Milanović: Hrvatska treba zaštititi Čavaru od SAD-ovog “teroriziranja” sankcijama

Milanović: Hrvatska treba zaštititi Čavaru od SAD-ovog “teroriziranja” sankcijama

 Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari “bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda” u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik RH Zoran Milanović.

Američko ministarstvo finansija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika HDZ-a BiH i predsjednika F BiH Marinka Čavaru te ministra zdravlja RS Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika s objašnjenjem da su ‘slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine’, te potkopavali Daytonski mirovni sporazum.

Dan kasnije Milanović je saopćenjem to prozvao “bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH” kojemu Hrvatska “mora pružiti svu potrebnu zaštitu”.

“Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Daytonski sporazum, politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomatija s visokim predstavnicima za BiH”, istakao je hr. predsjednik. 

Ako ko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti – onda su to, kazao je Milanović, predstavnici Hrvata u BiH kojima “međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih.

Izvor: Agencije

Previous Na Štrbačkom buku počinje snimanje holivudskog filma
Next Cabrio bus Mostar od iduće sedmice vozi hercegovačku rutu ali i gradsku vožnju

You might also like

NAŠI DANI

In memoriam – Tako je govorio Salih Brkić: Novinar treba perom dodirnuti ranu i biti tamo gdje je najteže

Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva Salih Brkić preminuo je jutros u Tuzli u svojoj 75. godini, javlja Anadolija. Vijest o smrti Brkića objavile su njegove brojne kolege i prijatelji, međe kojima i

NAŠI DANI

Deschamps: Bosna i Francuska su najbolje ekipe

Selektor Fudbalske reprezentacije Francuske Didier Deschamps izjavio je da će utakmica protiv Bosne i Hercegovine biti teška, te da protivnička ekipa ima dosta kvaliteta. Utakmica trećeg kola grupe D kvalifikacija

NAŠI DANI

Partizansko groblje Hranjen kod Goražda: Dova i minuta šutnje za partizane poginule u Drugom svjetskom ratu

Na brdu Hranjen kod Goražda, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić s grupom vjernika iz Goražda klanjao je dženazu namaz partizanima poginulim u Drugom svjetskom ratu. Partizanima islamske vjere dženaza je