Medalje i priznanja za bosanske inovatore na izložbama u Katovicama i Prelogu

Medalje i priznanja za bosanske inovatore na izložbama u Katovicama i Prelogu

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su više medalja i specijalnih priznanja  na izložbama u Katovicama (Poljska) i Prelogu (Hrvatska).

Zlatne medalje u oba grada dobio je Cazinjanin Husnija Kapić, za „CNC mašinu za rezanje stiropora i pjenastih poroznih materijala“. Uz to mu je, u Katovicama, specijalno priznanje dodijelio Institut za intelektualno vlasništvo Republike Češke.

Dvije zlatne medalje dobio je i profesor Pero Petrović iz Banjaluke za trapezasti kanal koji se postavlja poprečno na makadamske ceste i koji uspješno zaustavlja i odvodi bujične vode sa ceste na usmjerene pravce. Tim izumom, primarno, štiti od plavljenja poljoprivredo zemljište, budući da makadamski putevi uglavnom prolaze kroz livadske i šumske predjele. Vrijedno je spomenuti i činjenicu da je ova inovacija zaštićena Evropskom patentnom uredu, što ja prava rijetkost za bh. inovacije.

Njegov akademski kolega Fikret Alić, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, nije izlagao u Prelogu, pa je dobio „samo“ jednu zlatnu medalju, ali i specijalno priznanje kanadskog Društva za inovacije i napredna znanja iz Toronta. Njegov „Fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter“ namijenjen je efikasnom prinudnom zagrijavanju različitih fluida.

Elma Selimbašić, studentica iz Kladnja, dobila je u Prelogu srebrenu medalju za „Uređaj-dron za liječenje i zaštitu životinja na daljinu“, dok je istu medalju, ali u Katovicama, za „Podvodni punjač plinskih i tečnih sredstava“, dobio priznati svjetski stručnjak za speleologiju i ronjenje Zoran Dujaković iz Banjaluke.

Njegov sugrađanin i imenjak Zoran Đoković, kulinar, dobio je na obje izložbe bronzane medalje, za „Instant šejk napitak” – osvježavajući napitak, od voća i povrća, koji se može izrađivati u tekućem, kašastom i kremastom obliku.

Inovacije članova AIBiH uspješno je u Prelogu predstavio Husnija Kapić, saopćeno je iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Agencije

Previous Švedska, Finska i Bosna skupa u NATO?
Next Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

You might also like

Ekonomija/Biznis

U svojoj zemlji stvorili biznis koji se ubrzano razvija: Studenti elektrotehnike iz Sarajeva pokrenuli kompaniju koja se bavi proizvodnjom sistema pametnih kuća

Uprkos trendu odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, postoje i oni koji vide priliku u svojoj zemlji. Takav primjer je grupa studenata elektrotehnike iz Sarajeva koja je pokrenula vlastitu

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Respirator proizveden u Bosni čeka na međunarodni test (Video)

Domaći respirator, čiji je prototip još prije šest mjeseci proizveden u Gradačcu, čeka na međunarodni test. U međuvremenu je redizajniran i prošao je test jedine bosanskohercegovačke certifikovane laboratorije, javlja FTV.

MADE IN BOSNIA-387

Priča o robotici: Seudin Softić, od posla u Gorenju do vlastite firme u Sloveniji i Bosni

Na vratima kompanije „Autotech“ dočekuje nas Seudin Softić. Ideja njega i njegovog mladog tima učinile su ih prepoznatljivim licima i pionirima razvoja i inovacija u svijetu robotike i automatizacije u