Mesić:  Briga RH za Hrvate koji žive u susjednoj državi svodi se na brigu za interese jedne stranke – HDZ

Mesić: Briga RH za Hrvate koji žive u susjednoj državi svodi se na brigu za interese jedne stranke – HDZ

 

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić priopćenjem je reagovao na pismo trojice nekadašnjih visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini visokoj predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije i komesar EU za politike susjedstva i proširenja, Federici Mogherini, prenosi N1.

Bivši visoki predstavnici Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling u pismu su upozorili ministre, na kako kažu, pogrešno tumačenje slučaja Ljubić. Navode da pojedini hrvatski političari, između ostalog, dezavuiraju evropsku političku javnost o tome da je Željko Komšić nelegitimni predstavnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mesić je u priopćenju, između ostaloga, istakao kako bi Republike Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora

“U vezi s pismom trojice bivših Visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini o kojemu su izvijestili neki mediji u Hrvatskoj, a koje mi je i izravno dostavljeno, smatram potrebnim javno reći sljedeće. Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown. Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda”, stoji u priopćenju, te se nastavlja:

“Smatram zabrinutost trojice bivših Visokih predstavnika potpuno opravdanom i mislim da bi vlada Republike Hrvatske to pismo, upućeno Visokoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost EU, gospođi Federici Mogherini, trebala krajnje ozbiljno shvatiti.

Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u Bosni i Hercegovini, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene – kao bivšeg Predsjednika RH – najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

G. Željko Komšić izabran je u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran g. Dragan Čović. Tada nije bilo prosvjeda. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor g. Komšića i njega kao osobu. Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, izravno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana”.

U pripćenju se zaključuje kako bi Republike Hrvatska “morala jasno i nedvosmisleno podržati” izbor g. Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

“Prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njezinih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutarnje stvari drugih država”, stoji u priopćenju.

Previous Inovacija Mašinskog fakulteta Sarajevo daje pravu sliku o kvaliteti zraka
Next Naida i Neira Čaušević: Naš dolazak u Bosnu je korak naprijed

You might also like

NAŠI DANI

Kurti: Teroristi koji su izveli napade trenirali su u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije

Na slici: Teroristi koji su izveli napade trenirali su u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije, – 4 dana pre napada. Ostale vježbe su održane u bazi Kopaonik.

NAŠI DANI

Bosanska krajina, usputna stanica ili novi dom migranata sa Istoka

  U Bihaću boravi više od 1.500 migranata Među onim dijelom migranata i izbjeglica koji su Bihać prihvatili kao svoj novi grad za život je i Afganistanac Muhsin Safi. U

NAŠI DANI

Bihać: U MZ Orašac svečano otvorena novoizgrađena sportska dvorana

Danas je u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac svečano otvorena novoizgrađena sportska dvorana. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik SDA i Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Izetbegoviću je