Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“: U Sarajevu se okupilo više od 300 mladih iz regiona

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“: U Sarajevu se okupilo više od 300 mladih iz regiona

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“, 29. po redu, danas se održava u sportskoj dvorani “Goran Čengić“ u sarajevskom naselju Grbavica.

Ovo jedinstveno takmičenje, koje se održava u čast velikog sportiste i heroja odbrane Sarajeva, okupilo je djecu uzrasta od šest do 18 godina iz cijelog regiona. Njih više od 300 boriće se za odličja, ali i prisjetiti se nekadašnjeg sjajnog džudiste, koji je poginuo 8. juna 1992. godine, nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barceloni, prenosi AA.

Organizatori turnira iz Džudo kluba Željezničar izuzetno su ponosni na činjenicu da na turnir svake godine dođe veliki broj mladih iz cijele regije, što pokazuje da sportski duh i dalje živi na ovim prostorima.

Za razliku od prethodnih godina, kada se održavao u aprilu, ove je turnir pomjeren za septembar zbog pandemije koronavirusa. Bez obzira na mnoge probleme s kojima su se susreli organizatori su zadovoljni činjenicom da su ponovo uspjeli okupiti mladost iz regiona.

“Veoma smo ponosni što smo u prilici svake godine organizovati druženje mladih ljudi iz cijele regije jer na taj način širimo sportsko jedinstvo na ovim prostorima. Ove godine nažalost nismo mogli održati turnir u tradicionalnom terminu u aprilu, ali smo uspjeli sada okupiti mlade džudiste. Naredne godine obilježićemo jubilej 30 godina turnira i već smo sada krenuli u pripreme za taj događaj. Kontaktirali smo i neke klubove iz Mađarske i Poljske, a pokušaćemo dovesti džudiste iz još nekoliko evropskih zemalja. Nadamo se da ćemo naredne godine organizovati najmasovniji i najsupješniji turnir u čast našeg velikog sportiste Vinka Šamarlića“ kazao je Senad Mehićević, predsjednik JK Željezničar te dodao da su u organizaciji ovogodišnjeg izdanja turnira imali veliku pomoć od Opštine Novo Sarajevo, Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Turnir je otvoren svečanim defileom učesnika, a trajaće do večernjih sati. Na 29. memorijal u čast Šamarlića došli su klubovi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i cijele Bosne i Hercegovine. Takmičenje se održava uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine. Poginuo je 8. juna 1992. godine braneći Sarajevo u naselju Hrasno Brdo. Imao je ispunjenu olimpijsku normu i trebao je predstavljati Bosnu i Hercegovine na Olimpijskim igrama u Barceloni. Posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba s mačevima”.

Previous Autor filma “Pisar novih stećaka“ - Stećak je kamen naše prošlosti i budućnosti
Next Čuvari ruža: potrebno više brige za očuvanje đulberšećer ruže

You might also like

SPORT

ZMAJEVI OTPUTOVALI U FIRENCU

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine su danas sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovali za Firencu. Izabranici Dušana Bajevića će na stadionu Artemio Franchi sutra u 20:45 sati odigrati svoj prvi meč

SPORT

Svjetsko prvenstvo u plivanju: Lana Pudar u finalu na 200 metara delfin

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica, 17-godišnja Lana Pudar plasirala se u finale discipline 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu koje se održava u japanskoj Fukuoki, javlja Anadolu. Pudar je u drugoj polufinalnoj

RIJEČ

Jusuf Nurkić govorio protiv široko rasprostranjenog posjedovanja oružja u Americi

“Još uvijek ne znam zašto svi imaju toliko oružja. Još uvijek to ne razumijem ni dan-danas jer smatram da bi djeca trebala biti sigurnija u našim školama” – kazao je