Memorijalni centar Potočari: Otvorena izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli”

Memorijalni centar Potočari: Otvorena izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli”

U sklopu obilježavanja 18. godišnjice od otvaranja Memorijalnog centra Potočari u nekadašnjoj fabrici akumulatora otvorena je izložba pod nazivom “Koracima onih koji (ni)su prešli”, javlja AA.

Izložba se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. Kroz izložbu su na poseban način prikazane patnje i borba za život onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

“Ovdje nisu izloženi svi predmeti koje smo mi pronašli. Primjera radi, cipele koje su centralna instalacija, jer govorimo o koracima i vidite ispod kako se oslikavaju koraci što je jedna simbolika. Sto cipela je tu, nekih pedesetak predmeta je postavljeno u vitrinama okolo. Imamo još predmeta koji nisu još izloženi. Ovdje su izloženi predmeti koje smo pronašli u šumama”, kaže Azir Osmanović, kustos izložbe, koji se zahvalio svima onim koji su podržali postavljanje izložbe te dizajnerici Samini Tanović.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić naglasio je kako će se do narednog 11. jula raditi na postavci još jedne izložbe, a današnja će biti dio stalne postavke Memorijalnog centra Potočari.

Image
Foto: Srebrenica Memorial Center

“Ovo je vrsta izložbe koje se ne bih zastidio da smo je pravili bilo gdje u svijetu ili institucijama koje su starije od naše i koje se veće. Ovo je izložba koja priča i ne rekonstruiše samo Marš smrti nego i jednu priču unutar te jedne velike sage, priče o ljudima koji su se vratili iz rejona Baljkovice i koji su mjesecima čekali na prelazak, neki od njih su dočekali zimu, mjesecima su živjeli u šumama i pećinama. Živjeli jedući travu, puževe i bili su predmet otvorene sezone lova”, kaže Suljagić.

Hamdija Fezić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima, ističe da izložba daje poruku da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici i da se nikada ne zaborave žrtve genocida koji je počinila Vojska RS.

Obilježavanje godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Potočari okončano je odabirom kandidata koji su izabrani za rad na naučno-istraživačkim projektima.

Previous Reciprocitet: Kosovska policija na granici blokirala vozila srbijanskih oznaka
Next Čemu neistine o upisanim prvačićima u FBiH - omaška ili namjerna propaganda?

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Salih ef. Smajlović dobitnik Povelje Hasana Kaimije za životno djelo

Osamnaesta kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije, bit će održana od od 7. do 13. juna u Zvorniku i Tuzli, najavljeno je na današnjoj press konferenciji u Tuzli, a organizatori ove

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Predstavljene knjige “Presretnuti razgovori: pripreme za rat” i “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System”

Knjige “Presretnuti razgovori: pripreme za rat”, autora Hikmeta Karčića, Emira Suljagića i Seada Turčala, i “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System”, autora Hikmeta Karčića, promovisane  su danas

KULTURA I UMJETNOST

Mostarske škole obilježile Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dramskim muzičko-plesnim performansom “Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina” osnovne i srednje škole Grada Mostara obilježile su u srijedu navečer Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost je održana u Narodnom