Mesić:  Briga RH za Hrvate koji žive u susjednoj državi svodi se na brigu za interese jedne stranke – HDZ

Mesić: Briga RH za Hrvate koji žive u susjednoj državi svodi se na brigu za interese jedne stranke – HDZ

 

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić priopćenjem je reagovao na pismo trojice nekadašnjih visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini visokoj predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije i komesar EU za politike susjedstva i proširenja, Federici Mogherini, prenosi N1.

Bivši visoki predstavnici Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling u pismu su upozorili ministre, na kako kažu, pogrešno tumačenje slučaja Ljubić. Navode da pojedini hrvatski političari, između ostalog, dezavuiraju evropsku političku javnost o tome da je Željko Komšić nelegitimni predstavnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Mesić je u priopćenju, između ostaloga, istakao kako bi Republike Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora

“U vezi s pismom trojice bivših Visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini o kojemu su izvijestili neki mediji u Hrvatskoj, a koje mi je i izravno dostavljeno, smatram potrebnim javno reći sljedeće. Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown. Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda”, stoji u priopćenju, te se nastavlja:

“Smatram zabrinutost trojice bivših Visokih predstavnika potpuno opravdanom i mislim da bi vlada Republike Hrvatske to pismo, upućeno Visokoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost EU, gospođi Federici Mogherini, trebala krajnje ozbiljno shvatiti.

Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u Bosni i Hercegovini, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene – kao bivšeg Predsjednika RH – najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

G. Željko Komšić izabran je u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran g. Dragan Čović. Tada nije bilo prosvjeda. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor g. Komšića i njega kao osobu. Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, izravno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana”.

U pripćenju se zaključuje kako bi Republike Hrvatska “morala jasno i nedvosmisleno podržati” izbor g. Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

“Prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njezinih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutarnje stvari drugih država”, stoji u priopćenju.

Previous Inovacija Mašinskog fakulteta Sarajevo daje pravu sliku o kvaliteti zraka
Next Naida i Neira Čaušević: Naš dolazak u Bosnu je korak naprijed

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kozarac: Klanjana dženaza i obavljen ukop za osam žrtava zločina u Prijedoru

Prijedor je druga Srebrenica, ako ne i teža od Srebrenice, međutim zlo u Prijedoru desilo se 1992, početkom agresije, izvan očiju svjetske javnosti. Nas su ovdje u Prijedoru ubijali, mučili,

NAŠI DANI

Općina Kakanj će novac planiran za doček Nove godine preusmjeriti na stambeno zbrinjavanje sugrađanina Zejnila Kadrića

Načelnik Mirnes Bajtarević: Novac planiran za doček Nove godine na otvorenom preusmjeriti na stambeno zbrinjavanje heroja Zejnila Kadrića Zenge Jedna od prvih odluka koje je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević

NAŠI DANI

Vučićev obavještajac hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Sastanak na koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas pozvao ambasadora  Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića je otkazan, potvrđeno je Feni. Razlog za otkazivanje je taj što je