Masovni protest ispred OHR-a: Rješenja moraju pogodovati svim građanima Bosne i Hercegovine

Masovni protest ispred OHR-a: Rješenja moraju pogodovati svim građanima Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je večeras organiziran masovni mirni protest građana protiv najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, a okupljeni su pozvali visokog predstavnika da odustane od najavljenih odluka i izađe pred građane, a upućen je i poziv ambasadama SAD-a i Velike Britanije u Sarajevu da se očituju o najavljenim potezima OHR-a, javlja AA.

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) okupilo se nekoliko hiljada građana, a protest je podržalo više političkih partija u BiH.

Na protestu su učestvovali i visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine i lideri političkih stranaka koje su podržale skup, uključujući Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšiča, Fahrudin Radončić, Elmedina Konakovića i druge.

Rješenja moraju pogodovati svim građanima u Bosni i Hercegovini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se skupu i poručio da se obraća kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Nisam došao ovdje da vas dijelim, govorim kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Za mene ste svi ovdje jednaki, hvala vam što ste došli. Nisam mogao da zamislim kad sam polagao zakletvu da ću zajedno sa građanima izlaziti na proteste i braniti interese države”, rekao je Džaferović.

Zahvalio se svim građanima koji su došli da izraze svoje nezadovoljstvo.

“Dozvolite mi da kažem, u ime svih građana da pozovem visokog predstavnika da u ovom trenutku u toku predizborne kampanje ne mijenja Ustav i Izborni zakon. Predsjednici svih stranaka su u Briselu 12. juna potpisali izjavu da se ovaj posao radi šest mjeseci nakon sto se formiraju vlade na svim nivoima”, rekao je Džaferović.

Poručio je da Bosni i Hercegovini i njenim građanima trebaju rješenja koja pogoduju svakom građaninu ove zemlje.

Poziv visokom predstavniku da izađe pred građane

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na održavanje ovih protesta kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a pozivu su se pridružile i brojne političke stranke.

Sejdić je pozvao visokog predstavnika Schmidta da izađe iz zgrade i bar se kratko obrati okupljenim građanima.

“Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da nam se ukratko obrati. Samo pola minute, minut. Gospodine visoki predstavniče, izađite pred građane Bosne i Hercegovine i recite kakve su vam namjere i kad ćete objaviti svoje stavove“, rekao je Sejdić.

On je poručio visokom predstavniku da ne donosi rješenja u BiH koja ne bi donosio u svojoj zemlji iz koje je došao u Sarajevo.

Traži se očitovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije

Predsjednik Saveza paraplegičara ratnih vojnih invalida Mujo Aganović također se obratio skupu i istakao da okupljeni građani poručuju domaćim i međunarodnim institucijama, a posebno visokom predstavniku Schmidtu da su građani BiH nosioci suvereniteta države.

“Mi građani smo oni koji daju zadnju riječ, a ne visoki predstavnik. Poštovani građani, Bosanci i Hercegovci, svi ljudi su nam vani i dijelimo ih samo na one sa dobrim namjerama i one koji nemaju dobre namjere“, poručio je Aganović.

On je pozvao visokog predstavnika Schmidta da iskoristi ovu priliku i pokaže ako je sa dobrim namjerama došao u BiH.

Organizatori skupa su putem medija pozvali predstavnike ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije u Sarajevu da se očituju i jasno kažu da li podržavaju odluke koje su mediji objavili kao najavu odluka koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti u Bosni i Hercegovini.

Masovnost protesta “zacementirala“ najavljene odluke visokog predstavnika

Jedan od učesnika večerašnjeg protesta Mirza Memišević istakao je da je ovo odličan primjer građanske svijesti o potrebi da se visokom predstavniku ukaže na to da se pogrešne odluke više ne smiju donositi u Bosni i Hercegovini.

“Ono što su građani u Bosni i Hercegovini pretrpjeli u posljednjim decenijama, posebno ono što su pretrpjeli u ratu, nama koji smo se opržili o mlijeko daje za pravo da pušemo i u najavu pogrešnih odluka, dakle da pušemo u jogurt“, rekao je Memišević.

Memišević smatra da je masovnost večerašnjeg protesta “zacementirala Schmidtovu odluku“ i da ona više neće ići u pogrešnom pravu kako je bila najavljena.

Iako su protesti ispred OHR-a zvanično završeni, neki poručuju da će ostati cijelu noć

– Iako su mirni protesti trebali biti okončani u 21.00 sati, veći broj građana je i dalje ispred zgrade OHR-a, te su poručili da će tu ostati čitavu noć, javlja Fena.

Više hiljada nezadovoljnih građana su demonstrirali protiv moguće odluke o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH a koju bi mogao nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. 

Okupljeni su poručili da neće dozvoliti etničku podjelu Bosne i Hercegovine, te su pozvali Schmidta da ne donosi takvu odluku, jer bi mogla imati nesagledive posljedice po društvo u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović je kazao da ukoliko se nametne odluka izmjene Izbornog zakona BiH, to bi značilo potpunu etničku podjelu Bosne i Hercegovine, a mi, kako je rekao, “etničku podjelu nećemo dozvoliti”.

Izmjene koje navodno predlaže visoki predstavnik sadrže pored ostalog i način izbora delegata u Dom naroda FBiH i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, uvođenje cenzusa prilikom izbora delegata u Domu naroda FBiH.

Za izbor predsjednika FBiH, umjesto dosadašnjih šest delegata u jednom klubu, u prvom krugu će trebat najmanje osam delegata.

Konstitutivni narod kojeg u jednom kantonu ima manje od tri posto u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH, ostat će bez prava da iz tog kantona delegira svog kandidata za Dom naroda FBiH.

U praksi, kako je Dunović kazao, u Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom Kantonu ne bi više bilo moguće da se delegira delegat iz hrvatskog naroda. Delegati, odnosno, izabrani zastupnici kantonalnih skupština iz reda srpskog naroda ne bi više mogli biti delegirani u Dom naroda Parlamenta FBiH, iz Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog kantona.

Također i bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i aktuelni čelnik Političkog savjeta koalicije Zelenog pokreta i Socijaldemokrata BiH, Zlatko Lagumdžija smatra da o izmjenama Izbornog zakona Crtistian Schmidt treba da razgovara s liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

– Ono što treba visoki predstavnik to je da donese odluku, oko koje bismo se svi složili – da ne bude izborne krađe, da se izbori provedu u miru – kazao je on.

Jake policijske snage osiguravale su skup koji je protekao mirno i bez incidenata.

-Prema procjenama MUP-a KS više od 7 hiljada građana okupilo se pred OHR-om zbog najavljenog nametanja odluke visokog predstavnika. 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Nastavljen blagi pad cijena goriva u FBiH
Next U Sarajevu nastavljeni protesti ispred OHR-a: Građani protiv podjela u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Zagreb: Na otkrivanju spomenika vikao “Tuđman zločinac” pa fizički napadnut

  Danas je prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu došlo do dva incidenta. Što se tiče prvog incidenta, zbog njega je u službene policijske prostorije priveden 61-godišnji muškarac. Drugi

NAŠI DANI

Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Riječ je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u

NAŠI DANI

Potvrđena prvostepena Odluka – Tadić smijenjena s funkcije glavne državne tužiteljice!

Potvrđena Odluka prvostepene disciplinske komisije VSTV-a Bosne i Hercegovine u predmetu protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH (Sarajevo, 23. septembar 2021.) – Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća