EU-a, a imamo rješenje za ovaj problem
Next IFIMES upozorava: Modifikacija operacije „Kula“ – izazivanje međubošnjačkog sukoba

You might also like

RIJEČ

Bursać: A šta ćemo ako je prijedorski imam Mahić u pravu?

Dok se prijedorski imam Mahić tereti za širenje mržnje jer suštinski govori istinu o svetosavlju, u isto vrijeme, dole južnije u crnogorskom Kolašinu, na obodima srpskog sveta, se podiže spomenik

ŽIVOT

Od izbjegličkog kampa do liste 100 najinspirativnijih osoba na svijetu: Imamo toliko stvari koje idu u našu korist

Maja Zelihić izabrana je među 100 najinspirativnijih osoba na svijetu za 2022. godinu u izboru magazina Global Leaders. Ona je jedina osoba s prostora cijelog regiona koja se našla na

RIJEČ

Intelektualci pisali Blinkenu: Palmerovi stavovi neprihvatljivi

Intelektualci okupljeni u Krug 99 pisali su američkom državnom sekretaru Antonyu Blinkenu. U tom pismu upozorili su na neprihvatljive političke stavove gospodina Matthewa Palmera prilikom njegove prethodne posjete Bosni i