Ministar Džindić: Nema otpuštanja u sektorima energetike, rudarstva i industrije (VIDEO)

Ministar Džindić: Nema otpuštanja u sektorima energetike, rudarstva i industrije (VIDEO)

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će učini sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika, poručio je resorni ministar Nermin Džindić.

Rekao je da Ministarstvo vrši monitoring nad 27 privrednih društava.

– Već koordiniramo, na dnevnoj bazi, sa svim direktorima i nadzornim odborima. Prave se planovi kako u ovim okolnostima raditi, koji je broj radnika potreban da radi, a da se virus ne bi širio – rekao je Džindić.

U vezi sa rudarskim sektorom istakao je da organiziran sistem ”14+14”.

– Rudari rade 14 dana u kontinuitetu, a 14 su u djelimičnoj izolaciji. To je veliko odricanje rudara i rudarskog sektora da bismo svi mi imali sigurno snabdijevanje električnom energijom – naglasio je Džindić.

Naveo je da 2.000 od 3.100 radnika u namjenskoj industriji ne rade, a da je Vlada FBiH zajedno sa Ministarstvom i upravama privrednih društava dogovorila da će biti isplaćene sve plate radnicima.

– Osigurane su i za naredni period. Otpuštanja u namjenskoj industriji neće biti – poručio je Džindić.

Rekao je da će veći dio radnika iz preduzeća ”Igman” iz Konjica, njih 1.200, biti raspoređeni prema planu proizvodnje.

– Naše planove moramo prilagoditi prema kupcima koji rade i koji su spremni primiti isporuke, a moramo se prilagoditi i prema našim dobavljačima – naveo je Džindić.

Istakao je i da je energetski sektor stabilan te da je nakon dolaska koronavirusa na ove prostore napravljen plan rada.

– Oko 500 radnika u okviru Elektroprivrede rade po sistemu da 14 dana rade, a 14 budu u djelimičnoj izolaciji, tako da imamo sigurnu i kontinuiranu isporuku elektične energije – rekao je Džindić.

Dodao je da je ovo dokaz i da se prošlogodišnja priča o potrebi zamjenskog Bloka 7 i energetskoj nezavisnosti pokazala kao pravi potez. Najavio je da će se, nakon pandemije, krenuti u gradnju Bloka 7, vezano za zamjenske kapacitete.

Naglasio je da isporuke električne energije i plina idu po planu, kao i prodaja električne energije van Bosne i Hercegovine.

Previous Hifa Oil: Uposleni su naš najveći resurs, ostajemo jasno opredijeljeni njihovom zadržavanju!
Next Premijerka BPK najavila: Fabrike u Goraždu od sutra počinju s radom (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica vanjskih poslova u službenoj posjeti Alžiru, sastala se sa predsjednikom države i ministrom VP

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 9. maja 2022. godine, u okviru službene posjete Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, sastala sa

NAŠI DANI

Kozarac: Klanjana dženaza i obavljen ukop za osam žrtava zločina u Prijedoru

Prijedor je druga Srebrenica, ako ne i teža od Srebrenice, međutim zlo u Prijedoru desilo se 1992, početkom agresije, izvan očiju svjetske javnosti. Nas su ovdje u Prijedoru ubijali, mučili,

ZDRAVLJE

SZO: Možda nikada neće biti pouzdanog lijeka protiv korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) danas je upozorila da možda nikada neće biti pouzdanog lijeka protiv korona virusa, iako se svi nadaju spasonosnoj vakcini protiv virusa od kojeg su oboljele desetine