Mediji u RH o procesu Prliću i društvu: ‘Hrvatska bi mogla snositi velike posljedice’

Mediji u RH o procesu Prliću i društvu: ‘Hrvatska bi mogla snositi velike posljedice’

U ponedjeljak pred žalbenim vijećem Haškog suda (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) počinje rasprava o žalbama u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Lidere nelegalne tvorevine s početka devedesetih, samoprozvane ‘Herceg-Bosne’ prije četiri godine Haški je sud prvostepeno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora – ukupno 111 godina.

Nepravomoćna presuda nosi i kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata pod vodstvom Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključcima presude Haškog suda, bio je osnivanje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država najtješnje vezana uz Hrvatsku. U presudi je sukob okarakterisan kao međunarodni – drugim riječima, da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović, u jednom pristranom izvještaju iz Haga pokušala je osporiti neke tačke optužnice, ali je i upozorila hrvatsku javnost na posljedice koje bi RH snosila u slučaju potvrde prvostepene presude i udruženog zločinačkog poduhvata.

Osim pravne, ovaj megaproces ima i političku težinu – piše Dnevnik. hr.

“Ako pravomoćno prođe ovaj oblik udruženog zločinačkog poduhvata Hrvatska bi mogla snositi velike posljedice. Najprije ratnu odštetu i povijesnu stigmu agresora. Bosna i Hercegovina, tj. Bošnjaci bi u tom slučaju aktivirali 1600 optužnica koje samo čekaju da ovdje prođe udruženi zločinački poduhvat. Svaka presuda Haškog tribunala ima i neku političku reperkusiju” – ističe Petranović.

Vidljiva je nervoza hrvatskih političara i dijela javnosti dok se iščekuje pravomoćna presuda u ovom procesu.  Predsjednica RH posebno je aktivna u svojim, nediplomatskim, istupima prema našoj zemlji, a sve po sistemu ‘napad je najbolja odbrana’.

 

(MiruhBosne/Dnevnik)

Previous Bošnjaci u Turskoj: Ne zaboravljaju odakle vode porijeklo
Next Izložbom posvećenom Maku Dizdaru otvara se 'Zeničko proljeće 2017.'

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Korićanske stijene: 200 ruža u znak sjećanja na ubijene logoraše

Na Korićanskim stijenama (planina Vlašić, općina Kneževo – Skender Vakuf), lokalitetu gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 logoraša koji su prethodno bili zatočeni u prijedorskim logorima, danas je

NAŠI DANI

Tužba Međunarodnom sudu pravde protiv Izraela za slučaj genocida u Gazi

Južnoafrička Republika je danas podnijela zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), tražeći od suda da naloži privremene mjere, javlja Anadolu. “Prijava je podnesena u vezi

NAŠI DANI

Državni parlamentarac: Bećirović srbijanskom premijeru Vučiću postavio 11 pitanja

Denis Bećirović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH i potpredsjednik SDP BiH postavio je srbijanskom premijeru 11 pitanja povodom otvorenog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i negiranja suvereniteta države Bosne