Milica Marković u Parlamentu BiH: Bošnjaci uplašeni zbog vježbe? I treba da se boje, jer je na njoj pokazana moć MUP-ova Srbije i RS-a

Milica Marković u Parlamentu BiH: Bošnjaci uplašeni zbog vježbe? I treba da se boje, jer je na njoj pokazana moć MUP-ova Srbije i RS-a

Na današnjoj sjednici državnog Parlamenta zastupnica SNSD-a Milica Marković posebno se istakla. Nažalost, nije se istakla nekim korisnim djelovanjem, već  skandaloznim izjavama…

Ona je prokomentarisala izjavu zastupnika SDA Sadika Ahmetovića kako je zajednička vježba pripadnika MUP-ova Srbije i RS-a izazvala strah kod Bošnjaka u Podrinju.

– Gospodine Ahmetoviću, kažete da su Bošnjaci uplašeni zbog ove vježbe. I treba da se boje, jer je na njoj pokazana moć MUP-ova Srbije i RS-a – kazala je Marković, nakon čega je u sali nastupila bura negodovanja, prenosi Faktor.

– Ovakva izjava podsjeća me na neka prošla vremena kada su neki hodali sa spiskovima i odvajali Bošnjake. Žao mi je što je Kolegij zašutio i što nismo osudili ovakve prijeteće izjave, kakvu je izrekla zastupnica Marković. Svaki ozbiljan parlament bi osudio ovakav istup, ali Kolegij ovog doma je šutio – kazao je Ahmetović.

Na istup zastupnice Marković osvrnuo se i zastupnik SDA Asim Sarajlić.

– Da je cilj ove vježbe bila borba protiv terorizma, onda bi sigurno u njoj učestvovala i SIPA, kao i druge agencije iz BiH koje su osposobljene za borbu protiv terorizma. Međutim, to nije bio slučaj. Zbog toga ova vježba i jeste izazvala strah kod Bošnjaka u Podrinju. Ne zaboravite da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, u kojem su učestvovali i pripadnici regularnih policijskih snaga – kazao je zastupnik SDA Asim Sarajlić u osvrtu na istup Milice Marković.

-Na početku zasjedanja poslanik Denis Bećirović (SDP) zatražio je da u dnevni red bude ubačena Informacija o “nelegalnom zakazivanju antidejtonskog i antiustavnog referenduma u Republici Srpskoj”.

Bećirović smatra da je situacija u BiH dovedena do usijanja, a svemu je doprinijelo neinterveniranje Parlamenta nakon negiranja bosanskog jezika, negiranja cijelog jednog naroda, koji Milorad Dodik naziva muslimanima, a sada se negira i država.

Senad Šepić (SDA) podržao je ovaj prijedlog Bećirovića, rekavši da Parlament ima odgovornost za referendum.“Moramo o tome progovoriti kao Parlament”, rekao je Šepić.

Međutim, nije usvojena pomenuta inicijativa Denisa Bećirovića.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a ovaj prijedlog je odbijen. Zbog ovoga je Klub SDP-a napustio sjednicu.

Također, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, koji je predviđao da se produži rok za ugovore s telekom operaterima putem kojih bi se naplaćivala RTV taksa.

-Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se omogućava jednak pristup pravdi.

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama koji predlaže poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

Izmjena zakona odnosi se na otpremnine pri odlasku u penziju za sve osobe koje rade u institucijama države BiH. Tim izmjenama ograničile bi se ukupne visine otpremnine na koju zaposleni u institucijama BiH trenutno imaju pravo.

(MiruhBosne)

Previous Boris Tadić: Vlada Srbije samo simulira politiku pomirenja u regionu dok namjerno pravi tenzije
Next Slaven Letica: 900 godina Bosna opstaje. Raspadaju se carstva, stvaraju se carstva a Bosna i Hercegovina opstaje

You might also like

NAŠI DANI

Neka je rahmet duši Isnama Taljića našeg velikog književnika

Književnik Isnam Taljić, rođen  1954. godine u Vlasenici, preselio je na Ahiret sinoć u Sarajevu. “Ja sam iz Vlasenice i Srebrenica je dio moga zavičaja. Među dosad ukopanim Bošnjacima u

Ekonomija/Biznis

Spojen vijadukt Babina rijeka, najviši na Koridoru 5C

Na poddionici Klopče – Donja Gračanica danas je izvršeno spajanje i druge trase na vijaduktu Babina rijeka, čime je na dionici Koridora 5C Zenička obilaznica završen jedan od najzahtjevnijih građevinskih

Ekonomija/Biznis

Hifa Oil: Uposleni su naš najveći resurs, ostajemo jasno opredijeljeni njihovom zadržavanju!

Ovih dana mogu se čuti razne informacije kada su upitanju otkazi radnicima koji su neminovno uslijedili izazvani pandemijom. Veliki je broj onih koji strahuju za svoj posao. Svakodnevno kontaktiramo privrednike