Marokanski dobavljači hašiša ‘bojkotuju izraelske dilere’ zbog rata u Gazi

Marokanski dobavljači hašiša ‘bojkotuju izraelske dilere’ zbog rata u Gazi

Marokanski dobavljači hašiša odbijaju da ga prodaju izraelskim dilerima u znak protesta protiv rata u Gazi, navodi se u izvještaju izraelskih medija u petak, prenosi MEE.

Izraelska novinska stranica Mako citirala je nekoliko izraelskih dilera droge koji su se žalili na pad trgovine.

“Dileri hašiša u Maroku nisu voljni da nam prodaju više hašiša ni direktno ni preko posrednika”, rekao je jedan diler.

“Odlučili su da nas zbog rata bojkotuju. Od rata smo izgubili mnogo novca. Najmanje desetine miliona šekela.”

List je također citirao marokanskog dilera hašiša koji je rekao da odbijaju prodati Izraelcima zbog rata.

“Zašto je moguće da Izraelci zarađuju za život prodajom marokanskog hašiša kada naša palestinska braća pate od gladi i žive u nehumanim uslovima?” rekao je dobavljač sa sjedištem u planinama Rif, centru za uzgoj hašiša.

“Idi kupi ga negdje drugdje. Više ne prodajemo hašiš Izraelcima – prije rata smo ovdje poslovali sa Izraelcima… trgovci su dolazili ovdje i dobro zarađivali, sada je to kraj.”

Prema izvještaju, marokanske vlasti često zatvaraju oči na izvoz hašiša u inostranstvo, u zamjenu za mito. 

“U najboljem slučaju, samo nekoliko stotina kilograma marokanskog hašiša stigne do Izraela”, rekao je za Mako izraelski diler sa sjedištem u Maroku, misleći na prodaju prije bojkota.

Cijena kilograma marokanskog hašiša u Izraelu može dostići 300.000 šekela (8.172 dolara). Potražnja za njim u Izraelu je suluda jer je vrlo kvalitetna, čista i moćna”, dodali su. 

U izvještaju se navodi da su prije rata izraelski dileri koji su radili u Maroku krijumčarili hašiš koristeći kofere utovarene u automobile i trajekte iz Tangera u obližnju Španiju, gdje bi se potom distribuirao dalje. 

Na hiljade Marokanaca protestiralo je protiv izraelskog rata u Gazi, koji je rezultirao ubijenim gotovo 28.000 Palestinaca – od kojih su većina žene i djeca. 

Razorni izraelski napad na Gazu uslijedio je kao odgovor na Hamasove napade na južni Izrael 7. oktobra u kojima je ubijeno 1.139 ljudi, a više od 200 odvedeno kao zarobljenici natrag u Gazu.

Vojni napad je gađao škole i stambena naselja, a bolnice su bile pod opsadom, dok su izraelski vojnici ubili medicinske radnike i novinare.

Rabat je normalizovao odnose s Izraelom 2020. godine, u dogovoru koji je posredovala administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Zauzvrat, SAD su jednostrano priznale zahtjev Maroka o suverenitetu nad spornom teritorijom Zapadne Sahare. 

Dvije zemlje tek treba da završe proces uspostavljanja punih ambasada u svojim zemljama, ali Maroko i Izrael su se približili od normalizacije, uključujući i potpisivanje pakta o saradnji u oblasti odbrane.

Previous Visoko - učenici počeli sa proljetnim radovima u voćnjaku
Next Privredno čudo: Ovaj bosanski grad ima više od 150 milionera

You might also like

NAŠI DANI

Dobri Bošnjanin! Borić odlučio – Čile opozvao ambasadora u Izraelu

Diplomatski odnosi između Izraela i niza južnoameričkih zemalja su se pogoršali ili prekinuli usred tekuće vojne kampanje Izraela u Pojasu Gaze. Bolivija je u utorak objavila da je prekinula diplomatske

OTPOR BOSNE

Novi Grad Sarajevo: Obilježena godišnjica deblokade Dobrinje

U organizaciji Udruženja JOB “Unija veterana” Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena 29. godišnjica deblokade Dobrinje. Tim povodom delegacije Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, boračkih udruženja, porodice poginulih, te predstavnici

NAŠI DANI

Vodenica kod Hadžića: Budućnost je u zdravoj hrani (Video)

TVSA pokraj Hadžića u jedinoj vodenici, nekada ih jena Žunovačkom potoku bilo 15   Osim mora, rijeka i jezera često zaboravljamo da imamo i naše potoke, vodenice i vodeničare. Jedno