Mia Marić odbranila doktorat u Manchesteru i postala najmlađa doktorica nauka iz naše države

Mia Marić odbranila doktorat u Manchesteru i postala najmlađa doktorica nauka iz naše države

Mia Marić je zvanično odbranila doktorat na Univerzitetu u Manchesteru (Faculty on Science and Engineering, Department of Materials), te, kako nam je potvrđeno, sa 25 godina postala najmlađa doktorica nauka iz Bosne i Hercegovine, piše Radio Sarajevo.

Mia je doktorski studij radila na temu “Utjecaj metalurskog stanja na taloženje hibrida i preorjentaciju u zirkonijumu”.

Kako su njezini roditelji 1991. godine otišli iz Bosne i Hercegovine u Južnoafričku Republiku, Mia se tamo rodila 17. septembra 1995. godine, a školovala se u Australiji.

Roditelji Mije Marić već duže vrijeme žive u Sarajevu, pa je želja ove mlade naučnice bila da doktorat brani online, upravo iz glavnog grada naše zemlje, što se i desilo!

Inače, Marić je dobitnica međunarodne, industrijski sponzorirane stipendije za Doktorski studij koji je upisala 2019. godine, te završila u rekordnom roku od dvije godine.

Diplomirala je na University of New South Wales u australijskom Sidneyu i to kao najbolji student u svojoj generaciji u oblasti Nauke materijala, a dobitnica je i nagrade za najbolji diplomski rad iz oblasti procesne metalurgije na UNWS.

U Australiji je radila praksu na Australian Nuclear Science and Technology gdje je razvila posebno interesovanje prema nuklearnim materijalima.

Među mnogobrojnim kandidatima izabrana je da učestvuje na simpoziju koji ohrabruje žene, naučnice da nastave i razvijaju naučnu karijeru.

Pobjednica je i Globalnog Simpoyijuma mladih naučnika i proglašena najboljim mladim naučnikom u Engleskoj. Radila je na razvoju i objavljivanju softwerskog paketa Pyton 2021. i glavni je programer i kreator softwerskog paketa Happy koji analizira radijlne hibride prisutne u legijama zirkonijuma.

Mia, na koju s pravom možemo biti ponosni, tokom svoje dosadašnnje akademske karijere bila je, također, iznimno posvećena programima koji se odnose na prihvatanje različitosti i programima inkluzije.

Tokom pandemije volontirala je prilikom vakcinisanja stanovništva u Engleskoj. Također, sedam godina je volontirala u udruženju koje priprema hranu za socijalno-ugrožene, kao i u dječijoj bolnici u Australiji.

Mia uživa u sportskim aktivnostima: igranju hokeja, planinarenju, trčanju i tenisu. Najveći izazov joj je kuhanje, a najviše na svijetu voli roditelje i sestru koji su ugradili neizmjernu ljubav prema Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevu u kojem provodi svoje slobodne dane i uživa u svim njegovim ljepotama…

Previous Bosanski Petrovac: Njemačka firma spremna investirati 45 miliona EUR u solarni park
Next Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli: Promovisano 120 doktora medicine i 90 diplomanata Odsjeka Zdravstveni studij

You might also like

TURIZAM

Predstavljena platforma Traventer: Revolucija turizma rođena u Sarajevu

U zgradi Networks poduzetničkog centra u petak 30. juna održana je prva prezentacija “Traventer” b2b online turističkog  sistema. Prezentaciji su prisustvovali klijenti iz mnogobrojnih turističkih agencija, partneri i mediji, a učesnici projekta pojasnili

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rođen u Njemačkoj, studira u Americi: Sa znanjem biomedicinskog inženjera planira se vratiti u svoju Bosnu

Demir Sikirić, student biomedicinskog inženjeringa na SLU, dizajnirao je prototipski 3D štampani protetik sa kombinacijom hardvera /softvera prilagođenim osobama sa paralizom gornjih ekstremiteta, piše bhinfodesk. Biomedicinska usmjerenja postaju sve prestižnija

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Harun Herceg predstavnik Balkana na Svjetskom samitu obrazovanja

Magistar pedagogije i psihologije Harun Herceg, profesor Elči Ibrahim – pašine medresa Travnik, predstavljaće Balkan na ‘Svjetskom samitu obrazovanja‘. -Veoma sam ponosan što ću ove godine predstavljati Balkan na Svjetskom