Mesić, Bogićević i Tupurkovski: ‘Koncept konstitutivnih naroda treba napustiti, a jedino rješenje za BiH je građanska država’

Mesić, Bogićević i Tupurkovski: ‘Koncept konstitutivnih naroda treba napustiti, a jedino rješenje za BiH je građanska država’

TROJICA BIVŠIH ČLANOVA Predsjedništva SFRJ predložit će raspuštanje daytonske BiH – što znači entiteta uspostavljenih oružjem i zločinima – te mirnu reintegraciju zemlje pod međunarodnim protektoratom, pišu mediji.

Nacional ekskluzivno objavljuje radni nacrt “Apela za spas Bosne i Hercegovine”, nadasve intrigantnog dokumenta koji zajednički izrađuju demokratski orijentirani članovi posljednjeg Predsjedništva SFRJ: Stjepan Mesić iz Hrvatske, Bogić Bogićević iz Bosne i Hercegovine i Vasil Tupurkovski iz Sjeverne Makedonije.

Nakon što zajednički usvoje konačno usuglašeni tekst, radni nacrt koji je pripremio Stjepan Mesić, trojica političara dokument će uputiti ključnim instancama unutar i izvan Bosne i Hercegovine na kojima se o toj zemlji odlučuje, ali će ga namijeniti i “svima kojih se to tiče”, kao i cijeloj javnosti.

Načelno, Mesić, Bogićević i Tupurkovski u svom Apelu zagovaraju posve suprotno rješenje za BiH od etničkih koncepata RS i HDZ-a BiH, koje podržavaju vlasti iz Beograda i Zagreba. Za razliku od takvih politika, koje u nacionalno podijeljenoj zemlji nastoje dodatno osnažiti etnički na račun građanskog načina odlučivanja, inicijatori i autori “Apela za spas BiH” uvjereni su da je “jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu građanska država”

Posebno je zanimljivo da u ovome ima Mesić, koji je deset godina bio hrvatski predsjednik, a sada je na suprotnoj strani od Banskih dvora i Pantovčaka.

– Propali su i ovi posljednji pregovori u Neumu i shvatili smo da se nešto mora učiniti. Sadašnja ‘daytonska BiH’ je nefunkcionalna i zato radimo na prijedlogu kako izići iz sadašnje situacije – objasnio je Stjepan Mesić na početku razgovora za Jutarnji list.

Kako izgleda vaš zajednički prijedlog?

– Zasad smo još u fazi usuglašavanja i ne bi bilo dobro da iziđem u javnost s tekstom.

Koliko znam, predlažete građansko uređenje BiH, a to je suprotno od politike Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Zoran Milanovića.

– Neću komentirati politiku hrvatskih tijela jer to je njihova stvar. Imam pravo na vlastito mišljenje o rješavanju problema u BiH i zbog toga ćemo Bogićević, Tupurkovski i ja izići s Apelom za spas BiH.

Vaša stajališta o BiH stubokom se razlikuju od Milanovićevih. Zamjera li vam to predsjednik?

– On je rekao da se nas dvojica nalazimo i razgovaramo. U nekim pitanjima se slažemo, a u nekim ja pokušavam nagovoriti njega ili on mene, ali nas dvojica smo i dalje prijatelji.

Vi ne mislite da postoji tendencija majoriziranja tamošnjih Hrvata koja se najbolje vidi na primjeru Željka Komšića, koji je glasovima Bošnjaka izabran u Predsjedništvo BiH?

– To je jedno od pitanja koja pokušavamo razriješiti u dokumentu. Hrvatska politika vodila se principom ‘što više putovnica se podijeli u BiH, to će biti sigurnija pozicija Hrvata’, a to je bilo pogrešno. Želim reći da su i neke izvanjske politike imale utjecaj na sadašnje stanje u kojem je Bosna i Hercegovina.

Što se tiče Željka Komšića, prema mojem mišljenju, njegov izbor predstavlja korak prema građanskoj državi, jer za njega su uz Bošnjake i Hrvate glasali Srbi i pripadnici manjina.

Oni su glasali za Komšića jer on podržava BiH, bio je pripadnik Armije BiH. Jednostavno, Komšiću se ne može prigovoriti da je bilo gdje bio protiv Bosne i Hercegovine.

Osim toga, u Predsjedništvo BiH ne bira se predstavnik Hrvata, Srba i Bošnjaka. Bira se po jedan član iz hrvatskog korpusa, kao i iz bošnjačkog, odnosno, srpskog, međutim, oni svaki za sebe ne predstavljaju nikoga, nego predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu.

Na žalost, ta činjenica izgubila se u sadašnjim političkim svađama i ispada da oni predstavljaju Bošnjake, Srbe i Hrvate. Ali to jednostavno nije tačno.

Kako objašnjavate da se u bošnjačkim krugovima tvrdi da su Plenković i HDZ kudikamo dobronamjerniji prema BiH nego predsjednik Milanović?

– Ne znam. Znate što, dobio sam poruku od Plenkovićeva oca u kojoj je napisao da se susrećem s Milanovićem i zašto ne komuniciram i s njegovim sinom.

Ali mene Plenković nikad nije pozvao na razgovor ili da se sastanemo.

Što mislite o stajalištu nekih ovdašnjih dužnosnika prema kojima je Milorad Dodik saveznik pa čak i prijatelj Republike Hrvatske?

– Ne znam čiji prijatelj je Dodik, ali znam da je on razbijač Bosne, baš kao i Dragan Čović.

Sličnu inicijativu imala Biskupska konferencija BiH

Iako je Stipe Mesić zasad diskretan u vezi sa sadržajem “Apela za spas BiH”, čini se kako on, Tupurkovski i Bogičević namjeravaju predložiti raspuštanje daytonske BiH, uz objašnjenje da su sadašnji entiteti uspostavljeni oružjem i zločinima, te mirnu reintegraciju zemlje pod međunarodnim protektoratom.

Prije nekoliko godina slična ideja izišla je iz Biskupske konferencije BiH, kada su se katolički biskupi založili za ukidanje homogenih kantona/županija, ali nisu dobili podršku, dapače, iz HDZ BiH su im poručili “da ne razumiju probleme Hrvata u BiH”

Previous Poznati nosioci zastave Bosne i Hercegovine na ZOI
Next Otvoren novi objekat OŠ Banovići Selo

You might also like

RIJEČ

Velikosrpski korijeni zla na Balkanu

  Negiranje Bosne i Hercegovine kao države i teritorije i Bošnjaka kao zasebnog naroda, koji je u kontinuitetu, od Kraljevine Bosne do danas, o(p)stao kao etnički, kulturološki i jezički jedinstven

RIJEČ

PAVLE RADIĆ: Rodno mjesto genocida su beogradski nacionalistički saloni

–Hoćemo li se  kao narod, kao društvo, osloboditi strašne moralne hipoteke zločina i genocida iz ’90-ih, koju su nam kao vodenični kamen oko vrata okačili prije svega nacionalistički saloni koje

RIJEČ

Komšić o potezu Plenkovića: Sila neće proći!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održao je u utorak, 23. januara, državničku lekciju mnogima u zemlji, ali i regiji. Na pokušaje premijera susjedne Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da drsko ponizi institucije države