Mesić: Država Bosna i Hercegovina nije od jučer. Entiteti produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida

Mesić: Država Bosna i Hercegovina nije od jučer. Entiteti produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida

Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić bio je gost emisije Pressing na N1.

“Od svih država izvan Hrvatske, Sarajevo i Bosna i Hercegovina je na prvom mjestu kada su u pitanju moje posjete”, kazao je Mesić na početku emisije.

Dodao je da je sve vrijeme dok je obavljao funkcije u prošlosti, prema Bosni i Hercegovini vodio principijelnu politiku.

“To je ostavilo odraz na ljude u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Zovu me u Srbiju, ali ne previše. Očito da niko ne voli slušati istinu. Optuživali su me da sam razorio Jugoslaviju. Razorio ju je Milošević sa svojom politikom širenja Srbije”, poručio je Mesić.

U Banjaluci su danas dodijeljene povelje osuđenim rantim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

“To znači da oni koji vode danas Republiku Srpsku, ta politička elita, oni ne razumiju što se dogodilo. Ako razumiju onda ovo namjerno rade. Oni su se složili sa zločinima koji su ovi zločinci izvršili. Onaj ko im daje to ordenje se slaže sa njihovim zločinima”.

Kako kaže, održani referendum u Republici Srpskoj je prst u oči Bošnjacima, Hrvatima i Srbima koji su branili Bosnu i Hercegovinu.

“Autori referenduma su željeli da vide kakav će odijek biti ovog referenduma i računaju na druge referendume, i na onaj konačni o otcjepljenju. Neće se desiti jer će sa političke scene nestati ova politička elita koja daje ordenje zločincima. Doći će oni koji će živjeti u sadašnjosti a ne u prošlosti”.

-“Rekao sam da smo (Hrvatska) garant opstanka Bosne i Hercegovine i ako neko ide na razbijanje Bosne i Hercegovine, mi moramo reagirati. Srbiji nije toliko gadljivo da se otcijepi RS. Ključ rješenja nije u Banjaluci, već u Beogradu. Beograd mora biti decidiran, oni moraju reći Srbima u Bosni i Hercegovini ‘vaša domovina je Bosna i Hercegovina, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju sreću morate tražiti u Bosni i Hercegovini’. To mora reći zvanični Beograd”.

Kako je kazao, u Hrvatskoj su mu neki zamjerili na izjavama, odnosno “oni koji su radili na razbijanju Bosne i Hercegovine”.

“Rekao sam da neću komentirati aktuelnu vlast, njihove političke poteze jer ako neko od njih izlazi iz ovih okvira. Bosna i Hercegovina mora opstati, mora doživjeti strukturalne promjene, mora biti cjelovita i sekularna dražva sa jednakopravnim građanima”.

Kako kaže, za njega je Bosna i Hercegovina država koja mora i zbog Evrope ući u EU, “država koja nije od jučer”.

“Ja sam siguran, kad bi se političke elite mogle dogovoriti, oni bi se već dogovoroli. Dejtonski sporazum je bio koristan jer je zaustavio rat i brutalno krvoproliće, ali nije stvorio državu koja je funkcionalna. Bosna i Hercegovina mora ući u EU jer je tu njeno mjesto. Možda je pitanje da li da se govori o Dejtonu 2 ili nekoj međunarodnoj konferenciji koja bi dovela do dogovora”, kazao je Mesić te dodao:

“Entiteti nikad u povijesti nisu bili, oni su produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida”.

O historijskoj ulozi Alije Izetbegovića

Prije nekoliko dana se navršilo 13 godina od kada je umro prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. Mesić je za Aliju Izetbegovića kazao da je on najbolje što se u tom presudnom historijskom tenutku moglo desiti za Bosnu i Hercegovinu.

“Alija je u onom vremenu kada je trebalo braniti Bosnu i Hercegovinu bio čovjek koji je mogao pomoći da ova zemlja opstane. On je u onom vemenu kad Bosna i Hercegovina nije imala niti vojsku niti policiju dobro došao jer je svojom politikom omogućio da Bosna i Hercegovina izgradi vojsku kako bi se odbranila”, kazao je Mesić.

