Mektić komentarisao stav Tužilaštva o nesprovođenju istrage protiv Krešića, Bandića i Đakovića

Mektić komentarisao stav Tužilaštva o nesprovođenju istrage protiv Krešića, Bandića i Đakovića

 

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, Ivana Bandića i Mate Đakovića, Dragan Mektić, ministar sigursnosti Bosne i Hercegovine komentirao je za Faktor ovakvu odluku i dodao da je on i ranije rekao da je uloga Tužilaštva BiH u ovom slučaju bila da ih “opere”  u cijelom ovom slučaju.

– Otkud tako eskpresno da se to radi? Dan nakon što sam govorio o tome bio sam pozvan u Tužilaštvo BiH da dam izjavu. Vi imate predmete korupcije, teškog kriminala, koji čekaju godinama i ne mogu da ugledaju svjetlost dana, a ovo je tužiteljica, pošto se radi o njenim rođacima, ekspresno riješila i pokušala na taj način da čitav ovaj slučaj relativizira i da skrenu pažnju javnosti kao da se ništa od toga nije dogodilo. To je bila njihova namjera, to je opće poznato, ja sam unaprijed govorio da od Tužilaštva BiH kao i u mnogim drugim slučajevima nema ništa. Ko je očekivao da će oni nešto da urade, on je lud – kazao je Mektić za Faktor.

Danas je iz Tužilaštva BiH saopćeno da su u predmetu  “Selefije” saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č. H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Hasanspahić Midhat, Mehmedagić Osman, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Nakon saslušanja, kažu iz Tužilaštva BiH, niko od saslušanih svjedoka osim Avde Avdića, koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima.

Podsjetimo, Avdić je na portalu Žurnal objavio nekoliko tekstova u kojima je naveo kako je hrvatska obavještajna agencija SOA vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u Bosni i Hercegovini da podmetnu oružje u mesdžide, a kako bi se Bosna i Hercegovina kompromitirala kao uporište ekstremista.

Afera je podigla veliku prašinu u regionu, a iz SOA-e su priznali kako su kontaktirali pojedine bh. državljane koji su za njih bili sigurnosno “zanimljivi”, ali ne i da su preko njih namjeravali podmetnuti oružje.

Previous Prirodna bogatstva u „Ecomedico“ proizvodima
Next Bosanski motocikl bit će distribuiran širom svijeta

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica ubistva pukovnika Armije RBiH Avde Palića

Avdo Palić je imao hrabrosti da goloruk stane pred svoje Žepljake i da ih brani. Tim herojstvom je jedan od ljudi koji je udario značajan pečat našoj modernoj povijesti… U

NAŠI DANI

N. Pazar: Smijenjena doktorica Lejla Ćeranić, jedini infektolog u jeku epidemije u tom gradu

U petak ujutru sam dobila razrješenje sa funkcije vršioca dužnosti načelnika infektivnog odjeljnja u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, potvrdila je za Nova.rs dr Lejla Ćeranić, koja je tokom najkritičnijeg

NAŠI DANI

Završena kampanja “12 dana mira”

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras je održana svečana ceremonija povodom završetka prve kampanje javne diplomatije u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pod nazivom “12