Memorijalni centar na Žuči: Gradit će se spomenik, muzej, kino sala i trg

Najbolji idejni projekat Memorijalnog centra Žuč je djelo profesora Emira i Hamdije Salihovića. Oni su autori urbanističko-arhitektonsko-pejzažnog projekta a njihovo rješenje budućeg memorijalnog centra je odabrano kao najbolje, nakon provedene konkursne procedure.

“Izgradnja Memorijalnog centra Žuč je jedan od 11 potprojekata koje realizuje Ministarstvo za boračka pitanja KS u okviru Projekta ‘Opsada i odbrana Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine’ “, rekao je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

On je istakao da je Komisija za odabir najboljeg idejnog rješenja budućeg Memorijalnog centra uradila kvalitetan posao, te je odabrala projekat koji će svojom organizacijom i postavkama omogućiti rekonstrukciju svih bitaka vođenih na brdu Žuč.

U sastavu Komisije su bili predstavnici nadležnih kantonalnih ministarstava i zavoda, Fonda memorijala, tri općine, te Asocijacije arhitekata i Arhitektonskog fakulteta. Prema riječima ministra, idejni projekat će uskoro biti prezentiran i široj javnosti.

“Riječ je o kompleksnom projektu koji, između ostalog, predviđa gradnju spomenika u vidu stilizirane ptice, kao simbola slobode. Uz spomenik je planirana i gradnja muzeja bitke na Žuči, polivalentne sale, kino dvorane, cvjećare, kao i trga na kome će se moći okupiti više hiljada ljudi tokom obilježavanja važnih datuma za odbranu Žuč”, naveo je autor Emir Salihović.

Projektom je također precizirano 68 lokaliteta na kojima su stradali heroji odbrane Žuči.

Salihović je naglasio da će projekat biti izveden u fazama a jedan od prvih koraka će biti izgradnja putne infrastrukture do budućeg Memorijalnog centra.
Bivši komandant Prve slavne 111. viteške brigade i član istoimenog udruženja Ibrahim Dervišević istakao je da je zadovoljan odabranim rješenjem.

“Važno je da je u sklopu kompleksa predviđena kompletna rekonstrukcija bitaka na Žuči. Posebno mi se dopada idejno rješenje muzeja u kome će biti dokumentirani i rekonstruirani svi značajni događaji za odbranu našeg grada. Očekujem da će Fond memorijala i Ministarstvo za boračka pitanja KS nastaviti sa realizacijom započetih aktivnosti, kako bi radovi na izgradnji što prije počeli”, naveo je Dervišević.

Ukupna površina spomeničkog kompleksa ¸na Žuči je 260 hektara, dok će se budući Memorijalni centar graditi na prostoru od 40 dunuma zemlje koje je za potrebe njegove gradnje otkupila Općina Novi Grad.

(Klix.ba)

Previous Bosna i Hercegovina na listama preporučenih turističkih destinacija
Next Malezijski trgovački lanci zainteresovani za bosanske proizvode

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Zatraženo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti. U Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je obilježen

NAŠI DANI

Komšić: Rekao sam Macronu da je unio uznemirenost u Bosni i Hercegovini (Video)

U Parizu je počeo Drugi mirovni forum. Otvorio ga je predsjednik Francuske Emmanuel Macron, rekavši da se svijet suočava s krizom političkih i ekonomskih sistema. Gost Al Jazeere bio je predsjedavajući

NAŠI DANI

I ovo je Bosna: Anonimni dobročinitelj platio sve dugove u pojedinim prodavnicama u Visokom

U Visokom se jučer desila krajnje zanimljiva i pohvalna stvar. Naime, jedna djevojka je obilazila lokalne prodavnice i u ime čovjeka, koji je želio ostati anoniman, platila sve dugove dužnika