Međunarodni dan nestalih: Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nestalo oko 35.000 osoba

Međunarodni dan nestalih: Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nestalo oko 35.000 osoba

Povodom Međunarodniog dana nestalih osoba, koji se obilježava danas u svijetu, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida podsjećaju da “iako je prošlo 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini porodice žrtava i dalje tragaju za više od 7.500 svojih članova”, prenosi AA.

“Pozivamo nadležne da pitanje nestalih osoba postane prioritet u njihovom radu, a pojedince koji imaju informacije o grobnicama da ih podijele sa nadležnim institucijama ili udruženjima žrtava. Svaka tačna informacija o nestalim ubijenim je od velikog značaja. Budite hrabri i pomozite porodicama da pronađu svoje najmilije”, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Podsjetili su da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nestalo oko 35.000 osoba.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za više od 7.500.

Udruženje porodica žrtava rata “Foča 1992-1995” Međunarodni dan nestalih osoba obilježilo je na lokalitetu Buk Bijela, gdje je u junu 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima 43 stanovnika Foče.

U septembru 1992. ovdje su ubijeni muškarci od kojih je najmlađi imao 16, a najstariji 32 godine.

“Prema informacijama koje imamo, oni su ubijeni ranije i na kamionu, koji je morao ući u rikverc, šumskim putem dovezeni su do lokacije na koju su izbačeni. Razgovarala sam sa istražiocem Instituta za nestale osobe, koji je 6. juna 2006. godine ekshumirao njihove posmrtne ostatke, i rekao mi je da je to bio strašan prizor tijela nabacanih jedno preko drugog, koji su izgledali kao jedan naviljak sijena”, rekla je Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja porodica žrtava rata “Foča 1992-1995”.

Kako bi prisustvovao obilježavanju Dana nestalih, iz SAD-a, gdje živi nakon rata, došao je Kemalemir Frašto, koji još uvijek traži ostatke svoga brata Emira. Emir je ubijen u Foči, a njegovo tijelo bačeno je pored rijeke Ćehotine. Kako bi sačuvao uspomenu na brata, Kemal je zvanično promijenio ime, te je vlastitom dodao i ime ubijenog brata.

“Dvadeset osam godina nije malo. Najgore je što ja imam informacije gdje je ubijen i gdje je ukopan, čak sam predao tužbu protiv Rs-a, ali još uvijek ništa. Postoji mogućnost da je ukopan u samom gradu, ali niko ne reaguje”, izjavio je Frašto.

Od oko 3.000 civila ubijenih tokom rata na prostoru Foče, još uvijek se traga za 627.

“Od 514 grobnica pronađenih na području Foče, 55 je masovnih. Foča je u vrhu liste gradova po broju nestalih osoba, a na prvom mjestu je po broju ubijenih i nestalih žena”, kazala je Halida Konjo Uzunović.

Međunarodni komitet Crvenog križa/krsta (MKCK), zajedno sa 27 organizacija iz strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH i 41 udruženjem porodica nestalih osoba, danas obilježava Međunarodni dan nestalih kampanjom simboličnog naziva “Gdje je?”

Izvor: Agencije

Previous Presude američkog suda: Rs i Srbija dužne žrtvama milijarde dolara odštete
Next Vodopad Blihe: Prirodni dragulj Sanskog Mosta

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča: Porodice 26 godina čekaju pravdu

   U Čajniču je obilježena godišnjica stradanja civila bošnjačke nacionalnosti u ovom gradu i njegovoj okolini. Na godišnjicu ubistva 42 osobe, pored oronule i mecima oštećene zgrade Lovačkog doma na

NAŠI DANI

Tarik Jašarević, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije: Damask podsjeća na Sarajevo iz 1993.

Od Sarajeva, rodnog grada, u kojem je dio rata proveo kao pripadnik Armije BiH, preko studija komunikacija u Tunisu i postdiplomskog studija u Francuskoj, nekog vremena boravka u Siriji, potom

NAŠI DANI

Njemačka preispituje davanje ordena negatoru srebreničkog genocida

Trenutno se provodi preispitivanje dodjele Križa Reda za zasluge izraelskom historičaru Gideonu Greifu, u koordinaciji sa saveznim Ministarstvom vanjskih poslova, potvrđeno je u pisanom odgovoru Al Jazeeri Balkans iz Ureda