Milica Marković u Parlamentu BiH: Bošnjaci uplašeni zbog vježbe? I treba da se boje, jer je na njoj pokazana moć MUP-ova Srbije i RS-a

Milica Marković u Parlamentu BiH: Bošnjaci uplašeni zbog vježbe? I treba da se boje, jer je na njoj pokazana moć MUP-ova Srbije i RS-a

Na današnjoj sjednici državnog Parlamenta zastupnica SNSD-a Milica Marković posebno se istakla. Nažalost, nije se istakla nekim korisnim djelovanjem, već  skandaloznim izjavama…

Ona je prokomentarisala izjavu zastupnika SDA Sadika Ahmetovića kako je zajednička vježba pripadnika MUP-ova Srbije i RS-a izazvala strah kod Bošnjaka u Podrinju.

– Gospodine Ahmetoviću, kažete da su Bošnjaci uplašeni zbog ove vježbe. I treba da se boje, jer je na njoj pokazana moć MUP-ova Srbije i RS-a – kazala je Marković, nakon čega je u sali nastupila bura negodovanja, prenosi Faktor.

– Ovakva izjava podsjeća me na neka prošla vremena kada su neki hodali sa spiskovima i odvajali Bošnjake. Žao mi je što je Kolegij zašutio i što nismo osudili ovakve prijeteće izjave, kakvu je izrekla zastupnica Marković. Svaki ozbiljan parlament bi osudio ovakav istup, ali Kolegij ovog doma je šutio – kazao je Ahmetović.

Na istup zastupnice Marković osvrnuo se i zastupnik SDA Asim Sarajlić.

– Da je cilj ove vježbe bila borba protiv terorizma, onda bi sigurno u njoj učestvovala i SIPA, kao i druge agencije iz BiH koje su osposobljene za borbu protiv terorizma. Međutim, to nije bio slučaj. Zbog toga ova vježba i jeste izazvala strah kod Bošnjaka u Podrinju. Ne zaboravite da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, u kojem su učestvovali i pripadnici regularnih policijskih snaga – kazao je zastupnik SDA Asim Sarajlić u osvrtu na istup Milice Marković.

-Na početku zasjedanja poslanik Denis Bećirović (SDP) zatražio je da u dnevni red bude ubačena Informacija o “nelegalnom zakazivanju antidejtonskog i antiustavnog referenduma u Republici Srpskoj”.

Bećirović smatra da je situacija u BiH dovedena do usijanja, a svemu je doprinijelo neinterveniranje Parlamenta nakon negiranja bosanskog jezika, negiranja cijelog jednog naroda, koji Milorad Dodik naziva muslimanima, a sada se negira i država.

Senad Šepić (SDA) podržao je ovaj prijedlog Bećirovića, rekavši da Parlament ima odgovornost za referendum.“Moramo o tome progovoriti kao Parlament”, rekao je Šepić.

Međutim, nije usvojena pomenuta inicijativa Denisa Bećirovića.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a ovaj prijedlog je odbijen. Zbog ovoga je Klub SDP-a napustio sjednicu.

Također, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, koji je predviđao da se produži rok za ugovore s telekom operaterima putem kojih bi se naplaćivala RTV taksa.

-Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se omogućava jednak pristup pravdi.

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama koji predlaže poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

Izmjena zakona odnosi se na otpremnine pri odlasku u penziju za sve osobe koje rade u institucijama države BiH. Tim izmjenama ograničile bi se ukupne visine otpremnine na koju zaposleni u institucijama BiH trenutno imaju pravo.

(MiruhBosne)

Previous Boris Tadić: Vlada Srbije samo simulira politiku pomirenja u regionu dok namjerno pravi tenzije
Next Slaven Letica: 900 godina Bosna opstaje. Raspadaju se carstva, stvaraju se carstva a Bosna i Hercegovina opstaje

You might also like

NAŠI DANI

Hana Hadžiavdagić učestvovala na panelu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana je panel diskusija pod nazivom “Žensko liderstvo”, a između ostalih, okupljenim studentima i profesorima govorila je i influenserica Hana Hadžiavdagić. Uz Hanu, na

NAŠI DANI

Ruski ambasador na informativnom razgovoru u MVP Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je, na njen poziv, u ponedjeljak obavila službeni razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini

RIJEČ

Na BHRT-u u Dnevniku nijednom nije rečeno neustavni dan RS-a

  Građani Bosne i Hercegovine koji uredno plaćaju radio-televizijsku pretplatu još nisu zaboravili dešavanja od 11. juli 2018. godine, kada je urednik Informativnog programa BHT1 Marko Radoja donio odluku da voditelji ove