Utvrđivati novu granicu u Bosni i Hercegovini znači rat

“Ako iko želi dobro Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Bosni i Hercegovini i Evropi, onda mori poći od toga da Hrvati ne smiju otići u nekakav treći entitet koji će biti invalidan. Neće obuhvatiti Hrvate u Bosni i Hercegovini već samo jedan dio. Oni koji nude treći entitet ne kažu šta je sa Posavinom. Svi se oni zalažu da se razmrvi Federacija. Utvrđivati novu granicu znači rat”, kazao je Mesić.

“Smatram da nikakva federalizacija ne može proći. To bi bilo u skladu sa onima koji su vršili etničko čišćenje i genocid. Ja sam uvijek tvrdio da treba rekonstuirati Bosnu i Hercegovinu, ali nisam za federalizaciju. Svi oni koji žele dobro Bosni i Hercegovini nisu za to”, dodao je on.

-Postoji mogućnost da Željana Zovko, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Italiji, bude nova hrvatska europarlamentarka. Mesić kaže da je “uvijek bio protiv toga da se Hrvati Bosne i Hercegovine koji su konstitutivan narod tretiraju kao hrvatska dijaspora.

“Smatram ako je neko konstitutivan u svojoj zemlji, ne može biti na drugoj strani, dijaspora druge države”.

Uskoro za ‘razbijače’ više neće biti mjesta u Bosni i Hercegovini

Govoreći o ugroženosti naroda u Bosni i Hercegovini Mesić je istakao da je, ipak, istina ta koja je najugroženija, te je kazao da kada bi se polazilo od istine onda bi se lideri mogli lako dogovoriti o ustroju.

Iako Bosna i Hercegovina danas nije u fokusu međunarodne politike, građani ove zemlje se ne trebaju plašiti novih sukoba.

“Bosna i Hercegovina danas nije u fokusu međunarodne politike i velikih sila. Sada je međunarodna politika fokusirana na sasvim druge prostore koji su zahvaćeni ratom. Ali to ne znači da je Bosna i Hercegovina ostavljena i da se taj fokus neće vratiit. Novi sukob je nemoguć. Hrvatska i Slovenija su u NATO savezu, Crna Gora se približava eurointegracijama. Srbija igra na dva razboja – okrenuta je i prema Rusiji i prema Evropskoj uniji”, kazao je Mesić.

Međutim, Srbija još dugo neće moći nastaviti da, kako je kazao, balansira.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik kazao je u jednom od Pressinga da će, ukoliko Bosna i Hercegovina odluči pristupiti NATO-u, on organizovati referendum u RS-u.

“Evropski cilj je da cijela regija uđe u EU. Međunarodna zajednica mora biti odrešitija i isključiti iz politike one faktore koji su protiv Bosne i Hercegovine. U skorijoj budućnosti Bosna i Hercegovina će ponovo ući u fokus velikih sila i tada za ‘razbijače’ neće biti mjesta”, poručio je bivši hrvatski predsjednik.

 

(N1/MiruhBosne)

Previous Salkić: Priznanja ratnim zločincima pokazuje dubinu u koju je potonula RS
Next Izetbegović u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Iranu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Izumi Bosanca u Australiji pomjeraju granice nauke

Univerzitetski profesor Edhem Čustović je izumio uređaj čiji je cilj smanjiti broj mrtvorođene djece u Australiji. Inženjera Edhema (Eddie) Čustovića (31), koji je zbog ratnih dešavanja prije 20 godina napustio

RIJEČ-

Sonja Biserko: Dokazi o umiješanosti Srbije u rat u Bosni i Hercegovini nisu sporni. BiH mora obnoviti tužbu

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji objašnjava kakav dil su svojevremeno sklopili bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Goran Svilanović i tužiteljica Karla del Ponte, po čemu su slični,

RIJEČ-

Naredne godine veliki investicioni zamah na Sarajevskom aerodromu

Direktor Međunarodnog aerodroma “Sarajevo” Armin Kajmaković najavio je u razgovoru za Fenu da će veliki investicioni zamah na ovom aerodromu, koji bilježi rekordan broj putnika, početi naredne godine. -S obzirom