Ministar odbrane Zukan Helez posjetio stratišta civila u Grabovici, Sokolini i Sijekovcu

Ministar odbrane Zukan Helez posjetio stratišta civila u Grabovici, Sokolini i Sijekovcu

Nakon što je odao počast ubijenim civilima hrvatske nacionalnosti u Grabovici te ubijenim civilima Bošnjacima u Sokolini, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez položio je cvijeće na mjestu stradanja civila srpske nacionalnosti u Sijekovcu, u utorak 14. maja 2024. godine.

Zločin u Sijekovcu 1992. godine počinili su pripadnici HOS-a, a za ubistvo 46 civila osuđeno je jedno lice. Tijela su poslije bačena u Savu. Još uvijek se traga za osmero ubijenih.

Ministar Helez je naglasio da sve žrtve zaslužuju poštovanje. „Tih dana Milji Zečević ubijena su tri sina i muž. Ovom prilikom izražavam posebnu počast majci Milji. Odavanjem počasti ubijenim civilima sve tri nacionalnosti želim da pošaljem poruku da je zločin zločin, bez obzira ko ga počinio. Neka nikad i nigdje više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi. Pozivam i sve druge političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda. Samo tako možemo graditi Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost za sve nas“, kazao je Helez.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez položio je cvijeće i proučio fatihu na mjestu stradanja 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići u mjestu Sokolina, u utorak 14. maja 2024. godine.

Zločin su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske 1992. godine, mještani Bojnika, Dobroševića, Ahatovića, koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, trebali su biti odvedeni na razmjenu, ali su odvedeni u Sokolinu gdje su ubijeni na svirep način. Od 56 zarobljenika, osam ih je preživjelo.

U mjestu Sokolina autobus je zaustavljen i pogođen sa više projektila. Nakon toga u njega je ubačeno više bombi, da bi poslije toga na autobus bilo pucano iz pješadijskog oružja.

Ministar Helez kazao je da odavanjem počasti ubijenim civilima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika osiguravamo da se istina o ovom zločinu ne iskrivljuje niti da se ovaj užasni zločin ikad ikome ponovi.

„Najmanje što kao društvo možemo uraditi je da dostojanstveno obilježimo njihovo stradanje, a da preživjelima danas omogućimo ravnopravnost i jednakost, da mogu živjeti od svoga rada na svom imanju. Mi se moramo sjećati, nikako zaboraviti i iskreno se nadati da će pravda jednom stići, ona istinska i prava pravda“, naglasio je Helez.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, položio je 13. maja 2024. godine cvijeće na mjestu stradanja hrvatskih civila u Grabovici kod Jablanice.

U naselju Grabovica ubijeno je 33 civila hrvatske nacionalnosti, a pred domaćim sudovima u BiH za ovaj zločin osuđeno je nekoliko bivših pripadnika Armije RBiH.

Među stradalima u Grabovici je i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić.

Ministar Helez nakon polaganja cvijeća na mjestu stradanja poručio je da je ljudski odati počast žrtvama.

„Danas sam došao da odam počast i poklonim se žrtvama sela Grabovice, uglavnom civilima. Ovdje su napravili neodgovorni pojedinci Armije RBiH zločin nad civilima hrvatske nacionalnosti. Ubistvo Mladenke Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, ubistvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubistvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj.

Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio. Želim da pošaljem poruku bh. javnosti da sve žrtve tretiramo na isti način. Želim da pozovem sve ostale političare da ne ide svako svojim žrtvama. Danas iz Grabovice želim da pošaljem poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi. Sutra ću posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti“, kazao je Helez.

Previous Smirna Malkoč, najbolja profesorica na Pedagoškom fakultetu Univerziteta Johannes Kepler u Linzu
Next Predsjedništvo smijenilo počasnog konzula u Panami. Košarac lobirao, Cvijanović predložila njegovo imenovanje

You might also like

NAŠI DANI

Majka uhapšene palestinske heroine Ahed Tamimi: Moja kćerka je veoma jaka, Allah nju čuva

Nariman Tamimi, majka Ahed Tamimi koja je poznata kao jedan od simbola palestinskog otpora, izjavila je da je kao i mnogi drugi Palestinci njena kćerka prije hapšenja dobila brojne prijetnje

RIJEČ

Schmidt ograničavanjem broja mandata namjerava izbaciti Komšića i Izetbegovića iz utrke za Predsjedništvo BiH

Kada smo bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka krajem jula upitali da li je tačno da u OHR-u razmatraju mogućnost izmjena Izbornog zakona BiH, rekao nam je da će taj posao

NAŠI DANI

Reisul-ulema: Braniti domovinu dužnost je svakog muslimana

Braniti domovinu je sveta dužnost svakog muslimana, izjavio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović nakon medijskih natpisa da je visoki predstavnik Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a kritikovao