Milanović ogolio situaciju: Informacija je iscurila iz okruženja izraelskog predsjednika

Milanović ogolio situaciju: Informacija je iscurila iz okruženja izraelskog predsjednika

Zoran Milanović, SDP-ov kandidat za predsjednika Hrvatske, u srijedu je za izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Izraelu da je „Bosna i Hercegovina pod kontrolom militantnog islama“, što je ona demantirala, rekao da je kad se ide vani, posebno na Bliski istok, o takvim stvarima bolje manje govoriti, te smatra kako je informacija „iscurila iz okruženja izraelskog predsjednika“.

„U stvari bi se oni (Izraelci) trebali ispričati Kolindi Grabar-Kitarović, a ona mora opreznije birati sugovornike i paziti šta priča jer ovo nije razgovor ‘off the record’ s braniteljima, kao što sam ja napravio to prije tri godine, rekao je Milanović u srijedu u Čakovcu, prenosi Hina.

‘Vrlo nekorektno od domaćina’

Smatra da ta izjava nije učinila veliku štetu, „iako je to već treći veliki nesporazum predsjednice s novinarima u vrlo kratkom vremenu“.

Ocijenio je kako je to bilo „vrlo nekorektno od domaćina koji nam je navodno strateški partner, iako smo ga takvima navodno mi proglasili, oni se sami nisu takvima proglasili“.

Potpuno mu je nezamislivo da se nakon zatvorenog sastanka dvoje predsjednika takve stvari pojavljaju u novinama i kako je istaknuo, to se nikad ne događa. 

„Ovo prvi put vidim. To je neko iz okruženja izraelskog predsjednika pustio novinaru i kada su vidjeli da su napravili štetu i uvrijedili gosta probali su to malo popraviti, ali to tako ne ide” izjavio je Milanović, koji je dodao:

„Drugi put neka pazi gdje ide i s kim razgovara i neka ne proglašava svakoga strateškim partnerom, jer je te stvari pričala Irancima prije dvije godine u Teheranu. To ljudi vide, to je neozbiljno, to je neiskreno i ne vodi nikuda, ali glavni problem je da nam se ne navuče neka nevolja na glavu“ poručio je Kolindi Grabar Kitarović. 

‘Ne trebamo se gurati u prve redove’

„Gurati se i biti strateški partner Izraelu, državi u ozbiljnim problemima, koju podržavam, ali ne podržavam politiku njihove Vlade, jer nije politika kakvu provode članice EU“, rekao je Milanović.

„Ne treba nam da nam se ovdje dogodi nered, da zapalimo neku šibicu s pretjeranom izjavom jer mi nismo zemlja koja se treba gurati u prve redove u ovakim stvarima“ naglasio je.

On je dodao da želi da Hrvatska bude u prvim redovima u nekim drugim stvarima, poput toga da budemo jedna od najnormalnijih državi na svijetu, da budemo toliko normalni da postanemo dosadni, a ovakve stvari „nam ne trebaju“.

Previous Ambasador RH na raportu u bosanskom Predsjedništvu
Next U subotu skokovi na Bentbaši – Najbolji skakači ponovo u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Devet privatnih fakulteta obuhvaćeno istragom o kupovini diploma

Kupovina falsifikovanih diploma je decenijama vrlo rasprostranjena u našoj zemlji. Tužioci posebnog odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH provode opsežnu istragu o kupoprodaji diploma na devet univerziteta i visokih škola

NAŠI DANI

Godišnjica bitke na Lisači: Velika pobjeda Armije RBiH izvojevana na Dan državnosti

Godišnjica je Bitke na Lisači! Počela je 8. novembra, a Armija R BiH je 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, zauzela jedan od  strateški važnijih lokaliteta Majevice. Cjelodnevno

NAŠI DANI

Jovanović: Šta će Srbija da radi sa srebreničkom presudom; kako misle da postoji RS ako je svaki njen lider osuđen za genocid, i politički i vojni

  On je rekao da je izjava poglavara SPC patrijarha Irineja na presudu “duboko nehumana, lišena svake etike, morala i hrišćanskih vrijednosti” i da je “nesretna ona zemlja” u kojoj